Lanțul de librării Cărturești lansează astăzi, 20 octombrie 2021, o campanie de încurajare a lecturii pentru copii și părinți, sub sloganul “Un demers Cărturești să-i crești cu povești”.
Mesajele campaniei se vor auzi la radio-uri și în centrele comerciale în care Cărturești este prezent și vor fi completate de ilustrații despre experiența lecturii. Identitatea vizuală a campaniei este semnată de Georgiana Chițac.

Cum să crești un cititor
– Mic ghid pentru părinți
Ghidul pentru părinți de cititori realizat de librărie prezintă sfaturi care pot fi puse în practică încă din primul an de viață al celui mic. Psihologii spun că expunerea la lectură începând de la șase luni este benefică atât pentru viitorii cititori, cât și pentru relația dintre cel mic și părinte.
Alte câteva recomandări pentru a crea obiceiul de a citi promovate de campanie:
- Creează o rutină a interacțiunii cu cartea, chiar dacă cel mic încă nu poate citi
- Implică-ți copilul în mici activități creative legate de lectură
- Folosește cărți cu rime pentru a-i obișnui pe cei mici cu sunetele și limbajul și de a-i stimula să își exerseze memoria.
- Potrivește lecturile cu vârsta copilului.
Citește mai multe sfaturi despre “cum îmi pot face copilul să citească” pe pagina Cărturești.
Atenție la “timpul de ecran” al copilului. Cât timp poate petrece un copil pe telefon?
Aș adăuga la recomandările făcute și expunerea minimă (spre zero) a copiiilor foarte mici la telefoane, tablete și alte media care pot “concura” cu cartea. Cele mai recente cercetări au arătat că, deși are unele beneficii, folosirea prematură și frecventă a dispozitivelor electronice de către copii poate duce la probleme comportamentale.
Dar principalul motiv pentru folosirea cumpătată a electronicelor de către copiii mici nu necesită studii pentru a fi înțeles. O dată obișnuit cu experiențe care îi solicită (și gratifică) mai multe simțuri și adeseori interacțiunea, este improbabil ca, între acestea și carte, copilul să aleagă mai târziu “simpla” lectură.
Este important de știut și faptul că trebuie formată și păstrată rutina cititului cărții tipărite. Deși cititul în format digital este și el foarte util, studiile comparative arată că lectura clasică stimulează mai bine memoria.
În ce privește cât timp poate sta copilul pe telefon, decizia este individuală. Psihologii recomandă transformarea acestei experiențe solitare într-una de familie. Atunci când cel mic cere telefonul, jucați-vă împreună. Astfel vă asigurați și că puteți evita conținuturile inadecvate vârstei.