Bill Gates e recunoscut nu doar pentru că ani la rând a fost cel mai bogat om de pe planetă și unul dintre marii filantropi ai lumii contemporane, ci și datorită pasiunii sale pentru lectură. Fondatorul Microsoft e înzestrat și cu o capacitate deosebită – citește și adnotează până la trei cărți pe zi, ceea ce îl determină să facă deseori recomandări de lectură valoaroase. Am găsit peste două sute de titluri recomandate de Bill Gates din toate domeniile și vă recomand o selecție de zece titluri pentru toate gusturile.
Matthew Walker – Despre somn

Cartea lui Matthew Walker e un adevărat medicament pentru cei dintre noi care fie dorm prea puțin, fie se sperie că opt ore de somn pe noapte le consumă o treime din viață. Walker desființează o mulțime de mituri despre somn, oferă o serie de informații utile și un ghid despre cum putem avea o viață mai sănătoasă, mai îndelungată și mai împlinită dacă învățăm cum să…dormim bine.
F. Scott Fitzgerald – Marele Gatsby

Marele Gatsby e un mare clasic apreciat și de Bill Gates. Povestea lui Nick Carraway e visul unui tânăr dintr-o epocă pierdută. O epocă a tuturor posibilităților, o frescă a Americii pe coloană sonoră de jazz, un spectacol al lumii de la cumpăna dintre secole. Pentru Gates această carte se împletește cu amintiri intime și arată capacitatea marilor povești de a defini anumite momente din viețile noastre.
Eula Biss – Despre imunitate

Mai actuală decât oricând, cartea Eulei Biss explică periplul unei mame speriate printre informații științifice, caleidoscopul de știri false și presiunea care vine din tabloidizarea instituțiilor media, analizând cu prospețime de unde ne vine teama de vaccinuri, ce este și ce nu este imunitatea. Fie că susții sau nu vaccinarea în aceste vremuri pandemice, Despre imunitate este un material de calitate, oferă date explicate logic care te ajută să dobândești o perspectivă mai bună asupra fenomenului.
Tara Westover – Învățare

Autobiografia Tarei Westover este cea mai bună carte de memorii a anului 2018, conform Goodreads și Apple Books. Volumul descrie evoluția unei tinere crescute într-o familie cu opinii religioase radicale. Tara este un copil fără certificat de naștere, care nu merge la școală, iar familia ei se pregătește asiduu pentru apocalipsă, într-un mediu întunecat și violent. Adolescenta fuge de acasă și descoperă lumea, iar o dată cu ea nevoia de învățare și de cunoaștere. Învățare este despre familie și responsabilitățile pe care le presupune, dar și despre miracolele pe care le aduce străduința de a ne educa și a evolua în viață, fiecare după puterile noastre. Bill Gates spune despre această carte:
“Credeam despre mine că sunt bun ca autodidact, până am citit această carte. Abilitatea ei de a se educa pe cont propriu m-a dat complet peste cap.”
Graeme Simsion – Proiectul Rosie

El însuși un introvertit, Gates a putut să aprecieze la maxim această minunată carte. Graeme Simsion spune povestea amuzantă și emoționantă a unui om de știință care suferă de sindromul Asperger (o tulburare care, simplu spus, te împiedică să recunoști și să interpretezi corect emoțiile tale și pe ale celor din jur), și care realizează că este singur și are nevoie de dragoste în viața sa. Așa că lansează “proiectul Rosie”, un exercițiu științific hilar prin care urmează să își găsească aleasa inimii. Proiectul Rosie a avut atâta succes la public încât a fost curând urmat de încă două volume: Efectul Rosie și Rezultatul Rosie
George Saunders – Lincoln între vieți

Câștigător al prestigiosului premiu Man Booker Prize în 2017, volumul Lincoln între vieți relatează o noapte din viața președintelui american Abraham Lincoln. Deși o lucrare de ficțiune care împletește o poveste aproape fantastică în jurul unui sâmbure de adevăr istoric, cartea i-a atras atenția lui Gates pentru că fixează detalii din viața lui Lincoln și creează corelații cu ceea ce înseamnă povara condiției umane în vremuri de restriște. Autorul este considerat un adevărat virtuoz al limbii engleze, însă pe mine nu m-a convins. Este precum filmele care iau premiul criticilor, dar sunt un eșec de public. Asta nu înseamnă însă că tu nu-i poți da dreptate lui Bill Gates și să treci acest volum pe lista de citit.
Elizabeth Kolbert – A șasea extincție

Un alt subiect “fierbinte”, schimbările climatice și incertitudinile asupra viitorului omenirii m-au determinat să urmăresc cu interes aparte literatura de specialitate din ultimii ani. De la Lumea fără noi a lui Alan Weisman, până la teribila carte a lui David Wallace Wells, Pământul nelocuibil, am comentat pe Răsfoiala volume care ne arată amplitudinea fenomenului și implicațiile sale. A șasea extincție de Elizabeth Kolbert este pe lista scurtă a lecturilor care ne pot ajuta să înțelegem că viitorul nostru pe termen mediu este condiționat de acțiuni imediate la toate nivelurile – individual, comunitar, guvernamental.
Ray Dalio – Principii

Cartea lui Ray Dalio este, în cuvintele unui cititor, “o carte esențială pentru cei care și-au propus să obțină maximum din viața lor”. Și nu e vorba de un manual cu declarații motivaționale sforăitoare, ci de un volum care așează pe hârtie un set de principii care au aplicabilitate în toate aspectele vieții noastre. Bill Gates spune:
“Ray Dalio mi-a oferit îndrumare și o perspectivă neprețuită care vă este acum la îndemână și vouă în Principii.”
Amor Towles – Un gentleman la Moscova

Un cititor atât de eclectic precum Gates nu putea rata una dintre cele mai bune cărți de ficțiune ale ultimilor ani. Poveștile cu adevărat memorabile se întâmplă la punctele de cotitură ale istoriei, atunci când societăți întregi suferă transformări iar viețile indivizilor sunt supuse incertitudinii și valorile se răstoarnă. Un gentleman la Moscova ne transpune exact într-un asemenea moment: un conte rus este martorul instaurării regimului bolșevic, iar un celebru hotel din Moscova devine arestul său la domiciliu, dar și locul de muncă. Povestea ne arată cum învinșii își pot păstra demnitatea, cum umanitatea poate supraviețui într-un mediu dezumanizat și cum frumosul subzistă – chiar și în cele mai sumbre vremuri
Steven Pinker – Îngerii mai buni ai naturii noastre

A zecea carte de pe lista de astăzi a lecturilor girate de Bill Gates, aduce o rază de lumină într-o lume în care par să domnească frica, violența și lipsa de orizonturi pentru ziua de mâine. Cele aproape 900 de pagini al lui Pinker ne poartă prin istoria umanității și demolează un mit al naturii umane. NU, cu toate războaiele, terorismul internațional, violența cotidiană și fiecare amenințare care pare că ne așteaptă după colț, umanitatea nu este condamnată la eșec și autodistrugere. În fapt, istoria din perspectiva lui Steven Pinker ne oferă nenumărate dovezi că umanitatea a învățat să își exorcizeze demonii și a găsit soluții de a asimila toleranța, libertatea, iubirea de aproapele care valori mai posibile și mai palpabile decât oricând. Îngerii mai buni ai naturii noastre reprezintă o doză importantă de speranță pentru o societate cuprinsă deseori de panică.
Prin aceste mostre din lecturile lui Bill Gates, vedem cum o minte bogată se hrănește din multiple surse de cunoaștere. Literatura, științele exacte, științele umane, arta oferă nenumărate ingrediente de învățare, idei și inspirație. Această trăsătură specifică de personalitate avidă de cunoaștere e mai mult ca sigur una dintre condițiile necesare pentru a avea succes și o viață împlinită. Iar pe final să mai reținem unul dintre sfaturile lui Bill Gates: cea mai de calitate lectură se petrece atunci când luăm notițe în timp ce citim. Asta ajută la fixarea informațiilor pe care încercăm să le asimilăm. Iar notele scrise de mână ne obligă să reducem viteza de asimilare a informației și ne oferă acele momente magice în care se nasc ideile noi și inspirația.
Spor la citit și cunoaștere!
4 gânduri despre „TOP 10 Cărți recomandate de cel mai citit tocilar al planetei, Bill Gates”