INEDIT Proiectul Bibliotecii Viitoare sau Lista cărților pe care sigur nu le vei citi

The Future Library Project nu e o noutate, însă astăzi am dat peste el într-o documentare și n-am putut rata un articol despre această capsulă a timpului năstrușnică. Merită să afle despre Biblioteca Viitoare și cititorii care încă nu au auzit despre cele 100 de volume originale scrise pentru pământenii care nu vom fi noi.

Față de alte capsule ale timpului, pe care oamenii din prezent le “plantează” pentru viitor, al căror conținut este anunțat public, acesta ne va rămâne mereu necunoscut. Doar centenarii care se nasc în timp ce tu citești asta vor putea (poate) răsfoi cărțile din The Future Library / Biblioteca Viitoare.

libris.ro

Ce este The Future Library Project / Proiectul Bibliotecii Viitoare?

Numită de ziarul The Guardian “cea mai secretă bibliotecă a lumii”, Biblioteca Viitoare a fost creată în 2014, la inițiativa artistei Katie Paterson. Este o lucrare de artă care va incorpora, pe parcursul unui secol, 100 de manuscrise ale unor autori cunoscuți de pe tot mapamondul.

Scrierile din colecția “bibliotecii tăcute” vor rămâne necitite și nepublicate până în 2114. O mie de copaci au fost plantați special pentru proiect în pădurea Nordmarka, din Norvegia. Lemnul lor va fi folosit pentru tipărirea celor 100 de manuscrise, în antologii în ediție limitată, filele unor povești necunoscute sau încă nescrise.

Manuscrisele sunt acum păstrate într-o cameră special amenajată la recent inaugurata bibliotecă Deichman, desemnată anul trecut cea mai remarcabilă din lume. Camera în care sunt păstrate este construită din lemnul copacilor tăiați pentru a face loc puieților care vor deveni, peste un secol, file de poveste. Artista Katie Paterson a lucrat personal cu echipa de arhitectură pentru a proiecta această sală specială a noii biblioteci publice din Oslo. Scrierile colectate pentru The Future Library vor fi expuse în această sală, dar indisponibile pentru lectură.

O mie de certificate care dau dreptul deținătorului la întreaga antologie, atunci când aceasta va fi publicată în 2114, au fost puse în vânzare la galeriile artistei din Edinburgh, New York și Londra. Certificatele sunt tipărite pe hârtie lucrată manual din arborii tăiați pentru proiect. Înfățișează o secțiune transversală a unui copac cu 100 de inele care simbolizează vârsta Bibliotecii Viitoare. Inițial au costat 625 de lire sterline, însă prețul crescuse la 800 de lire, până în 2017.

Proiectul este gestionat de Future Library Trust și susținut de autoritățile administrative din orașul Oslo.

farmec.ro

Margaret Atwood, prima scriitoare invitată să contribuie la Biblioteca Viitoare

„Am fost foarte încântată că am fost invitată să fiu primul autor The Future Library. Opera de artă a lui Katie Paterson este o meditație asupra naturii timpului. Este, de asemenea, un tribut adus cuvântului scris, bazei materiale pentru transmiterea cuvintelor în timp – în acest caz, hârtia – și o propunere de a vedea scrisul ca pe o capsulă a timpului,” a spus autoarea canadiană renumită pentru romane ca Asasinul orb, Alias Grace și Povestea Slujitoarei.

Lucrarea cu care Atwood s-a înscris în istoria omenirii de mâine se numește The Scribbler Moon.

„Ce ciudat este să mă gândesc la propria voce – tăcută până atunci, pentru o lungă perioadă de timp – trezită brusc, după o sută de ani. Care este primul lucru pe care îl va spune vocea, în timp ce o mână neîncarnată încă o scoate de la locul său și o deschide la prima pagină?”, a mai spus prima autoare din colecția Bibliotecii Viitoare.

Celelalte scrieri participante – pentru ultimele încă nu se cunoaște titlul – sunt:

  • 2015 – David Mitchell, From Me Flows What You Call Time
  • 2016 – Sjón, As My Brow Brushes On The Tunics Of Angels or The Drop Tower, the Roller Coaster, the Whirling Cups and other Instruments of Worship from the Post-Industrial Age
  • 2017 – Elif Shafak, The Last Taboo
  • 2018 – Han Kang, Dear Son, My Beloved
  • 2019 – Karl Ove Knausgård
  • 2020 – Ocean Vuong
  • 2021 – Tsitsi Dangarembga
David Mitchell predă manuscrisul inițiatoarei bibliotecii, Katie Paterson

Membrii comitetului The Future Library Trust face anual selecția autorilor pe baza criteriului „contribuții remarcabile la literatură sau poezie și pentru capacitatea scriiturii de a captura imaginația generațiilor prezente și viitoare”.

Don’t worry, be happy cu Răsfoiala

Poate știi deja despre metafora care ne arată că oamenii cunosc doar 5 minute din “ora omenirii”, respectiv din cantitatea globală de informație disponibilă. Așa că n-are nicio noimă să-ți faci sânge rău că în Norvegia există șapte cărți secrete la care nu vei putea ajunge vreodată.

Mai bine alegi dintre cele la care ai acces nelimitat cărțile despre care crezi că-ți pot aduce mai multă educație, voie bună, bucurie. Noi suntem mereu aici pentru tine cu recomandări noi de carte. Iar acestea sunt cele mai apreciate liste de cărți pe care le-am scris până acum. Descuiate. Libere. Gata să pui mâna pe ele și să le răsfoiești.

  1. 5 cărți care te ajută să înțelegi ce se petrece în Afganistan
  2. Top 10 cărți recomandate de cel mai citit tocilar la planetei, Bill Gates
  3. OBAMA Zece cărți recomandate de al 44-lea președinte american
  4. RĂZBOI ȘI PACE – 5 cărți care explică conflictul de la granița nordică a României
  5. Top 10 recomandări de carte de la excentricul planetei Elon Musk

libris.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: