RĂZBOI ȘI PACE – 5 cărți care explică conflictul de la granița nordică a României

“Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”

(proverb sovietic)

Cum am ajuns aici? Ce e de înțeles dincolo de figura impenetrabilă a antipaticului lider rus și de vorbele lui care sună precum dojenile părintești ale lui Stalin? Ce se întâmplă de fapt între Rusia, Ucraina și Occident? Reacțiile NATO, UE, prețul gazelor rusești, viitorul Basarabiei și declarațiile de pe Twitter ale Președintelui Iohannis sau ale Ministerului de Externe – cu ce ne afectează toate acestea pe noi?

Răsfoiala vă propune cinci cărți esențiale pentru a înțelege vremurile pe care le trăim, mentalitatea invazionistă și “putinismul”, situația de la granița estică a Ucrainei și perspectivele unor schimbări geostrategice care ne-ar putea influența existența.

libris.ro

Mark Galeotti – O scurtă istorie a Rusiei.

Mark Galeotti – O scurta istorie a Rusiei

Una dintre sintezele cele mai nimerite care acoperă mai bine de un mileniu în sub două sute de pagini, cartea profesorului și cercetătorului Mark Galeotti ne poartă printre cele mai importante jaloane istorice ale Rusiei, cea mai întinsă  – și poate cea mai puțin înțeleasă țară de pe Glob. Acest conglomerat de popoare și teritorii, zbuciumat de conflicte și niciodată ocârmuit democratic – joacă parcă rolul antagonistului în povestea modernă a planetei noastre. Teza lui Galeotti este că mania controlului absolut pare a fi singura modalitate prin care liderii ruși au știut să țină țara laolaltă de-a lungul vremurilor. Iar reflexele dictatoriale au devenit o a doua natură a acestor conducători care par nepregătiți să iasă prea curând din acest rol.

Françoise Thom – Putin și putinismul

Francoise Thom – Putin si putinismul

Catedra de istorie contemporană la Sorbona și o carieră dedicată studiului sovietologiei și Rusiei postcomuniste îi conferă lui Françoise Thom legitimitatea de a discuta despre regimul lui Putin și despre “putinism”. Putinismul, așa cum îl descrie autoarea, este un stil hibrid de exercitare a puterii, cu câteva ingrediente esențiale: autoritarism poleit cu practici aparent democratice, economie sufocată de oligarhi și corupție, servicii secrete infiltrate în toate păturile societății și un naționalism vetust, cu idei și concepții reinventate pentru a servi dispozițiilor de moment ale stăpânului absolut.

Cum de rezistă un regim cu grave probleme de funcționare internă? De ce pare opoziția din Rusia atât de slabă încât ajungem să credem că rușii nu-și doresc de fapt să trăiască în democrație? De ce oare joacă rușii mereu rolul “băieților răi” în politica globală? Putin și putinismul caută să răspundă la toate aceste întrebări.

libris.ro

Robert Service – Iarna la Kremlin. Rusia și a doua venire a lui Vladimir Putin

Robert Service – Iarna la Kremlin

Putin a venit la putere ca unul dintre favoriții defunctului Boris Elțîn. A stat un mandat, și-a găsit propriul “favorit” cu care a făcut rocada președinte – premier pentru un mandat, apoi a venit al doilea mandat, al treilea și între timp a modificat constituția ca să poată candida până la moarte în alegerile din care are mereu grijă să iasă câștigător.

Iarna la Kremlin ne propune o perspectivă biografică mai profundă asupra liderului maxim de la Moscova. Ofițer KGB, campion de judo, suferind de sindromul Asperger, cu o viață privată plină de legende care de care mai scandaloase, Vladimir Putin e un personaj greu de înțeles și de “citit”, iar această carte se dorește o incursiune în meandrele personalității acestui dictator modern.

Serhii Plokhy – Porțile Europei. O istorie a Ucrainei

Serhii Plokhy – Portile Europei

Traversăm tranșeele și încercăm să înțelegem câte ceva din istoria îndepărtată și foarte recentă a vecinei de la vest a marii Rusii, în această istorie a Ucrainei  – o altă lucrare de sinteză – de această dată realizată de profesorul Serhii Plokhy de la Harvard.

Volumul pune în discuție controversele extrem de actuale ale identității națiunii ucrainene, rolul și poziția Ucrainei între Rusia și Occident și perspectivele de viitor ale acestei țări frământate din imediata noastră vecinătate. Cartea a fost lăudată pentru caracterul științific desăvârșit pus în contextul unei narațiuni accesibile și captivante.

Benjamin Bidder – Generația lui Putin. Să înțelegem noua Rusie

Benjamin Bidder – Generatia Putin

În fine, coborâm la “firul ierbii” și aflăm mai multe despre mentalitatea tinerilor din Rusia. Cu o copilărie trăită în confuzia destrămării URSS, cu adolescența marcată de incertitudinile cotidiene ale unei tranziții nesfârșite și tinerețea trăită în umbra noului “tătuc”, rușii au de ales între a-l admira sau a-l demoniza pe Putin.

Cartea lui Benjamin Bidder este o interesantă perspectivă sociologică asupra societății ruse actuale, cu accentul pe tânără generație. Autorul intervievează admiratori sinceri și contestatari înflăcărați ai regimului de la Moscova, iar prin vocile lor ne facem o idee mai clară despre temele, simbolurile și realitățile care domină viețile oamenilor din Rusia contemporană.

Imperiile se nasc, cresc, domină, decad și dispar. Așa a fost de când lumea. Poate pentru prima dată în istorie asistăm la o tentativă de refacere a unui imperiu decăzut. Umanitatea e iarăși în fața unui test. L-am mai dat o dată, în vremurile acordului de la Munchen din 1938. Acum e rândul generației din care facem parte să evite repetarea istoriei sau să îi suporte consecințele. Și putem începe prin a înțelege mai bine cu ce – și cu cine – avem de-a face.

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.

*credit foto: Valery Tenevoy – Unsplash

2 gânduri despre „RĂZBOI ȘI PACE – 5 cărți care explică conflictul de la granița nordică a României

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: