NOUTATE Consimțământul, ghid de educație sexuală pentru adolescenți

Că tot scriam recent despre Consimțământul Vanessei Springora, cartea – mărturie despre abuz și pedofilie și iată că editura ALL publică un volum omonim care oferă o sumă de răspunsuri importante la întrebările pe care adolescenții uneori nici măcar nu le adresează celor mari, din motive care merg de la pudoare până la lipsa exercițiului de a comunica pe teme sensibile cu adulții.

M-am întrebat, după ce am citit memoriile Vanessei: Oare ce știu copiii din ziua de azi despre consimțământ?
Cine îi învață că există o lege a consimțământului (aproape) peste tot în lume? Respectiv că există o vârstă până la care DA și NU sunt prea imature pentru a fi considerate legitime și legale?
Regretabil, în România, discuțiile publice despre educație sexuală la școală – acolo unde ar fi just să se petreacă în condiții optime – sfârșesc deseori în scandaluri derizorii, fără urmările normalității.
Promisiunile miniștrilor, unele chiar de dată recentă (2021), că vor introduce cursul “educație pentru viață”, la fel.

Din aceste motive, așa cum scriam și despre Ghidul fetelor, cealaltă carte de profil publicată de editură, este important să existe cât mai multe surse alternative de informare pentru tinerii care au nevoie de îndrumare. Îndrumarea care acasă adesea este indisponibilă, iar la școală, oficial absentă – cu salutare excepții practicate de dascălii care sfidează sistemul învechit.

libris.ro

Despre Consimțământul, de Jennifer Lang

Cartea este un ghid contemporan dedicat adolescenților, indiferent de identitatea de gen sau orientarea sexuală, care le va răspunde la cele mai importante întrebări despre întâlniri și relații. Cartea îi îndrumă să aibă grijă de sentimentele și de corpurile lor, astfel încât să se simtă mereu în siguranță.

În Consimţământul. Noile reguli ale educaţiei sexuale, dr. Jennifer Lang vorbește pe un ton prietenos despre interacțiunile umane sănătoase și atinge fără ocolișuri subiecte delicate, dar esențiale, care țin de comunicare, anatomie și sexualitate. Adolescenții vor descoperi semnificația consimțământului și vor putea recunoaște și când are cineva capacitatea de a și-l da. Vor învăța să ia decizii informate și să facă alegerile potrivite, ceea ce le va crește încrederea în ei înșiși.

Cartea cuprinde:

• O imagine de ansamblu asupra sexualității, inclusiv ce este și cum se simte sexul, separând realitatea de fantezie;

• O discuție despre relații, întâlniri și formele sub care apar în adolescență, inclusiv câteva dintre cele mai comune scenarii și metodele sănătoase de a le face față;

• Modalități de comunicare și de înțelegere a consimțământului, cu sugestii concrete de exprimări eficiente;

• O viziune completă asupra a ceea ce înseamnă siguranța în activitatea sexuală; 

• Informații-cheie despre trasarea limitelor și identificarea situațiilor de abuz sau agresiune sexuală.

„Consimţământul este probabil cel mai important lucru care trebuie învăţat în cadrul educaţiei sexuale, fiind aprofundat pe parcursul cărţii de faţă. Fie că te identifici ca gen masculin, feminin, non-binar sau altceva, obţinerea consimțământului activ și entuziast din partea partenerului tău este cam singurul lucru legat de sex care reprezintă un aspect obligatoriu al oricărei interacţiuni. Absolut de fiecare dată. Și pentru ca acest lucru să se întâmple, atât tu, cât și partenerul tău trebuie să aveți capacitatea de a vă da consimțământul. ” – Dr. Jennifer Lang

Jennifer Lang este medic specialist în obstetrică-ginecologie și în ginecologie oncologică, mamă a trei copii și autoare de succes. Prin cărțile sale, își dorește să susțină importanța unui stil de viață sănătos, inclusiv din perspectiva unei relații armonioase cu corpul și cu cei din jur.

libris.ro

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: