Cea mai remarcabilă bibliotecă a lumii în 2021 este în Norvegia și oferă 450.000 de titluri

Federația Internațională a Asociațiilor și Instituțiilor de Bibliotecă (IFLA), organizație fondată în Scoția, în 1927, este „vocea globală a bibliotecilor și a profesiei” care desemnează an de an Biblioteca publică a anului.

Titlul este acordat bibliotecii care, prin design și elemente de tehnologie modernă, facilitează legătura dintre oameni, cărți și cultură, promovând respectul față de natură și invitând localnicii să redevină parte a unei comunități responsabile, educate și solidare. Cele mai bine cotate de experți sunt proiectele care:

„combină cel mai bine arhitectura deschisă, funcțională cu soluții IT creative și, de asemenea, iau în considerare atât dezvoltarea digitală, cât și cultura locală”.

perfect-tour.ro

Nominalizările pentru Biblioteca Publică a Anului în 2021

Biblioteca Marrickville din Sidney, Australia

Biblioteca Marrickville din Sidney, Australia

Biblioteca Deichman Bjørvika din Oslo, Norvegia

Biblioteca Deichman Bjørvika din Oslo, Norvegia

Biblioteca Het Predikheren din Mechelen, Belgia

Biblioteca Het Predikheren din Mechelen, Belgia

Biblioteca Publică din Ningbo, China

Biblioteca Publică din Ningbo, China

Biblioteca Forum din Groningen, Olanda

Biblioteca Forum din Groningen, Olanda

Câștigătoarea titlului “biblioteca anului în 2021” combină arhitectura inspirată cu grija pentru mediu

Orașul Oslo găzduiește cea mai inspirată bibliotecâ a lumii, în 2021. Deichman Bjørvika a convins juriul internațional, care a desemnat-o câștigătoare pentru:

Modul în care clădirea combină grija față de mediu cu flerul arhitectural. Biblioteca este un nou paradis pentru cărți și lectură și, simultan, integrează soluții tehnologice avansate. Deichman Bjørvika arată cum bibliotecile pot funcționa ca instituții care reconectează oamenii cu orașele, orașele cu comunitățile locale.

Noua bibliotecă publică din capitala Norvegiei, situată între Gara Centrală din Oslo și Opera Snøhetta a fost proiectatâ de companiile LundHagem și Atelier Oslo.

Deichman Bjørvika nu este doar un spațiu care pune laolaltă oamenii și cărțile, ci și un forum contemporan, un loc de întâlnire care promovează activități diverse, un spațiu deschis în care cititorii pot explora peste 450.000 de cărți.

Clădirea are șase niveluri, dintre care unul este subteran, iluminat de trei luminatoare naturale poligonale care taie în diagonală clădirea. Lumina naturală intră, de asemenea, prin suprafețele de sticlă ale parcării, complet transparente la parter, pentru a întări legătura cu orașul. La etajele unu și patru au fost adăugate volume care ies în afară, către piață, aproape douăzeci de metri.

Accesibilă prin trei intrări dispuse pe trei laturi, biblioteca își organizează spațiile în jurul a trei turnuri de cărți autoportante, pentru a lăsa fațadele libere și a facilita intrarea luminii. Biblioteca include un cinematograf și un auditoriu cu 200 de locuri, un restaurant și studiouri de înregistrare.

Un gând despre „Cea mai remarcabilă bibliotecă a lumii în 2021 este în Norvegia și oferă 450.000 de titluri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: