BUCUREȘTI Din 21 august, la Străzi Deschise – spectacole și concerte timp de două luni

ACTUALIZARE – După data de 14 august 2022, la București nu vor mai fi weekenduri pietonale pe arterele din centrul Capitalei. Programul Străzi Deschise va fi reluat în septembrie 2022. Găsești aici sugestii de spectacole, festivaluri și filme în august 2022.

Articolul de mai jos este din 19 august 2021. L-ai găsit pentru că algoritmul Google e așa de deștept încât nu vede că e expirat de un an.


Până în octombrie, în centrul Bucureștiului, străzile vor fi deschise pentru pietoni și închise pentru mașini, pe durata weekend-urilor, de la Grădina Kiseleff la Dâmbovița și de la Grădina Icoanei la Grădina Cișmigiu.

Harta ARCEN Străzi Deschise 2021

Proiectul “Străzi Deschise”, inițiat de ARCEN, în colaborare cu BAZA și implementat de Primăria Capitalei, reprezintă un pas curajos către un oraș al oamenilor. Proiectul cuprinde 7 zone pietonale, 34 de străzi și 11,66 km de carosabil care devin pietonale, în fiecare sâmbătă și duminică, între 11.00 – 22.00.

ARCUB – Centrul Cultural al Bucureştiului va participa la „Străzi deschise”, în perioada 21 august – 17 octombrie 2021. Mai multe spectacole şi concerte vor avea loc pe Calea Victoriei şi în zonele adiacente.

Programul include spectacole de dans, concerte de jazz și instalaţii participative, inclusiv cea a proiectului „Epopeea participativă”, realizată de poeta Svetlana Cârstean, în cadrul competiţiei Bucureşti Capitală Culturală Europeană 2021.

În următorul weekend de „Străzi deschise”, ARCUB va prezenta două spectacole de dans în zona bisericii Kretzulescu, o instalație participativă la magazinul Muzica şi un poem colectiv despre Bucureşti scris de nume importante ale literaturii româneşti contemporane.

Program “Străzi Deschise” 21 – 22 august 2021

21 august – 19 septembrie, 19:00 – 21:00 | Instalaţie participativă
Faţada magazinului Muzica, Calea Victoriei

Vitrina magazinului Muzica va fi, timp de două luni, platforma pe care artişti invitaţi şi trecători vor putea marca prin cuvinte sau forme Bucureștiul asa cum îl simt, îl imaginează sau şi-l doresc ei. Instalaţia va aduna idei, opinii, dorinţe şi amintiri ale bucureştenilor despre oraş. De la poeţi la ilustratori şi muzicieni, artiştii Bucureştiului vor crea un spaţiu de dialog al oraşului cu locuitorii pentru a deschide apetitul bucureştenilor de a proiecta un oraş aşa cum şi-l doresc.

Fotografie Instalație prticipativă via arcub.r

21 august, 19:00 | „Epopeea participativă 2021”
Calea Victoriei, de la Hotel Novotel la Hotel Raddison

Activarea are la bază un poem creat pentru competiţia Bucureşti Capitală Culturală Europeană 2021, realizat, în lanţ, de 40 de poeţi, în 840 de versuri compuse în 2015 pentru 2021. Conceptul poemului şi realizarea lui îi aparţin poetei Svetlana Cârstean. Prezentarea a fost făcută de ARCUB și Svetlana Cârstean în cadrul unui spectacol prilejuit de Zilele Bucureştiului. Activarea stradală reprezintă o expunere şi o imersiune a locuitorilor oraşului în poezia urbană, care îi va provoca.

21 august, 19:00 – 19:30 | Spectacol de dans contemporan „Bite the bullet / re:mix”
Calea Victoriei, zona Biserica Kretzulescu

„Bite the bullet / re:mix” este un spectacol conceput de patru tineri coregrafi, Andreea Vălean, Anastasia Preotu, Daniel Dragomir, George Pleşca, alcătuit din fragmente şi schiţe, un colaj de mişcare, gânduri şi sentimente. Expresia englezească „bite the bullet” este echivalentă cu „a pune punct”. Trecerile de la momente tandre de duet la momente de forţă de grup, de la conflict la vulnerabilitate, de la feminin la masculin, creează un spectacol complex de dans contemporan.

22 august, 19:00 – 19:30 | Spectacol de dans contemporan „Connect Urban Performance ”
Calea Victoriei, zona Biserica Kretzulescu

Fragmentele coregrafice create de Camelia Neagoe şi Beatrice Tudor sunt inspirate de influenţa spaţiului urban asupra noastră şi de legătura care se creează între corp şi arhitectura proximă. Dansul chestionează percepţia locuitorilor asupra spaţiilor pe care le frecventează și despre care au o imagine deja creată, care însă poate fi reconsiderată când este populată de corpuri în mişcare.

Programul pentru weekendurile următoare poate fi găsit pe site-ul ARCUB.

Despre inițiativa “Străzi Deschise“

Străzi Deschise” este un manifest pentru viitorul orașului și un pas important pentru o viață urbană de calitate. Proiectul inițiat de ARCEN în 2020 își propune să pună în valoare spațiul public, să crească siguranța pentru pietoni și bicicliști, să ofere o nouă perspectivă de raportare a locuitorilor față de oraș și să încurajeze activitățile recreaționale în spațiul public.

Reducerea accesului auto în centrul orașului încurajează mersul pe jos, un pas necesar în vederea reducerii poluării. „Străzi Deschise” e o șansă pentru comercianții afectați de pandemie, creșterea economiei locale și atractivitatea turistică a orașului, aducând Bucureștiul în rândul capitalelor europene.

(Credit foto principală articol Albert Groșescu)

2 gânduri despre „BUCUREȘTI Din 21 august, la Străzi Deschise – spectacole și concerte timp de două luni

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: