BUCUREȘTI Străzi Deschise, Oraș deschis – Zeci de evenimente culturale, toamna aceasta în capitală

Actualizare – programul weekendului 21 – 22 mai 2022 este aici.


Evenimentele culturale îndrăgite de publicul din capitală sunt susţinute în 2021, prin programul Bucureşti – Oraş deschis și facilitate de proiectul Străzi Deschise, prin care – traficul rutier a fost suspendat – în weekend-uri, în perioada verii.

Bucureștenii și iubitorii de artă sunt așteptați la evenimentele toamnei, între care

Program de concerte și evenimente culturale Străzi Deschise și Bucureşti –  Oraş deschis, în luna septembrie

11 septembrie, orele 19:00 – 19:30 | 20:30 – 21:00 Concert de jazz | 7th Sense Calea Victoriei, zona Biserica Kretzulescu 

12 septembrie , orele 19:00 – 19:30 | 20:30 – 21.00 Concert de jazz | AC LEONTE & THE BASH Calea Victoriei, zona Biserica Kretzulescu 

A-C Leonte | voce & fx
Albert Tajti | claviaturi
Alex Arcuș | saxofon alto & fx
Tavi Scurtu | baterie

STREET ART BUCUREŞTI | 28 august – 23 octombrie | Biblioteca Metropolitană Bucureşti, Școala Gimnazială Specială Nr. 9, Combinatul Fondului Plastic, Centrul Naţional al Dansului Bucureşti
Street Art Bucureşti este un program de artă urbană pentru locuitorii capitalei care creează cinci intervenţii artistice în spaţii publice din cartiere, împreună cu artişti ilustratori şi muralişti, precum Pisica Pătrată şi Serebe, lansează două apeluri deschise pentru artişti şi fotografi, oferă trei tururi gratuite, publică un album şi o hartă de artă urbană, şi prezintă concluziile proiectului într-o expoziţie de grup, în luna octombrie, în Bucureşti.

Tur ghidat I – 29 August 2021, de la orele 17:00

Tur ghidat II – 18 Septembrie 2021, de la orele 17:00

Tur ghidat III – 15 Octombrie 2021, de la orele 17:00

SHORT SOUNDS: SILENT ROMANIAN DOCUMENTARY | 3 – 30 septembrie | Rezidenţa BRD Scena9
Short Sounds: Silent Romanian Documentary este un experiment audiovizual ce urmăreşte reactivarea arhivei de film mut românesc, cu cinci selecţii tematice de filme documentare realizate în perioada 1897-1942 şi adaptate de artişti contemporani activi pe scena muzicii experimentale din România. Proiecţiile de film mut, cu muzică live, continuă în zilele de 16, 23 şi 30 septembrie, în grădina Rezidenţei BRD Scena9, de la ora 20:00, iar accesul este gratuit pe bază de rezervare online.

CINEMA SUB CLAR DE LUNĂ | 3 septembrie – 17 octombrie | Muzeul Naţional al Literaturii Române
Spectatorii au ocazia să vadăfilme care au făcut vâlvă în ultimul an şi au adunat premii în marile festivaluri, producţiile care au deschis şi închis oficial TIFF 2021, cele recompensate cu Premiul Publicului şi câteva dintre cele mai aşteptate premiere româneşti. Proiecţiile vor continua în fiecare săptămână, până pe 17 octombrie.

TURNEE DE POVESTE ÎN PARCURILE BUCUREŞTENE | 4-19 septembrie | Parcul Kiseleff – Foişor, Parcul Bazilescu – Foişor
Ediţia specială a proiectului Turnee de poveste în parcurile bucureştene propune trei weekenduri de muzică clasică în perioada 4-19 septembrie 2021. În foişoarele din Parcurile Kiseleff şi Bazilescu, în 4-5, 11-12 şi 18-19 septembrie de la ora 17, trecătorii se întâlnesc cu Flautul fermecat, Ion Bogdan Ştefănescu şi Flaut Power, Clasic la puterea a treia, Marin Cazacu & Violoncellissimo, Croitoru String Virtuosi, O harpă de poveste, Pianul călător – Encore şi Vioara lui Enescu cu Gabriel Croitoru şi Horia Mihail.

AREAL – SPAŢIU DE DEZVOLTARE EDUCAŢIONALĂ | 4 septembrie – 15 noiembrie  | AREAL Spaţiu de dezvoltare coregrafică; Şcoala Italiană Aldo Moro
Noul proiect lansat de AREAL Dans în această toamnă se numeşte „AREAL – spaţiu pentru dezvoltare educaţională” şi prezintă o serie de cursuri şi ateliere pentru artişti, publicul larg, persoane cu deficienţe de vedere şi nevăzătoare, rezidenţe artistice şi un laborator participativ.

TREI APROPOURI PE BULEVARD | 5 septembrie – octombrie | Teatrul Nottara
„Trei Apropouri pe Bulevard” readuce în spaţiul de joc trei spectacole ale Teatrului Apropo în perioada septembrie – octombrie 2021. Seria „Trei Apropouri pe Bulevard” cuprinde spectacolele LO.LI.TA. A LO-VE Story – o excelentă adaptare teatrală după Nabokov, orfEU şi EUridice – un performance senzorial care explorează tema imaginii de sine şi a relaţiilor interumane şi Căsuţa din ceaţă – o comedie actuală despre valori, credinţe şi crize.

TRANSLATING AMERICA | 5 – 26 septembrie | Rezidenţa BRD Scena9
Până pe 26 septembrie, Image and Sound în parteneriat cu Rezidenţa BRD Scena9 invită publicul la evenimentul Translating America, un proiect ce cuprinde o serie ateliere de artă şi critică nord-americană susţinute de: Diana Marincu, Bogdan Ghiu, Cătălin Gheorghe, Cristian Iftode şi Cristian Nae. Întâlnirile cu publicul sunt programate în zilele de 12, 19 şi 26 septembrie, între orele 17:00 -19:00, în grădina Rezidenţei BRD Scena9. Accesul publicului este gratuit, pe bază de înscriere.

FESTIVALUL PELÍCULA #6 | 8-12 septembrie | Cinema Elvira Popesco, Institutul Cervantes, Verde Stop Arena
Cea de-a 6-a ediţie a Película, singurul festival de film şi cultură ibero-americană din România, îşi invită anul acesta spectatorii într-o călătorie cinematografică specială, prin intermediul filmelor din America Latină alături de titluri din Spania şi Portugalia.

CAZUL ACTUAL AL UNOR TINERI ARTISTI ROMÂNI | 8 septembrie – 9 octombrie  | Galeria Ivan, Cazul 101 @Atelierele Malmaison
Expoziţia prezintă cele mai recente practici şi abordări din arta contemporană românească într-o selecţie curatoriată de Cazul 101, spaţiu de tip artist-run coordonat la rândul său de artişti români emergenţi. Cei 17 artişti selectaţi sunt născuţi în diverse etape ale anilor ’80-’90 şi au în comun atitudinea proaspătă, experimentală şi lipsită de prejudecăţi în raport cu actul artistic, desfăşurat cel mai adesea inter sau trans-medial, mixaje de medii tradiţionale şi new media în doze ce variază de la caz la caz.

SPACETIME`S A WASTIN | 11 septembrie – 6 noiembrie | Gaep Gallery
Noua expoziţie Sebastian Moldovan la Gaep Gallery, Spacetime’s a Wastin’ prezintă instalaţii ce aduc exteriorul în interior, obiecte din materiale recuperate şi desene în tehnici inedite. Printre punctele de atracţie ale expoziţiei se numără şi instalaţii in situ: o grădină subterană, în subsolul galeriei, şi un traseu de căţărat, ce conectează cele două etaje de expunere ale Gaep (subsol şi etaj).

MERGÂND PE STRĂZI CU RENUME | 15 septembrie – 15 octombrie | outdoor
Mergând pe străzi cu renume urmăreşte creşterea conexiunii dintre oameni şi oraş prin promovarea personalităţilor după care au fost denumite străzile capitalei. Astfel, 50 de plăcuţe informative care prezintă 50 de personalităţi vor fi amplasate pe străzile omonime din Bucureşti. Luna viitoare sunt programate o serie de tururi ghidate ce prezintă legăturile şi felul în care istoria personalităţilor se întrepătrunde cu cea a străzilor şi a oraşului. Tururile se vor desfășura în zilele de 17, 30 și 31 octombrie 2021. (Detaliile despre participare nu sunt încă disponibile).

!MPRO – FESTIVALUL NAŢIONAL DE IMPROVIZAŢIE #9 | 16-19 septembrie | Teatrul Naţional din Bucureşti
Spectacole curajoase, ateliere interesante, perspective noi şi incursiuni neaşteptate în genuri mult apreciate din lumea fascinantă a improvizaţiei se dezvăluie publicului din Bucureşti între 16 – 19 septembrie la Festivalul Naţional de Improvizaţie, ediţia a IX-a. Cele nouă spectacole care se vor juca la Teatrul Naţional din Bucureşti, Sala Amfiteatru (în aer liber), vor putea fi urmărite şi online, în toată ţara.

UNSHAME DANCE | 19 septembrie – 17 octombrie | Parcul Carol, Parcul Cinematograf Floreasca, Centrul Naţional al Dansului Bucureşti
UnShame Dance aduce muzica live şi dansul în spaţiile verzi ale oraşului, în spaţii artistice şi online. Din septembrie până în octombrie, proiectul propune nouă ateliere de dans contemporan care oferă perspective şi tehnici diferite, primul tutorial de anatomie funcţională în limba română şi trei evenimente cu muzică live în spaţiile verzi ale oraşului, susţinute de artişti ale căror stiluri variază de la beatboxing la muzică electronică, la muzica plantelor.

DRAGOSTEA ŞI ALTE RITUALURI | 20 august – 9 octombrie | Teatrul Godot, Teatrul Apropo, Teatrul de Vară Mihai Eminescu
Proiectul „Dragostea şi alte ritualuri” prezintă spectacolul LOVE.ENTER.REFRESH în trei spaţii complet diferite implicând câte un alt tip de interacţiune cu spectatorii. Spectacolul este o montare a unui text distins cu Premiul de Dramaturgie al Revistei Yorick, 2013 (sub titlul „S-a furat mireasa”) este o producţie semnată de Teatrul Apropo şi Obor Productions.

CRIMELE SUNT ABOLITE. NU MAI EXISTĂ DECÂT PASIUNI | 20 septembrie – 31 octombrie | Spaţiul Paris Viitorului
Proiectul „Crimele sunt abolite. Nu mai există decât pasiuni.” Expoziţii şi intersecţii, Paris Viitorului este un proiect pilot care activează un spaţiu nou pe scena culturală din Bucureşti, un spaţiu neconvenţional dar foarte accesibil, atât pentru artişti cât şi pentru public. Proiectul constă într-o serie de şase expoziţii, realizate de şase artişti, fiecare cu o durată de o săptămână, prezentând lucrări adaptate la specificul şi limitările acestui spaţiu. Proiectul propune şi o serie de plimbări urbane în zonă. (Momentan nu sunt disponibile detaliile despre program și acces.)

BUCHAREST FASHION FILM FESTIVAL #5 | 23-26 septembrie | Cinema Elvire Popesco, Grădina Casei Universitarilor 
Primul eveniment din România plasat la intersecţia dintre film, advertising şi modă, Bucharest Fashion Film Festival, aflat la cea de-a cincea ediţie, aduce împreună profesionişti din modă, film şi branding, dar şi entuziaşti ai acestor domenii. Tema principală a ediţiei din acest an este Transparenţa. Astfel, BFFF #5 abordează teme adiacente transparenţei, cum ar fi: Există modă fără spectacol? E expunerea intimităţii un show sau o dovadă de asumare a vulnerabilităţii? Sunt campaniile de comunicare pe tema sustenabilităţii cu adevărat transparente? (Momentan nu sunt disponibile detaliile despre program și acces.)

RETROSPECTIVA ANONIMUL | 28 septembrie – 3 octombrie | Cinema Elvire Popesco, ARCUB
Retrospectiva Anonimul aduce, în fiecare toamnă, în sălile de cinema din Bucureşti o selecţie de filme romaneşti şi internaţionale, scurtmetraje şi lungmetraje care au făcut parte din programul Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul, desfăşurat în Delta Dunării, la Sfântu Gheorghe. Retrospectiva Anonimul din anul 2021 oferă publicului de cinema ocazia de a participa şi la sesiuni de Q&A cu cineaşti români şi străini. (Momentan nu sunt disponibile detaliile despre program și acces.)

(Credit fotografie reprezentativă, promenadă pe Calea Victoriei, Albert Groșescu)

Un gând despre „BUCUREȘTI Străzi Deschise, Oraș deschis – Zeci de evenimente culturale, toamna aceasta în capitală

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: