BRAȘOV Colectă de exponate pentru Muzeul Amintirilor din Comunism

Muzeul Amintirilor din Comunism (MAdC) va fi inaugurat toamna aceasta la Braşov şi îşi propune să prezinte publicului străin şi autohton, într-o manieră inovatoare şi personală, viaţa cotidiană în România comunistă.

Muzeul Amintirilor din Comunism este un proiect realizat de două tinere din Braşov, Alina Beteringhe şi Ioana Bejan Roată, care îşi doresc să arate experienţele de zi cu zi ale oamenilor care au trăit în acea perioadă, indiferent de vârstă, ocupaţie sau statut social. Muzeul va fi administrat printr-o întreprindere socială, iar profitul va fi redirecţionat către grupurile vulnerabile de copii care au nevoie de activităţi educative şi de sprijin profesionist pentru a se integra.

Colectă de povești și exponate pentru Muzeul Amintirilor din Comunism Brașov

Pentru deschiderea muzeului, a fost demarată o campanie de colectare a viitoarelor exponate, care încurajează românii să contribuie la iniţiativă. Detaliile despre acţiunea de colectare a poveştilor, obiectelor și regulamentul se găsesc pe site-ul muzeului. Persoanele care nu au posibilitatea să trimită textul online pot intra în legătură telefonic cu reprezentanții muzeului.

„Deşi uneori istoria este spusă prin vocea unui singur om, ea este creată de oamenii care au trăit într-un anumit moment şi de poveştile lor. Pentru mine ideea creării unui muzeu care să adune aceste voci, să le ofere un loc în care să se exprime şi să-şi spună singuri povestea, aşa cum au reţinut-o şi simţit-o ei, este o provocare pe care am acceptat-o cu bucurie”, spune Alina Beteringhe, antropolog şi producător de film documentar.

Cartela de pâine, programul de două ore de la televizor, circulaţia maşinilor în funcţie de numărul de înmatriculare, dar şi cana de ulei luată cu împrumut de la vecina de bloc sunt simboluri inedite pentru turiştii din ţări care nu au avut un regim comunist, dar şi un punct de interes pentru generaţiile de tineri care au crescut după căderea comunismului. Astfel, în locul datelor istorice, vizitatorii vor putea descoperi întâmplări şi fapte scrise de oameni obişnuiţi, care au trăit acei ani.

Cei care îi vor trece pragul vor găsi răspunsuri la întrebări precum: ce este un alendelon, ce nechezolul și de ce avem oroare să stăm la cozi? De ce existau spray-uri goale în vitrina din sufragerie și un peşte din sticlă pe mileul de pe televizor.

MAdC îşi propune să participe la includerea copiilor din medii defavorizate în activităţi culturale şi educaţionale, prin parteneriate strategice cu ONG-uri şi direcţii sociale. Fondatoarele muzeului îşi doresc să organizeze ateliere pentru copii şi să le faciliteze vizitarea spaţiului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: