ARTE Teatru, muzică și filme recomandate de Răsfoiala în august 2022

S-a terminat vacanța, iar noi… tot cu dor de ducă și foame de frumusețe!

Și voi?

OK, atunci să dăm o fugă până la Alexandria, să vedem o piesă de teatru cu (și despre) oamenii locului. Sau să ne așezăm în primul rând la ultima piesă a lui Matei Vișniec. Ori să vedem întâlnirea unei tinere cu destinul (și cu îngerul ei) pe scena de la Coquette.

S-a terminat Untold, dar acum Clujul e gazda unui cvartet franco-român care “mixează” Ravel cu Enescu. La București vine o trupă de brazilieni sadea să ne arate drumul de la Sao Paulo la Rio de Janeiro pe note muzicale. Iar la Râșnov, în grădina cetății, am descoperit lume bună și voci iubite de trei generații.

Ultima dată când am fost la Cinema Elvire Popesco, nu aveau popcorn (l’étiquette, n’est-ce pas?), dar aveau aer condiționat (esențial zilele astea) și filme bune. Câte ceva despre toate astea, în recomandările Răsfoiala de teatru, muzică și film pentru ce-a mai rămas din august.

libris.ro

Teatru

Biblioteca din Alexandria, de Bogdan Georgescu

Biblioteca din Alexandria, de Bogdan Georgescu

Data: duminică, 14 august 2022, ora 19.00
Locație: Centrul Multifuncțional pentru Tineri, Alexandria
Preț bilet: 15 RON

Nu, nu e biblioteca din Alexandria, Egipt. E vorba de Alexandria din “sudul profund”, la două ore de București, unde merită să dați o fugă weekend-ul acesta. Spectacolul de teatru comunitar Biblioteca din Alexandria aduce împreună cinci femei din Alexandria (o actriță profesionistă și patru actrițe amatoare). Cele cinci femei, aflate în diverse momente ale vieții lor – de la 12 la 80 de ani – spun povestea mamelor, surorilor, mătușilor, bunicilor și verișoarelor care le-au oferit copiilor lor darul de a putea visa fără opreliști într-un mediu cu resurse limitate.

Într-un oraș în care nimeni nu-și mai amintește de cât timp s-a închis cinematograful, în care Casa de Cultură a devenit sală de forță, mai există membri ai comunității care și-au creat cu mijloace proprii o educație prin cultură. Biblioteca din Alexandria este o dedicație pentru cei asemenea lor, de pretutindeni.

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.

Buzunarul cu pâine, de Matei Vișniec

Buzunarul cu pâine, de Matei Vișniec

Data: miercuri, 17 august 2022, ora 20.30
Locație: Teatrul Godot (Palatul Bragadiru) București
Preț bilet: 60 RON

“Buzunarul cu pâine a pornit de la o situaţie reală. Într-o zi, mergând cu bicicleta (pe vremea când eram profesor navetist la ţară, la 30 de kilometri de Bucureşti), am descoperit un câine aruncat într-o fântână părăsită. Mi s-a părut atât de extraordinar acest fapt, atât de incredibil… mi-am spus: câinele acesta sunt eu, trebuie să scriu această piesă. Era în 1984, toată România am văzut-o aruncată în aceea fântână, câinele acela era imaginea, metafora unei Românii care se zbătea şi nu reuşea decât să latre, să urle.” – Matei Vişniec

Buzunarul cu pâine ne propune un recital la două voci (Ștefan Pavel și Alex Nagy) cu adevăruri despre om. De la conștiința absurdității acțiunilor umane până la momentele în care suntem iluminați de credința schimbării și devenim capabili să mutăm munții, e o paletă largă de energii și emoții pe care actorii le transmit publicului.

Autorul mărturisește despre Buzunarul cu pâine:

“…textul ideal este de fapt cel care se scrie singur, dintr-o situație dramatică foarte puternică. Simt uneori, scriind, că eu nu sunt decât mesagerul care transmite mesajul.”

Valsul hazardului, de Victor Haim

Valsul hazardului, de Victor Haim

Data: vineri, 26 august 2022, ora 19.30
Locație: Teatrul Coquette, București
Preț bilet: 40 RON

O tânără suferă un accident și ajunge la granița dintre lumi, unde întâlnește un înger atipic. Urmează un joc aparent nevinovat, o confruntare pe cinste, cu dialoguri spumoase și un final cu totul surprinzător. Piesa dramaturgului francez Victor Haim a fost un succes încă de la premieră și ne dovedește încă o dată că accentele comice nu lipsesc nici din cele mai serioase și profunde aspecte ale existenței și ne însoțesc chiar și în momentele critice ale vieții.

Valsul hazardului (regie Ingrid Bonta) este o producție a teatrului Coquette și îi are în distribuție pe Ruxandra Bălașu și Mihai Căpățână.

Click AICI pentru multe alte reprezentații de teatru din București și din țară în perioada următoare.

watchshop.ro

Muzică

Mara Halunga & Cauê de Marinis Project (Brazilia)

Mara Halunga & Cauê de Marinis Project

Data: duminică, 14 august 2022, ora 20.30
Locație: Teatrul Godot (Palatul Bragadiru) București
Preț bilet: 70 RON

Teatrul Godot ne invită la o seară autentică braziliană alături de band-ul Cauê de Marinis Project și solista Mara Halunga. Muzicienii de dincolo de ocean vor fi ghizii spectatorilor într-o călătorie muzicală între Sao Paulo și Rio de Janeiro, de la bossa-nova la samba, trecând și prin ritmurile mai puțin cunoscute ale muzicii populare braziliene.

Concert franco-român cu ansamblul de cameră L’Athénée

Concert franco-român cu ansamblul de cameră L’Athénée

Data: joi, 25 august 2022, ora 20.00
Locație: Curtea Institutului Francez, Cluj-Napoca
Preț bilet: 25 RON

Iubitorii de muzică clasică din Cluj (și nu numai) se vor bucura de prima rezidență muzicală a ansamblului de cameră L’Athénée, fondat recent de tineri muzicieni români și francezi. Cvartetul urmărește să evidențieze și în plan muzical prietenia franco-română, iar programul împletește ecourile folclorice din muzica clasică autohtonă cu notele rafinate ale impresionismului parizian de la începutul secolului trecut:

– Duo-uri pentru 2 viori de Béla Bartók
– Serenadă în Do major op. 10 de Ernő Dohnányi
– Sonată pentru vioară și violoncel, tema 1-a și a 3-a de Maurice Ravel
– Cvartet pentru coarde nr. 1 în Mi bemol major op. 22 de George Enescu

Abonament FFIR 25-27 august 2022

Abonament FFIR 25-27 august 2022

Locație: Grădina Cetății Râșnov
Preț bilet: 110 lei / 3 seri (se pot achiziționa și bilete separate pentru fiecare dintre cele trei evenimente; copiii sub 12 ani însoțiți de un adult plătitor au intrare liberă)

Festivalul de Film și Istorii Râșnov din perioada 14 august – 4 septembrie 2022 e un adevărat maraton de film, dezbateri și muzică bună. Am ales să recomandăm weekend-ul 25-27 august pentru că aduce împreună performeri care-și vor găsi fani în toate generațiile.

Joi, 25 august, e o seară specială în memoria lui Ivan Patzaichin; pe scenă urcă cei a căror muzică a iubit-o și a fredonat-o marele sportiv: Dan Byron (Byron) și Doru Trăscău (The Mono Jacks) într-un Acustic Live Duo, iar în continuare îi vom asculta pe cei de la Urma cu un nou proiect – Just Strings.

Vineri, 26 august, e seara nostalgicilor. Nicu Alifantis, Alexandru Andrieș, Mircea Baniciu și Mircea Vintilă se reunesc într-un concert al cărui nume spune totul: “Tandrețuri pentru femei cu cei 4 corifei”.

Sâmbătă, 27 august, se încheie cu un concert electric al trupei Vița de Vie, așa că lume de toate vârstele va petrece și va cânta în grădina cetății Râșnov în ultimul weekend din august.

Vezi AICI alte concerte și festivaluri din luna august.

Film

Acolo unde cântă racii

Trailer Acolo unde cântă racii

Date: Începând din 17 – 18 august, până în septembrie inclusiv
Potrivit și pentru copii 9+
Locații: București, Craiova, Galați, Piatra Neamț, Sibiu, Sighetu Marmației, Tărgu Jiu
Preț bilet: 10-20 lei (detalii în link-ul cu bilete)

Probabil cel mai așteptat film de comunitatea globală de cititori, Acolo unde cântă racii, ecranizarea poveștii scrise de Delia Owens, intră în cinematografe în 19 august.

O combinație de thriller și roman inițiatic, fenomenul global Acolo unde cântă racii o are ca protagonista pe Kya, o puștoaică inventivă și plină de resurse care crește singură într-o mlaștină din Carolina de Nord. O întâlnim în copilărie, la începutul anilor ’50, când este abandonată de părinți și de frații mai mari și învață să supraviețuiască din ce îi dă mlaștina – racii. Este învățată să citească și să scrie de prietenul ei Tate Walker, de care se îndrăgostește, dar este lăsată din nou singură, când el pleacă la facultate. Curând îl cunoaște pe Chase Andrews, un fundaș care o atrage într-o întâlnire făcându-i promisiuni de căsătorie. După ce fata pune capăt relației, el o atacă, însă Kya scapă. Mai târziu, Chase este găsit mort, iar Kya ajunge să fie acuzată de crimă, iar dovezile împotriva ei par incontestabile.

Povestea Deliei Owens este o Cenușăreasă modernă care-și merită pe deplin toate laudele. Scriitoarea a reușit să creeze o lume a copilăriei abandonului care, în loc de teamă și deznădejde, îți inspiră bucurie de viață și curaj. Personajul central, sălbăticiunea Kya, poate fi un model pentru orice fată cu probleme de la oraș, datorită capacității de adaptare și de a găsi mereu soluții la tot ce o împiedică să fie bine.
Iar prietenia pe care i-o arată cuplul de afro – americani care o ajută să răzbată este încă o declarație despre ceea ce ne poate mântui – toleranța și generozitatea.

La croisade / Cruciada copiilor, 2021

Date: toată luna augustPotrivit și pentru copii 9+
Locații: București, Craiova, Galați, Sibiu
Preț bilet: 10-20 lei (detalii în link-ul cu bilete)

Am văzut premiera filmului Cruciada copiilor săptămâna trecută la Cinema Elvire Popesco și m-a impresionat candoarea și emoția acestei povești. O alianță de puști din toată lumea începe să vândă lucruri de valoare de acasă pentru a finanța un proiect misterios de salvare a planetei. Iar când adulții află incidental despre inițiativă, se dezlănțuie un lanț de întâmplări haioase (și nu doar atât).

 O comedie savuroasă la suprafață, filmul ne pune de fapt în fața propriilor decizii din lumea adultă și a consecințelor acestora pentru generațiile care vin. Cruciada copiilor adresează într-un mod empatic și nepropagandistic amploarea schimbărilor climatice și viitorul tot mai incert al umanității, dar și dificultățile relațiilor dintre adulți și copii ori condiția copilului în secolul 21.

Cruciada copiilor este distribuit în România de Independența Film. Mai jos găsiți programul reprezentațiilor din această perioadă:

The Good Liar / Maestrul minciunii, 2019

Data: sâmbătă, 20 august 2022, ora 21.00
Locație: Grădina cu filme Creart, București
Preț bilet: 15 RON (+taxe)

Dacă nu l-ați văzut până acum, merită să mergeți la The Good Liar, un regal cinematografic cu Ian McKellen și Helen Mirren în rolurile principale.

Ron Courtnay e un escroc bătrân care a pus ochii pe ceea ce ar putea fi cea mai mare pradă a vieții lui: Betty McLeish, recent rămasă văduvă, cu o avere de milioane. Ron pune la cale un plan demn de un maestru al minciunilor, dar orice naș își are nașul, iar curând vânătorul va deveni vânat.

Filmul este o ecranizare a romanului lui Nicholas Searle, Maestrul minciunii. Interesant e că Nicholas Searle a început să scrie ficțiune după o carieră de douăzeci și cinci de ani în serviciile secrete britanice. Cele trei romane publicate până acum i-au adus mare priză la public, iar ecranizarea aceasta e o încununare a succesului său.

Maigret, 2022

Data: 23 august 2022, ora 20.30 (avanpremieră)
Locație: Cinema Elvire Popesco, București
Preț bilet: 20 RON

N-am fost un mare fan al lui Depardieu în ultimul deceniu, dar criticii din Franța numesc acest film “întâlnirea unui mare actor cu un mare rol” și consideră prestația sa drept “apogeul artei lui Gerard Depardieu”. Hm… să vedem. Am fost în schimb mare fan al scrierilor lui Georges Simenon, pe care le-am devorat în toată adolescența.

Ecranizarea cărții lui Georges Simenon, Cazul Louise Laboine, prezintă una dintre cele mai intense și personale investigații din cariera ficțională a legendarului comisar Maigret. O tânără provincială e descoperită moartă într-una din piețele pariziene. Nu pare să aibă nicio istorie, nimeni nu o cunoaște, nimănui nu-i pasă. Cu excepția lui Maigret.

Avanpremiera națională e la Cinema Elvire Popesco pe 23 august, unde filmul rulează până pe 3 septembrie. Am căutat și cartea, se găsește momentan doar în format ebook.

Vezi AICI ce filme noi vin în cinema în august și septembrie.

NOTA BENE Articolul trimite la platforma Eventbook cu care Răsfoiala colaborează. Prețul este identic cu cel de pe platformă. În cazul spectacolelor de teatru și film, bilete se găsesc uneori și pentru alte locații decât cele menționate aici, direct la organizatori, teatre sau cinematografe.

top-shop.ro

Un gând despre „ARTE Teatru, muzică și filme recomandate de Răsfoiala în august 2022

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: