Preferința oamenilor pentru răsfoială este premisa proiectului care conectează cărțile tipărite la internet. Cititorii își doresc plăcerea lecturii clasice, pe hârtie, dar uneori și-ar dori și să poată căuta mai multe informații chiar în timp ce citesc.
Dr. Radu Sporea, cercetător de origine română, care lucrează de 15 ani la University of Surrey (Marea Britanie), este coordonatorul proiectului Next Generation Paper. Noua tehnologie dezvoltată în laborator conectează cărţile prin AR (realitate augmentată) la resurse disponibile online.
De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.
Cartea va funcționa ca o telecomandă care oferă acces la date electronice
Cercetătorul a lucrat cu o echipă formată din doisprezece colegi, majoritatea tineri doctoranzi, pentru a transforma cartea într-o experiență de AR (realitate augmentată). Premisa de la care a pornit proiectul este preferința oamenilor pentru răsfoială, plăcerea fizică a întorsului paginii, interacțiunea nemijlocită cu hârtia.
Au început cercetarea cu augmentarea unui ghid turistic, plecând de la ideea că o astfel de carte, conectată la alte resurse, poate aduce cititorului care caută se se informeze despre o destinație anume beneficii imediate.
„Ideea are la bază importanţa cărţii fizice. Poţi folosi cartea ca o telecomandă pentru a completa informaţia cu altele de pe internet. Pur şi simplu, poţi să obţii informaţii actualizate şi multimedia despre orice altceva este legat de carte. Mai mult, poţi avea informaţii de o calitate editorială superioară, dar şi lucruri utile din platformele de social media. În cazul ghidului turistic, te poţi lega foarte uşor de TripAdvisor pentru a vedea ce zic utilizatorii despre experienţele culinare dintr-un anumit loc menţionat în carte, de exemplu. Imaginea noastră este că tu foloseşti cartea în realitate augmentată ca pe o telecomandă: ai activitatea normală de citit şi gesturile naturale cum ar fi întorsul paginii sau plasarea unui semn de carte aduc acces la mai multe informaţii, care nu sunt efectiv în carte, dar completează întregul univers”,
spune dr. Radu Sporea.
Cu ajutorul unui cod de bare fotosensibil, al unui semn de carte care incorporează tehnologia necesară, al unui monitor și cu o conexiune la internet, lectura se corelează, în timp real, cu alte surse care pot completa și îmbogăți conținutul oferit de carte.
Practic, se va scana codul de bare de pe carte cu un semn de carte electronic care conține tehnologie similară unui cititor de coduri de bare. Pe un ecran din proximitate – tv, laptop, smartphone sau tableta, cu conexiune la internet, vor apărea informații noi.
Ideea cărților augmentate a fost inspirată de profesorul David Frohlich. El și-a propus să creeze o aplicație din fotografiile oamenilor, destinată în special seniorilor, care să îi ajute în terapia pe bază de rememorare a unor momente din viață, ca să-și mențină creierul și memoria în formă.
Echipa de cercetători a finalizat proiectul în laborator și este acum în căutarea unei companii interesate să investească în noua tehnologie. Va fi necesară o linie de fabricație nouă, licențiată de o editură, pentru ca ediția adăugită a cărții tipărite, cea care are capacitatea de a comunica cu noile media, să fie produsă.
Mai multe detalii despre augmentarea cărților fizice sunt disponibile în interviul acordat de dr. Radu Sporea revistei Urban.
Despre dr. Radu Sporea
Fiu de ingineri, Radu Sporea a devenit pasionat de calculatoare și IT încă din copilăria timpurie. A studiat informatica la liceul Tudor Vianu în București și apoi Politehnica, Facultatea de Electronică, Ingineria Sistemelor de Calcul. În ultimul an de facultate a lucrat pentru o companie axată pe design de circuite.
Interesat de cercetare, a aplicat pentru doctorat la Universitatea Surrey, care desfășura un program de electronică a viitorului, cu nanotehnologie și dispozitive avansate. A fost acceptat și, de atunci, studiază și profesează la aceeași universitate, alături de alți profesori de origine română.
Își concentrează munca de cercetare pe aplicații care funcționează în lumea reală, care pot fi utilizate în afara laboratorului și a unui mediu controlat. Spune că, în cercetare, se întâmplă destul de frecvent să demonstrezi o idee trăsnită în laborator, dar e foarte greu să o scalezi în milioane de exemplare, pentru a ajunge la publicul larg.