BUCUREȘTI Străzi deschise vă așteaptă weekendul acesta cu Plimbări sonore

ARCUB invită bucureștenii să-și redescopere orașul alături de Maria Balabaș, realizator Radio România Cultural, Vasile Leac și Călin Torsan la Străzi Deschise, în weekendul 25-26 septembrie 2021, prin Plimbări Sonore.

Cum contribuie sunetul la construcția de ansamblu a unui oraș? Sau cum se creează o imagine sonoră? Cum se folosește intenția sonoră? Cum ne putem apropia fonic de orașul în care locuim și cum putem învăța să îl iubim sau să îl protejăm? Sunt câteva dintre întrebările la care vor găsi răspuns cei care parcurg străzile orașului în acest weekend.

Ascultă mai mult decât zgomotul orașului

Evenimentul propune o nouă metodă de conexiune fonică cu orașul, pentru a-l recunoaște și pentru a-l proteja. Una dintre ideile care cuprind şi conceptul de activism sonor este plimbarea sonoră, iniţiată în anii ’70, în Vancouver, de R. Murray Schafer și implementată și în București de Maria Balabaș, Vasile Leac, Călin Torsan. Plimbările sunt dedicate memoriei lui Schafer care a fost compozitor canadian, scriitor și educator muzical. Preocuparea sa pentru ecologia acustică l-a validat ca promotor al acestui domeniu, inventând și termenul de schizofonie – împărțirea unui sunet de la sursa sa sau starea cauzată.

În centrul Plimbărilor Sonore se află orașul și sunetele sale. Deşi devenim din ce în ce mai sensibili la impactul vizual pe care oraşul îl desfășoară asupra noastră, educaţia sonoră urbană se află cel mult la stadiul incipient.

Sâmbătă (25 septembrie) și duminică (26 septembrie), de la ora 17:00 cei care vor să dea noi valențe sunetelor Bucureștiului sunt așteptați la evenimentele creative și de cercetare, care presupun ascultarea şi înregistrarea sunetelor, în timpul mişcării, dintr-un loc în altul, în pas de plimbare.

Din Centrul Vechi, prin pasajul Hanul Gabroveni încheind cu bulevardele mari ale capitalei, un București diferit în simplitatea unei experiențe ce vorbește despre ritmul orașului. În aceste plimbări, senzația mediului înconjurător se modifică, iar povestea unui altfel de București prinde contur.

Înscrierile la Plimbări Sonore se fac pe adresa de e-mail inscrieri@arcub.ro, cu numele participanților și ziua evenimentului.

Data limită pentru înscriere este 25 septembrie, ora 14:00 (pentru evenimentul din aceeași zi), respectiv 26 septembrie, ora 14:00 (pentru următorul). Numărul maxim de participanți este de 25 de persoane per eveniment. Startul plimbărilor se dă la Muzeul Național George Enescu, iar accesul este liber.

Program:

25 septembrie, ora 17:00 | Plimbări Sonore | Maria Balabaș
->> Bulevardul Dacia și Bulevardul Știrbei

26 septembrie, ora 17.00 | Plimbări sonore | Maria Balabaș
->> Centrul Vechi și Strada Ion Câmpineanu

Alte evenimente la București în acest weekend

Evenimentul marchează aniversarea a 25 de ani de la înfiinţarea ARCUB și propune o perspectivă asupra unui București potențial, orașul de mâine, un oraș mai verde, mai prietenos cu locuitorii săi, un oraș în care cultura poate transforma locuri și oameni.

“Spații culturale verzi” invită arhitecți, urbaniști, antreprenori culturali, manageri de instituții publice și reprezentanți ai administrației publice la o discuție despre interconectarea domeniilor pentru a răspunde mai bine nevoilor concrete ale locuitorilor. Evenimentul va fi transmis live, începând cu ora 17.00, pe pagina Facebook a ARCUB.

Evenimentul include un performance special de spectacol-lectură în aer liber, „Epopeea Participativă Bucureşti ’21”, ce poate fi urmărit live pe canalele de social media ale ARCUB, duminică, 26 septembrie, de la ora 19.00. Ziua se va încheia cu o sesiune de muzică pe vinil.

Decorul evenimentelor, dat de instalaţia „Bucureştiul verde” concepută de peisagistul francez Nicolas Triboi şi de instalaţia sonoră cu sunetele oraşului semnată de artista Maria Balabaş, poate fi vizitat la ARCUB – Hanul Gabroveni în perioada 27 septembrie – 3 octombrie 2021.

Cinema sub clar de lună la MNLR

Deși vremea nu mai e chiar blândă, continuă și în acest weekend proiecțiile din cadrul proiectului Cinema sub clar de lună. Între filmele pe care le puteți vedea sunt proiecții prezentate anul acesta la TIFF (Transilvania International Film Festival), inclusiv aclamatul documentar România Sălbatică, realizat de fotograful Dan Dinu în colaborare cu World Wildlife Fund România.

Bucharest Fashion Film Festival

Cea de-a 5-a ediție a Bucharest Fashion Film Festival a început în 23 septembrie și se va încheia duminică, 26 septembrie. Festivalul va extinde forumul de discuție deschis în anii anteriori de la relația dintre modă și film către relația dintre haină și purtătorul ei, văzută printr-o lentilă antropologică și expusă prin medii variate.

Festivalul creează contexte de colaborare, asumându-și rolurile de catalizator și diseminator pentru profesioniști care activează în modă, film și branding, însă se adresează și unui public mai larg, cu o înclinație către estetică, căruia îi oferă o selecție echilibrată de producții video noi și filme cult.

Programul ediției a cincea a festivalului include o competiție internațională de scurtmetraje, 3 documentare despre industria modei, personajele ei marcante și problemele presante cu care se confruntă și 4 filme cult agregate sub o umbrelă tematică (Dressing the Cinema). Citește mai mult.

(Credit foto principală articol ARCUB)

Un gând despre „BUCUREȘTI Străzi deschise vă așteaptă weekendul acesta cu Plimbări sonore

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: