Până în 20 octombrie 2021, 18 autori cunoscuți de literatură română pentru copii și tineret se vor întâlni online cu micii cititori din 18 comunități rurale. Împreună vor participa la atelierele de lectură interactive inițiate de Asociația De Basm și desfășurate cu ajutorul bibliotecilor comunale.
Parte a proiectului „Noi facem povești”, întâlnirile scriitorilor cu cititori au rolul să facă literatura românească pentru copii și tineret accesibilă în locuri ale țării unde scriitorii și cărțile copilăriei sunt rare sau lipsesc cu desăvârșire.
Pe termen lung, aceste interacțiuni vor încuraja circulația creațiilor literare contemporane către un public mai larg din România și folosirea literaturii ca vector de educație și de cultură.
Scriitorii Adina Rosetti, Victoria Pătrașcu, Florin Bican, Laura Grunberg, Iulia Iordan, Ioana Nicolaie, Cosmin Perța, Carmen Tiderle, Cristina Andone, Alex, Moldovan, Simona Epure, Andreea Iatagan, Sînziana Popescu, Claudia Groza, Luciana Grosu, Cristina Beatrice Preda, Laura Pamfiloiu și Iulian Tănase vor ajunge la copiii din
- Buzoiești, Merișani și Rucăr din județul Argeș,
- Ocnița, Raciu și Conțești din județul Dâmbovița,
- Buturugeni, Florești-Stoenești și Vărăști din județul Giurgiu,
- Tulburea, Scoarța și Țînțăreni din Gorj, Dorobanțu, Peceneaga și Somova din Tulcea,
- Galicea, Mihăești și Tomșani din Vâlcea
Scriitorii și bibliotecile își dau mâna pentru educația copiilor din medii defavorizate cultural
Atelierele de lectură se desfășoară în parteneriat cu România EduCab, o platformă națională care urmărește dezvoltarea capacității bibliotecilor publice de a răspunde nevoilor locale. Inițiativa este sprijinită de biblioteci județene din Argeș (Biblioteca „Dinicu Golescu”), Dâmbovița (Biblioteca „Ion Heliade Rădulescu”), Giurgiu (Biblioteca „I.A. Bassarabescu”), Gorj (Biblioteca „Christian Tell”), Tulcea (Biblioteca „Panait Cerna”) și Vâlcea (Biblioteca „Antim Ivireanul”).
„Pentru a deveni cititori, copiii au nevoie de povești bine spuse și de întâlniri cu cei care știu să le dea viață: cu scriitorii. Bibliotecile, prin natura lor deschisă și lipsită de formalismul școlar, oferă un spațiu perfect pentru copii de a descoperi povești și scriitori, dar și de a-și pune în cuvinte propria imaginație. În fiecare județ, zeci de biblioteci publice sunt pregătite să crească cititori, împreună cu partenerii care iubesc poveștile, cărțile și oamenii. Nu ratați aventura De Basm!”, a declarat Claudia Șerbănuță, reprezentanta România EduCab.
O toamnă bogată pentru “Noi facem povești”
Prima etapă a proiectului „Noi facem povești”mai include lecturi publice, dezbateri, recomandări de lectură și concursul național “Cărți fermecătoare doar pentru o întrebare”. Copiii care pun cele mai ingenioase, mai surprinzătoare, mai inocente sau mai amuzante întrebări scriitorilor vor fi premiați cu pachete cu cărți.
Tot în toamna aceasta, urmează șase dezbateri cu echipele bibliotecilor partenere, dialoguri care pun în discuție probleme la zi din viața bibliotecilor: situația fondului de carte pentru copii, modalități prin care biblioteca poate deveni atractivă pentru publicul tânăr, prezența scriitorilor în biblioteci, proiecte de succes de promovare a literaturii pentru copii.