5 cărți care te ajută să înțelegi ce se petrece în Afganistan

Creștinii, evreii, musulmanii, șamanii, zoroastrianii, stânca, pământul, muntele, râul, fiecare are o misiune de a se adânci in mister, o cale unică și care nu trebuie să fie judecată.
Rumi

Soldații de zinc, Svetlana Aleksievici (non-ficțiune)

Cu cartea de mărturii “Soldații de zinc”, în anul căderii comunismului, câștigătoarea Premiului Nobel pentru Literatură, Svetlana Aleksievici a distrus mitul războiului sovietic din Afganistan. A înlocuit soldatul „internaţionalist“ care ajută poporul înapoiat să iasă la lumină cu varianta lui umană, involuntară, epuizată fizic și moral.

Soldaţii de zinc prezintă mărturii emoţionante ale unor soldaţi, ofiţeri, asistente medicale şi ale mamelor care şi-au pierdut copiii în Afganistan, într-o carte brutal de reală despre absurdul războiului.

Leii din Kandahar, Rusty Bradley şi Kevin Maurer (non-ficțiune)

Leii din Kandahar, Rusty Bradley şi Kevin Maurer

„Maiorul Rusty Bradley şi Kevin Maurer oferă cititorilor o privire provocatoare asupra operaţiunilor zilnice ale unei echipe a Forţelor Speciale – şi asupra a ceea ce este necesar pentru a-i învinge pe insurgenţi cu scopul de a redobândi controlul asupra Afganistanului. Folosind un stil vioi şi cu multă acţiune care te ţine cu sufletul la gură, Leii din Kandahar este una dintre cele mai bune cărţi despre acest conflict.” Mitch Weiss, jurnalist câștigător al premiului Pulitzer

Fetele ascunse din Kabul, Jenny Nordberg (non-ficțiune)

Fetele ascunse din Kabul, Jenny Nordberg

În Fetele ascunse din Kabul, jurnalista Jenny Nordberg realizează un tablou impresionant al societății în care multe fete își trăiesc clandestin copilaria și pubertatea, în practica bacha posh – “îmbrăcat ca un băiat”. Ele sunt crescute ca băieți și obligate să își asume responsabilitățile genului, pentru ca ulterior să fie silite să se mărite și să aibă copii.

Fetele ascunse din Kabul are în centru personaje remarcabile precum Azita, parlamentara care nu vede altă opțiune decât să-și schimbe a patra fiica, Mehran, în băiat; Zahra, adolescenta băiețoasă care se luptă cu pubertatea și refuză încercările părinților ei de a o transforma iarăși în fată. Shukria, măritată și mama a trei copii, după ce a trăit 20 de ani ca bărbat și Nader, care participă la rugăciuni alături de Shahed, polițista sub acoperire, ambele rămân deghizate ca bărbați și la maturitate. Urmărind evoluțiile dramatice ale vieții acestora, autoarea examinează în același timp propria istorie și trasează paralele cu opresiunile la care sunt supuse persoane din alte țări ale lumii.

Jenny Nordberg a primit în 2010 Premiul Robert F. Kennedy pentru Excelență în Jurnalism, pentru un documentar TV despre femeile afgane.

Cer întunecat, Gulwali Passarlay (non-ficțiune)

Biografia afganului Gulwali Passarlay, Cer întunecat, spune povestea impresionantă de viață a unei imigrări care se termină cu bine. În 2006, după ce tatăl și bunicul lui au fost uciși de armata americană, Gulwali Passarlay a fost trimis de mama sa departe de Afganistan. Avea 12 ani.

Cer întunecat, Gulwali Passarlay

Adolescentul a pornit într-o călătorie lungă și anevoioasă, în cursul căreia a fost închis, a suferit de foame și a fost victima cruzimii și a violenței. A fost cât pe ce să-și piardă viața în adâncurile Mării Mediterane, a îndurat brutalitatea celor care ar fi trebuit să aibă grijă de copii și a stat o lună într-un lagăr din Calais. A reușit în cele din urmă să ajungă in Marea Britanie, unde a fost înscris la școală, fiind admis apoi la una dintre universitățile de elită.

Asemenea lui, mii de oameni își riscă viața încercând să fugă din zone de conflict. Mulți mor în cursul călătoriei; unii sunt trimiși înapoi, urmând să fie închiși.

Splendida cetate a celor o mie de sori, Khaled Hosseini (ficțiune)

Splendida cetate a celor o mie de sori este unul dintre romanele care i-au adus faima internațională lui Khaled Hosseini, scriitor de origine afgană și ambasador al bunăvoinței (2006) al Agenției ONU pentru Refugiați.

Splendida cetate a celor o mie de sori, Khaled Hosseini

Cartea spune povestea unei iubiri coborâte parcă din vechile poeme persane, a unei prietenii care nu se dă în laturi de la sacrificiu și a unui oraș care, în ciuda tuturor vicisitudinilor, se încăpățânează să renască din propria-i cenușă.

În timp ce, pe fundal, se derulează evenimentele care au marcat istoria Afganistanului din ultimii treizeci de ani – ocupația sovietică, jihadul dus împotriva ei, războiul civil și teroarea instaurată de regimul taliban, două femei cât se poate de diferite descoperă cât de mare este puterea dragostei.

Citește aici apelul scriitorului către omenire, după retragerea trupelor americane din Afganistan.

BONUS De veghe, Joydeep Roy – Bhattacharya (ficțiune)

Pornind de la mitul Antigonei, De veghe surprinde un moment al operațiunii Enduring Freedom – războiul împotriva talibanilor din Afganistan, care a durat mai bine de un deceniu și în care și-au pierdut viața peste două mii de soldați americani.

După o noapte de încleștări violente cu insurgenții afgani, un grup de soldați de la o bază militară izolată din Kandahar se confruntă cu o femeie afgană, sosită din munți, care le cere trupul fratelui ei căzut în luptă. Să fie o sinucigașă, o spioană sau chiar sora îndurerată care vrea să-și îngroape fratele dupa datină?

Prin vocile femeii, soldaților și interpretului lor, se conturează nu doar răspunsul la întrebare, ci și una dintre cele mai impresionante și mai complexe imagini ale conflictelor armate din epoca noastră.

2 gânduri despre „5 cărți care te ajută să înțelegi ce se petrece în Afganistan

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: