Khaled Hosseini este scriitorul care a atras atenția imediat, cu fiecare dintre cărțile sale emoționante. A publicat până acum doar patru titluri, dar acestea au fost vândute în peste patruzeci de milioane de exemplare în mai bine de șaptezeci de țări. Hosseini este unul dintre cei mai iubiți scriitori de cititorii de pretutindeni.
Poveștile sale ne deschid ochii, cu empatie și solidaritate, către oamenii cu care împărțim lumea, dar care nu sunt la fel de norocoși ca noi. La aniversarea scriitorului, facem o vizită în biografia și scriitura omului care are admirația iubitorilor de carte din toată lumea. Compasiunea e cuvântul care descrie cel mai bine cine este și ce scrie Khaled Hosseini.
De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile cardinale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.
Cel care n-a uitat niciodată de unde a plecat


Khaled Hosseini s-a născut pe 4 martie 1965 în Kabul, primul copil din cinci, într-o familie în care tatăl era diplomat, iar mama – profesoară de persană la un liceu din capitala afgană. Și-a petrecut copilăria timpurie în Kabul, un oraș vibrant care îmbina frumusețea tradițională cu deschiderea spre modernitate. În 1976, tatăl este relocat în misiune la Paris, iar familia îl urmează. La finalul mandatului, în 1980, familia Hosseini se pregătește să revină acasă, însă o lovitură de stat comunistă și invazia URSS aruncă întreaga țară într-un război sângeros și pecetluiesc soarta tuturor celor care au avut vreo legătură cu vechiul regim.
Familia Hosseini primește azil politic în SUA și se stabilește în California, unde tânărul Khaled termină liceul, facultatea de biologie și apoi se înscrie la facultatea de medicină. În 1993 obține licența de medic și își face rezidențiatul la celebrul spital Cedar – Sinai din Los Angeles. Își continuă cariera de medic internist timp de 8 ani, între 1996 și 2004. Se căsătorește cu Roya, iubirea vieții sale și au împreună doi copii. Viața pare să fi intrat pe făgașul ei, dar parcă ceva din Khaled rămăsese pe străzile din Kabul, acolo unde înălța zmeie cu prietenii, în copilărie.
“[Medicina și cu mine, am fost…] o căsătorie aranjată.”
Adolescentul refugiat din Kabul nu era destinat să fie medic. Acel “acasă” unde nu i-a mai fost permis să se întoarcă – vreme de decenii – l-a urmărit continuu, ca o povară, o “vină a supraviețuitorului” pe care a încercat să o stingă vindecând trupuri bolnave. Dar s-a dovedit că Khaled Hosseini avea un talent mai mare: să vindece suflete.
Vânătorii de zmeie

În 1999, Hosseini – care urmărea constant noutățile despre Afganistan – a citit o știre care anunța că regimul taliban interzicea joaca. Talibanii nu mai voiau zmeie pe cerul țării. Decizia absurdă a unui regim tiranic din țară natală i-a stârnit emoția amintirilor din copilărie. A scris o povestire despre doi băieți care înalță zmeie în Kabul și a trimis-o prestigioaselor reviste The Esquire și The New Yorker. Ambele publicații au refuzat-o, iar manuscrisul s-a rătăcit în garajul pe atunci medicului Hosseini. Doi ani mai târziu, la îndemnul unui prieten, l-a recuperat și a început să elaboreze povestea care a devenit romanul Vânătorii de zmeie, publicat în 2004.
Vânătorii de zmeie urmărește destinul lui Amir, un băiat de doisprezece ani care vrea cu orice preț să câștige un concurs de înălțat zmeie, ajutat de prietenul său Hassan. Însă lui Hassan i se întâmplă ceva îngrozitor, o dramă la care Amir nu știe cum să reacționeze și care le va zdruncina amândurora viețile. Peste drama personală se suprapune drama semenilor lor: rușii invadează Afganistanul, iar familia lui Amir fuge în America. Departe de casă, Amir își dă seama că într-o bună zi va trebui să revină în țara subjugată de talibani pentru a găsi acel unic lucru pe care noua lui lume nu i-l poate oferi: izbăvirea.
Romanul de debut al lui Khaled Hosseini a fost un succes instant: cartea s-a regăsit pentru peste 100 de săptămâni în topul New York Times Bestseller, a câștigat mai multe premii literare și figurează în topul celor mai vândute cărţi ale secolului.
Splendida cetate a celor o mie de sori

În urma succesului imens al primului său roman, Khaled Hosseini renunță la profesia de medic pentru a se dedica întru totul scrisului. În 2007 publică Splendida cetate a celor o mie de sori, un portret tulburător al unei lumi în care femeile sunt cetățeni de mâna a doua, o poveste emoționantă despre dragoste și prietenie în vremuri neiertătoare.
În Splendida cetate a celor o mie de sori, tânăra Mariam, de numai cincisprezece ani, e trimisă la Kabul pentru a se căsători cu Rasheed, care e cu treizeci de ani mai în vârstă. După două decenii de căsnicie nefericită, în sânul unei societăți măcinate de război și instabilitate, în casa lui Mariam și Rasheed ajunge tânăra Laila, cea de-a doua soție a deja bătrânului Rasheed. Cartea este o extraordinară poveste a apropierii a două femei oprimate într-o lume misogină și nesigură, o odă a solidarității care înlătură orice obstacol și triumfă asupra morții.
Splendida cetate a celor o mie de sori a fost cartea anului 2007 pe Amazon, în topurile alcătuite de The Washington Post, Time, San Francisco Chronicle, Miami Herald și multe altele. Atât Vânătorii de zmeie, cât și Splendida cetate a celor o mie de sori au fost deja ecranizate. În prezent, Opera din Seattle lucrează la punerea în scenă a adaptării romanului.
Și munții au ecou

Al treilea roman al lui Hosseini nu părăsește lumea tulburată care a modelat opera scriitorului de origine afgană. Și munții au ecou, un titlu împrumutat dintr-un vers al poetului William Blake, este perspectiva autorului despre cum iubim, cum avem grijă unii de alții, cum luăm în viață hotărâri care vor avea consecințe peste generații.
Despre cartea publicată în 2013, autorul a declarat:
“Pe nesimţite, a început să prindă viață în mintea mea imaginea unei familii – nu foarte diferită de cele pe care le-am tot vizitat – o familie care trăiește într-un sat izolat și e obligată să facă o alegere dureroasă, pe care mulți dintre noi ar crede-o inacceptabilă. În sânul acestei familii mi-am imaginat un frate și o soră care devin victimele involuntare ale familiei lor disperate. Așa începe cartea, cu acest act individual de disperare, de sacrificiu, un act care condamnă familia și, în ultimă instanță, devine trunchiul din care se vor răspândi multele ramuri ale acestui roman.”
Și munții au ecou s-a adăugat succeselor literare ale lui Hosseini. Cartea a fost aleasă de cititorii platformei Goodreads drept cea mai bună operă de ficțiune a anului 2013.
Rugă către mare

În 2006, după mai multe vizite în țara sa natală, Khaled Hosseini a fost numit Ambasador al Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR). Un an mai târziu, inspirat de acțiunile la care a participat alături de ONU, a înființat Fundația Khaled Hosseini, o organizație dedicată asistenţei umanitare pentru refugiații și poporul afgan.


Rugă către mare este o carte-scrisoare, un scurt volum grafic de o sensibilitate aparte, inspirat de moartea tragică a micuțului refugiat sirian Alan Kurdi și de dramele nenumărate ale refugiaților care fug din calea foametei, a calamităților și războiului.
Volumul publicat în 2018 s-a epuizat aproape imediat, inclusiv ediția în limba română. Aceasta și probabil datorită faptului că Khaled Hosseini își cedează integral drepturile de autor din vânzările cărții către fundația umanitară pe care a înființat-o în sprijinul refugiaților. Cititorii care doresc să contribuie la acest efort pot cumpăra ediția în limba engleză.
Biografia lui Khaled Hosseini (refugiat, medic, binefăcător, scriitor) e poate cea mai vie dovadă că literatura e limba universală prin care îl putem cunoaște, înțelege și sprijini pe aproapele nostru. Spun aproapele, deoarece trăim într-o lume atât de interconectată, încât tot ce se întâmplă azi pe fața cealaltă a planetei poate fi mâine parte din peisajul cotidian. Și va fi, dacă asemenea scriitorului de origine afgană, nu doar vorbim despre suferințele celorlalți, ci și facem gesturile care le pot schimba destinele.

ilustrații foto articol: Khaled Hosseini, arhiva personală