La 105 ani de la inaugurare, Alhambra, prima Grădină de vară a Capitalei, se redeschide astăzi. Urmează Cinema Capitol.

După treizeci de ani de paragină, unul dintre spațiile culturale iconice ale Bucureștiului, Grădina de vară Alhambra se redeschide astăzi, 26 august 2021. Proprietarul Teatrului Elisabeta este responsabil de revitalizarea renumitului teatru de vară și a cinematografului Capitol.

“Noi deschidem acum grădina de vară. Am făcut niște reparații și am pus în siguranță ansamblul, să fie funcțional; după ce se termină partea de proiectare și execuție și tot ce e de făcut aici, rezistență, se începe reabilitarea, dar pe rând. Ele (n.r cele două imobile) aparțin statului român și sunt administrate de România Film, care ni le-a închiriat – facem un fel de parteneriat în care ne ajutăm cumva reciproc”, a declarat pentru Știrile Pro TV Petrică Paraschiv, fondator „Teatrul Elisabeta”.

Grădina istorică Alhambra primește o nouă șansă, după zeci de ani de neglijență și degradare

Grădina din vară și cinematograful Capitol, inițial Cinema Clasic, au fost inaugurate în 1916, fiind printre cele mai luxoase spații culturale ale Europei de sud-est. Alhambra, prima grădină istorică a Capitalei, a fost concepută de arhitectul Nicolae Nenciulescu, în portofoliul căruia se află Palatul Regal și Sanatoriul Eforie.

Grădina de vară Alhambra, foto Nicolae Nenciulescu

Stucatura și cariatidele de pe frontispiciu, opera sculptorului Spiridon Georgescu sunt elementele care dau identitate frumosului teatru de vară, loc în care bucureștenii au văzut, la lumina lunii, primele documentare românești și marile filme ale vremii. În anul inaugurării, pe ecranul teatrului de vară a fost proiectată pelicula franţuzească „Voiage dans la lune”de Georges Melies.

Declarat monument istoric la începutul anilor 2000, complexul a rezistat vremii și vremurilor – celor două războaie și cutremurului din 1977, deși a fost grav avariat. De la Revoluția din 1989 și până acum, în ciuda eforturilor de conștientizare și sensibilizare ale ONG-urilor, spațiul administrat de RADEF (România Film) părea să fie destinat inevitabilei dezintegrări.

Vedere aeriană Grădina de vară Alhambra 2020, foto Alex Iacob (reptilianul.ro)

Șansa complexului centenar poate veni din recentul parteneriat între administratorul Independența Film și teatrul vecin, Elisabeta, care l-a închiriat pentru a-l reabilita și înapoia circuitului cultural.

Simulare reabilitare cinema

O nouă primăvară la Grădina Alhambra?

A doua inaugurare a Grădinii de vară are loc în această seară, cu un concert pop-opera al grupului Ad Libitum Voices. Mâine, 27 august, scena Alhambra va găzdui ritmuri și dansuri sud – americane, în spectacolul The Cuban Project.

Vizual eveniment The Cuban Project

Biletele la evenimente au fost epuizate rapid de publicul nerăbdător să cunoască / revadă unul dintre spațiile – simbol ai anilor de glorie ai Capitalei.

În plină relansare, revista Scena9 a publicat un articol amplu despre noul chiriaș al complexului. Proaspăt lăudata revigorare a grădinii nu e așa verde cum pare, iar despre situația juridică a complexului… Ei bine, face parte din tarele sistemice despre care obișnuim, cu tristețe, să spunem: numai la noi se poate întâmpla așa ceva. (Suntem cam aroganți. Se poate și la alții.)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: