Ce faci de Ziua Cărții 2021?

Uite ce ți-au pregătit editurile și promotorii de carte pentru 23 aprilie 2021, Ziua Internațională a Cărții.

CARTEA CĂRȚILOR DIN ROMÂNIA

Încep cu o carte – eveniment, publicată recent de Polirom, “Istoria literaturii române contemporane (1990 – 2020)”, de Mihai Iovănel. Era cam timpul să intrăm în era noastră cu o altă generație (și literatură).

Captură ecran cu postare despre “Istoria literaturii române contemporane, Mihai Iovănel


„Cartea de faţă este prima istorie a literaturii române din postcomunism. Se numeşte Istoria literaturii române contemporane ca omagiu adus lui E. Lovinescu, care a publicat două istorii exemplare cu acest titlu, dar şi pentru a repara o neînţelegere cu privire la semnificaţia de azi a sintagmei «literatură contemporană». Majoritatea istoriilor publicate în ultimele decenii în România exclud – din lipsă de interes sau de receptivitate – tocmai literatura recentă, literatura care se scrie în prezentul lor.” (Mihai Iovănel)

Oferta Polirom pentru Ziua Cărții este Book Friday, o vineri de reduceri care ține până duminică.

INTRARE GRATUITĂ ȘI O CARTE GRATUITĂ LA MUZEELE MNLR

De „Ziua Internațională a Cărții și Drepturilor de Autor”, Muzeul Național al Literaturii Române și muzeele „Tudor Arghezi – Mărțișor”, „George și Agatha Bacovia”, „Liviu și Fanny Liviu Rebreanu”, „Ion Minulescu și Claudia Millian” și „Anton Pann” fac cinste cu intrarea, iar vizitatorii vor primi în dar o carte. Programul este 10.00 – 18.00.

NOAPTEA CĂRȚILOR DESCHISE

Editura Litera va dona bibliotecilor școlare câte o carte pentru fiecare cititor care va urmări online piesa “Nu sunt eu” cu Maia Morgenstern în rolul principal (acces gratuit). Spectacolul va fi disponibil un timp limitat pentru cei care completează formularul aici.

Fiecare comandă plasată pe site-ul editurii mâine, indiferent de valoare, va primi cadou bestseller-ul “Apă proaspătă pentru flori”.

CADOU VIEȚI FOARTE REUȘITE, de JK ROWLING

Grupul editorial ART face cadou cartea Vieți foarte reușite, de J.K. Rowling, care conține discursul de la Harvard rostit de scriitoare, pentru orice comandă mai mare de 200 de lei.

NEMIRA așteaptă cititorii cu reduceri de 50% la cărți și pachete de autor.

TRAMVAIE LITERARE LA IAȘI

Ieșenii se vor bucura de Ziua Internaţională a Cărţii (şi a Limbii Spaniole), printr-o campanie în tramvaie, după modelul unui program cultural derulat anual la Madrid.

Imagine via Iasi Orasul tramvaielor pictate

Începând de săptămâna aceasta, în Iaşi vor circula 15 tramvaie care promovează texte literare ilustrate, din operele unor renumiţi scriitori spanioli. Lansarea va avea loc vineri, 23 aprilie, prin organizarea unei parade a tramvaielor care vor circula fără oprire în staţii, începând cu ora 12:00, pe ruta Rond Copou (Agronomie) – Palatul Culturii – Rond Baza 3.

BIBLIOTECA SE MUTĂ ÎN PARC LA TÂRGOVIȘTE

Românii sărbătoresc mâine și Ziua Bibliotecarului. Angajații Bibliotecii Ion Heliade Rădulescu din Târgoviște îi așteaptă mâine pe localnici la un lectură de grup. De la ora 12.00, în Parcul „Chindia”, pe Aleea Voievozilor, “Pandemia vom răzbate / împreună cu o carte”.

SOCIALIZARE LA HUMANITAS CIȘMIGIU

Între orele 11.00 și 17.00, membrii echipei Institutului Cervantes din București vor fi librari și vor recomanda operele autorilor de limba spaniolă vizitatorilor Librăriei Humanitas de la Cișmigiu (vecină a Institutului Cervantes din București pe Bd. Regina Elisabeta).

Cei care preferă online-ul pot urmări recomandările pe pagina Facebook a Institutului, care va transmite, de la ora 18:00, un dialog între două librării independente din România și Spania. Oana Doboși și Raluca Selejan, fondatoarele Librăriei „La Două Bufnițe”, vor dialoga cu Oriol Pastor, reprezentant al îndrăgitei Librării „La Central” din Barcelona.

SUPEREVENIMENTE LANSATE MÂINE DE MINISTERUL CULTURII

Am glumit. Pentru ziua de mâine, Ministerul culturii a pregătit cu o deosebită discreție și considerație pentru acest simbol universal al educației și culturii universale, cartea, NIMIC.

DE CE ESTE ZIUA CĂRȚII ÎN 23 APRILIE?

În 1995, la Paris, UNESCO a decis ca 23 aprilie să fie ziua internațională a cărții, deoarece în această zi îi sărbătorim pe William Shakespeare (n. aprilie 1564, d. 23 aprilie 1616), Vladimir Nabokov (n. 23 aprilie 1899), Miguel de Cervantes (d. 22 aprilie 1616, înmormântat pe 23).

Madrid, New Delhi, Montreal, Amsterdam şi Atena sunt orașele distinse de UNESCO cu titlul Capitală Mondială a Cărții, pentru că promovează constant cărțile și lectura.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: