Romanul Piranesi de Susanna Clarke a câștigat Woman’s Prize for Fiction 2021

Scriitoarea britanică Susanna Clarke a fost desemnată miercuri câștigătoarea prestigiosului Woman’s Prize for Fiction, în valoare de 41.000 de dolari, pentru romanul său fantastic „Piranesi”.

„După cum unii dintre voi știți, Piranesi a fost gândit, scris și publicat, în timpul unei lungi suferințe. Este cartea pe care nu am crezut niciodată că voi ajunge să o scriu. Nu am crezut niciodată că voi fi suficient de sănătoasă, ca s-o pot termina. Deci, (n.r. ce se petrece acum) este de două ori extraordinar,” a spus Clarke în timpul ceremoniei de decernare a premiului.

Romanul Piranesi a învins poveștile concurente, dar și oboseala cronică a autoarei

Deși, în ultimii ani, Susanna Clarke s-a luptat cu sindromul oboselii cronice, scriitoarea a creat lumea fantastică din Piranesi și, de pe acel tărâm magic, a reușit să-și învingă nu doar concurența, dar și propriile așteptări.

Se pare că tot ce scrie, se transformă în aur. Piranesi este al doilea roman de succes al său, publicat la șaisprezece ani după primul, „Jonathan Strange & Mr. Norrell”, care s-a vândut în patru milioane de exemplare, a devenit bestseller New York Times și a câștigat premiile Hugo și World Fantasy pentru cel mai bun roman.

Amplasat într-o realitate alternativă magică, „Piranesi” este povestit de un om care trăiește într-o casă labirintică, plină de statui. Este singur și are un singur musafir, pe care îl strigă Celălalt – aceasta este toată lumea pe care o cunoaște. Pe măsură ce își explorează domeniul, începe să i se schimbe perspectiva asupra lucrurilor, la fel și cea a cititorului.

“Clarke a creat o lume dincolo de cele mai trăznite vise ale noastre, care ne spune, de asemenea, ceva profund despre ceea ce înseamnă să fii om,” a spus Bernadine Evaristo, președinta juriului care a acordat premiul.

Anul acesta, pe lista scurtă a finalistelor la Woman’s Prize for Fiction au mai fost cunoscutele autoare Patricia Lockwood (“No one is talking about this) și Yaa Gassi, cu “Transcendent kingdom”, ambele romane încă netraduse în română, și Britt Bennet cu “Jumătatea dispărută”.

Woman’s Prize for Fiction este acordat anual celui mai bun roman în limba engleză publicat de o femeie și a fost inaugurat în 1996, având-o ca primă câștigătoare pe Helen Dunmore cu romanul “Spell of Winter”. Printre câștigătoarele din anii următori mai sunt Andrea Levy, Ann Patchett, Zadie Smith și Marilynne Robinson – autoare care ocupă locul întâi în topul The Guardian “Cele mai bune 100 de cărți ale secolului 21”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: