EUROBAROMETRU Bătrânii și persoanele needucate sunt cei mai vulnerabili la fake news

Majoritatea românilor își iau informațiile de la televiziuni (80%) și platforme media online (53%), potrivit Eurobarometrului care analizează consumul de media în UE, scrie astăzi Misreport, cel mai cunoscut proiect de monitorizare și raportare a știrilor false.

Citirea știrilor este a doua cea mai populară activitate în social media

56% dintre românii chestionați au afirmat că accesează rețelele sociale pentru a trimite mesaje instant prietenilor și familiei, 55% pentru a urmări știri, iar 44% pentru a urmări conținut foto și video.

20% dintre români afirmă că în ultimele 7 zile au fost expuși la dezinformare și conținut fals „foarte des”, în comparație cu doar 10%, media respondenților din spațiul european, pentru aceeași întrebare. 8% spun că nu știu cât de des au fost expuși la conținut fals și dezinformare.

watchshop.ro

TVR și radioul public sunt în continuare considerate surse de informații de încredere

În același timp, sursele de informații cele mai de încredere pentru români sunt radioul și televiziunea publice, inclusiv prin conținutul lor online (43%), apoi televiziunile și radiourile private (33%), urmate de presa scrisă (23%) și grupuri sau persoane din social media (18%).

La nivelul întregii populații UE, peste un sfert dintre respondenți (28%) consideră că, în ultimele șapte zile, au fost expuși „des” sau „foarte des” la dezinformare și știri false. Cifra atinge cote maxime în Bulgaria, cu 55% dintre respondenți, iar Olanda se află la polul opus: doar 3% dintre respondenți consideră că au fost expuși „foarte des” și 9% „des” la dezinformare sau știri false.

Majoritatea respondenților sunt încrezători că pot recunoaște dezinformarea și știrile false: 12% se simt „foarte încrezători” și 52% „întrucâtva încrezători”. Nivelul de încredere în posibilitatea de a face distincția dintre știrile adevărate și cele false scade cu vârsta și crește cu nivelul de educație.

perfect-tour.eu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: