CINEMA „Tori și Lokita”, o poveste impresionantă despre copiii imigranți, regizată de frații Dardenne

Filmul recompensat cu premiul aniversar la cea de-a 75-a ediții a festivalului de la Cannes va rula în cinematografele din România din 16 decembrie. Tori și Lokita este cel mai noul film al veteranilor Cannes-ului, Jean-Pierre și Luc Dardenne, o poveste copleșitoare despre prietenia indestructibilă dintre un băiețel și o adolescentă de origine africană.

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.

Dardenne și filmele care schimbă lumea

Cunoscuți ca autori de filme cu puternic mesaj social, care se scrutinizează viața clasei muncitoare și, în general, a celor de la periferia societății, frații Dardenne revin cu un film a cărui idee le-a venit în urmă cu zece ani. Atunci au decis să documenteze cum supraviețuiesc imigranții clandestini minori ajunși în Belgia fără părinți.

Tori și Lokita sunt doi adolescenți africani de 12 și 16 ani, care se prefac frați pentru ca unul dintre ei să nu fie expulzat din țara în care caută refugiu. În căutarea unei vieți mai bune, intră în rețeaua coruptă a cultivatorilor și traficanților de droguri.

Trailer Tori și Lokita 2022

„Documentarea noastră a vizat în primul rând imigranții minori care sosesc în Belgia neînsoțiți. Unii dintre ei sunt găzduiți în centrele MENA („Mineurs Étrangers Non Accompagnés”) pe care le vizitasem deja pentru că acum 10 ani ne gândeam să facem un film despre copiii din aceste centre. Am mers din nou în aceste centre și am stat de vorbă cu directorii și educatorii lor pentru a înțelege cum funcționează lucrurile, cine sunt acești copii, cum trăiesc, ce suferințe au, ce îi face fericiți.  De asemenea, am citit și o anchetă foarte interesantă în revista franceză „La revue de l’enfance et de l’adolescence”, care a scos un număr special dedicat imigranților copii clandestini lipsiți de părinți. Din diferitele întâlniri pe care jurnaliștii le-au avut cu psihologi și medici generaliști a reieșit că una dintre cele mai mari probleme ale acestor copii e singurătatea. Această singurătate e atât de profundă, încât le provoacă tulburări psihosomatice.” – Jean-Pierre Dardenne într-un interviu.

libris.ro

„Am făcut patru filme despre imigranți, dar între timp, problema imigranților a devenit una centrală. Am crezut că nu va fi așa. Naționaliștii din toate țările credeau că era vorba, în termenii lor, de o invazie pasageră. Dar imigrația a continuat, societatea s-a mondializat, cei care au internet văd tot ce se întâmplă în Europa și decid să vină. Li se pare mai bine decât la ei și au și dreptate. (…) Această situație nu poate fi reglată construind granițe și ziduri care să-i împiedice pe imigranți să vină. Trebuie găsite soluții. În ceea ce-i privește pe tinerii imigranți ni se pare că adevărata problemă stă în faptul că la 18 ani, peste tot în Europa, dacă nu au acte în regulă, ei sunt trimiși în țara de origine. Dacă nu au acte, ce fac ei la 16-17 ani? Intră în lumea clandestină a rețelelor criminale, făcând mici comisioane pentru bani, nu mai merg la școală și nu se mai instruiesc într-o meserie. Preferă să se descurce pe moment. Ar fi mai bine dacă am putea suprima această sabie a lui Damocles care e vârsta de 18 ani pentru tinerii imigranți. Nu poți spune: ai ajuns într-o țară europeană (nu contează dacă legal sau ilegal), ai dreptul să studiezi ori să înveți o meserie, înveți limba țării, dar la 18 ani, gata, pa! Trebuie mers mai departe. Ar trebui să poți merge și în alte țări europene. Dacă ai ajuns în Belgia, poți merge să lucrezi în Franța, Bulgaria sau Italia. Aici trebuie să ajungem.”

spune Luc Dardenne.

În următoarele luni, Independența Film va lansa în cinematografe Frère et Soeur (r. Arnaud Desplechin) – premiera pe 6 ianuarie, Holy Spider (r. Ali Abassi) – premiera pe 27 ianuarie, Decision To Leave (r. Park Chan-wook) – premiera pe 17 februarie. 

Parteneri media: Magic FM, Cinemap, Zile și Nopți, Movienews, Ziarul Metropolis, Spotmedia, Films in Frame, Munteanu Recomandă, Cineghid, Răsfoiala, AIVImedia.hub, Cinefan

farmec.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: