INEDIT Urueña, satul spaniol cu 9 librării și 200 de locuitori. Satul Cărții din Spania atrage anual peste 40.000 de turiști

Urueña, un sătuc din provincia Valladolid, este una dintre cele mai cunoscute atracții din Castilla y León, grație frumoaselor situri istorice – castelul medieval care datează din secolul al XI-lea și zidul de apărare care-l înconjoară. Faima i-a adus-o însă un eveniment din istoria contemporană.

În 2007, Urueña a devenit primul Sat al Cărții din Spania, inspirat de proiecte similare europene, precum Hay-on-Wye în Țara Galilor, care găzduiește 40 de anticariate și Redu în Belgia, care și-a deschis primele prăvălii cu cărți pentru turiști în anii 80.

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.

Satul cu mai multe librării decât baruri în țara cu o tradiție a localurilor

Membru al rețelei celor mai frumoase sate spaniole, lăudat recent de The New York Times într-un amplu articol, Urueña are cinci baruri și restaurante, patru muzee – între care și Muzeul Poveștii – și nouă librării. Vizitatorii se pot bucura de un tur la înălțime al satului, peste fortificațiile care au rezistat secolelor.

Promenada la înălțime din Satul Cărții

Însuși primarul, Francisco Rodriguez, mărturisește că, în copilăria sa, în localitatea natală nu exista nicio librărie. Un librar din Madrid, Jesús Martínez, a fost primul care, în 1993, a riscat o mică afacere cu cărți în inima Spaniei rurale. Vorbind cu fondatorul ei despre Alcaraván, prima librărie din Urueña, scriitorul Miguel Delibes, care venea uneori prin sat pentru a-și vizita fiul, ar fi spus:

"Ești nebun să deschizi o librărie aici...". 

Apoi, în 2007, probabil datorită poziționării sale în inima provinciei natale a lui Delibes, Urueña a luat decizia să investească 3 milioane de euro, fonduri guvernamentale, pentru renovarea clădirilor și construirea unui centru de conferințe. Simultan, ca să stimuleze investițiile, a oferit spre închiriere proprietăți proaspăt restaurate pentru suma simbolică de 10 euro pe lună unor comercianți, cu condiția ca aceștia să le transforme în librării.

Cel mai cunoscut autor din Valladolid, Miguel Delibes

„Această schimbare uriașă poate părea puțin ciudată, dar suntem mândri de ceea ce a devenit Urueña. Ne face diferiți și speciali în comparație cu satele noastre vecine.”

declară primarul pentru publicația ThinkSpain.

epantofi.ro

Doar în 2021, când în prima jumătate a anului puțini turiști spanioli au călătorit în afara orașului de reședință, din cauza restricțiilor cauzate de Pandemie, Satul Cărții din Spania a primit 19.000 de vizitatori.

Cu ce fel de cărți își întâmpină oaspeții librăriile din Urueña?

Alcaraván, un centru al referințelor culturale, oferă celor care îi trec pragul cărți de rețete, ghiduri de călătorie și o gamă largă de cărți de istorie fascinante. Pasionații de cinema și iubitorii de muzică vor găsi cărți de specialitate la librăria Grifilm – care de altfel propune cititorilor cărți de toate tipurile, inclusiv romane în limba engleză.

Alcaravan și patronul ei, Jesus Martinez

Boutique del Cuento (Prăvălia cu povești) este specializat în cărți pentru copii, iar Museo del Cuento (Muzeul Poveștii) îi așteaptă cu replici ale personajelor celebre din poveștile pentru copii ale lumii. Expoziția permanentă a muzeului este alcătuită din creațiile artistice ale Rosanei Largo. Sunt expuse reprezentări ale celor mai cunoscute povești din literatura clasică pentru copii: Cenușăreasa, Frumoasa adormită, Alice în Țara Minunilor, Peter Pan, Pinocchio, Scufița Roșie, Albă ca Zăpada și Șoarecele Pérez, cea mai populară poveste spaniolă.

Boutique del Cuento, Urueña

Acuino Caligrafía & Arte, care funcționează și ca studio pentru cursuri de desen și pictură, este locul potrivit pentru pasionații de arte plastice, care vor găsi aici albume și cărți de specialitate.

noriel.ro

Librería Enoteca, administrată de guvernul provinciei Valladolid, este specializată în cărți despre vin, iar Libros K se concentrează în principal pe cărți de colecție și pe benzi desenate vintage.

În ceea ce privește restul librăriilor, acestea vând literatură mainstream – clasică și contemporană, bestselleruri, lecturi de vacanță, cărți – cult, non-ficțiune, autobiografii, ghiduri de referință și alte genuri populare.

Rețeaua satelor cărții din Spania

Urueña este doar primul dintr-o inițiativă națională de promovare a lecturii, care și-a propus să creeze o rețea de sate în care cărțile să fie principal obiectiv turistic. În 2008 i-a urmat Bellprat în Barcelona, apoi satul Cervera din provincia Lérida, doi ani mai târziu Montblanc, în Tarragona, și Puebla de Segar. Cel mai nou membru al rețelei este satul situal pe litoralul Gironei, La Escala.

maxi-pet.ro

Documentare articol via ThinkSpain.com


2 gânduri despre “INEDIT Urueña, satul spaniol cu 9 librării și 200 de locuitori. Satul Cărții din Spania atrage anual peste 40.000 de turiști

Lasă un comentariu