NETFLIX “Lasă lumea în urmă”, cu Julia Roberts și Ethan Hawke, adaptare după un roman de Rumaan Alam

Tocmai s-a lansat pe Netflix Leave the World Behind  / Lasă lumea în urmă, unul dintre cele mai așteptate filme ale anului. Povestea apocaliptică cu accente thriller – horror beneficiază de o distribuție excepțională: Julia Roberts, Ethan Hawke, Mahershala Ali și Kevin Bacon se regăsesc printre protagoniști.

Filmul regizat de Sam Esmail este o ecranizare a romanului omonim de Rumaan Alam, finalist în 2020 la National Book Award în S.U.A. Scenariul e semnat de cei doi, însă o contribuție deloc de neglijat la film a avut chiar fostul președinte al S.U.A, Barack Obama.

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.

Apocalipsa în slow motion

Am semnalat deja cartea lui Rumaan Alam în top 30 cele mai bune romane apocaliptice din secolul 21. Dacă în majoritatea poveștilor despre sfârșitul lumii avem de-a face cu un cataclism, o epidemie, o catastrofă nucleară ori de natură cosmică, Lasă lumea în urmă construiește un suspans și o tensiune greu de suportat, pe care filmul le prezintă rămânând fidel cărții.

Amanda (Julia Roberts) și Clay (Ethan Hawke) au nevoie de o pauză în viețile lor agitate, așa că își iau copiii adolescenți – pe Rose (Farrah Mackenzie) și pe Archie (Charlie Evans) – și evadează din Brooklyn spre o superbă vilă de vacanță din Long Island. Abia ajunși la casa închiriată de pe un site de vacanțe, merg la cumpărături, se relaxează la piscină și fac un picnic pe plajă.

Dar, ca în orice thriller bun, se întâmplă aproape imediat niște lucruri ciudate: internetul cade cu totul, niște căprioare apar neașteptat lângă casă, un vas petrolier eșuează în apropierea plajei. Familia Sanford e hotărâtă, totuși, să se bucure de vacanță.

Însă în prima noapte petrecută la casa de vacanță, oaspeții sunt treziți de niște bătăi la ușă. Un cuplu de culoare, îmbrăcați de gală, G.H. Scott (Mahershala Ali) și fiica lui, Ruth (Myha’la), au sosit la casa de vacanță, ai cărei proprietari susțin că sunt. Ceva se întâmplă în oraș, în America, în lume, iar nou-veniții au nevoie să petreacă noaptea la adăpost, chiar dacă în casa lor există deja alți oaspeți.

Lasă lumea în urmă (2023) – trailer oficial Netflix

Orice se poate întâmpla din acest moment: o spirală a neîncrederii poate conduce personajele spre un conflict, o crimă, un eveniment sinistru. Cititorul cărții și spectatorul filmului sunt atrași într-o poveste în care totul se petrece parcă în afara paginii  / ecranului, în care amenințarea e nenumită, iar supozițiile și pericolul necunoscut îi duc pe protagoniști la paroxism.

Singurul lucru cert este că ceva se întâmplă în întreaga lume și așteptarea veștilor e un adevărat calvar.


noriel.ro

Despre cartea Lasă lumea în urmă

„Cea mai bună carte pe care o puteți citi în acest moment… O cursă teribilă perfect construită și, în același timp, un roman de idei, Lasă lumea în urmă combină tehnica narativă iscusită, o perspectivă nemiloasă asupra culturii consumeriste și câteva momente cu adevărat șocante… O lectură excepțională care vă va urmări multă vreme după ce veți parcurge în goană ultimele pagini.“ [USA Today]

Romanul lui Rumaan Alam a apărut în România la Editura Litera, în 2021, în traducerea lui Alexandru Cormoș.

epantofi.ro

Curiozități despre filmul “Lasă lumea în urmă”

Denzel Washington a fost cel ales inițial să intepreteze rolul lui G. H. Scott. Însă, după ce supervedeta s-a retras din proiect, locul său a fost luat de Mahershala Ali, un actor cu nimic mai puțin valoros – două premii Oscar din Moonlight (2017) și Green Book (2019) și de prestația extraordinară din serialul True Detective (sezonul 2019).

Nu multă lume știe că fostul număr 1 de la Casa Albă, Barack Obama, deține – alături de soția sa, ex – prima doamnă Michelle – o casă de producție cinematografică numită Higher Ground. Compania Higher Ground este cea care a produs filmul, iar regizorul Sam Esmail a mărturisit că fostul președinte a făcut chiar niște observaţii în scenariu, pentru a conferi mai mult realism crizei prin care se sugerează că umanitatea trece în decursul filmului.

El este un iubitor de filme și un fan al cărții, așa că ceea ce a vrut să sublinieze a fost acest punct cu privire la lipsa de empatie care se poate întâmpla în timpul unei crize  – și ce înseamnă asta pentru noi toți.

Sam Esmail, despre Barack Obama

perfect-tour.ro

Dă-i înainte cu Răsfoiala:

TOP 30 Cele mai bune romane apocaliptice din secolul 21

OBAMA: Zece cărți recomandate de al 44-lea președinte american

10 filme și seriale bazate pe cărți de văzut pe Netflix


Lasă un comentariu