OBAMA: Zece cărți recomandate de al 44-lea președinte american

Între admiratori și adversari, Barack Obama va rămâne nu doar ca unul dintre președinții americani cei mai activi din ultimele decenii, dar și un lider ale cărui idei și fapte au impulsionat direcții globale în secolul 21. În mod evident, după două mandate la Casa Albă, Obama a avut suficient timp să își scrie memoriile (despre Pământul făgăduinței am scris AICI), dar să citească și să facă recomandări de lectură. Iată zece dintre titlurile recente citite de Barack Obama.

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.

Melinda Gates – Un moment de ascensiune

Melinda Gates – Un moment de ascensiune

O femeie europeană sau americană cu studii și venituri medii (sau peste) ar putea crede că e emancipată și viața ei normală e aplicabilă tuturor femeilor de pe planetă. Ei bine, Melinda Gates face un adevărat maraton prin Africa și Asia pentru a scoate la lumină cazurile nenumărate ale femeilor pentru care “emanciparea” e doar un cuvânt din dicționar. Dublat de acțiuni și sprijin material concret, efortul Melindei Gates este cu atât mai valoros cu cât ne inspiră la nivel individual să contribuim la ajutorarea semenelor noastre care trăiesc încă în regimuri opresive și societăți care le marginalizează.  Barack Obama spune despre Un moment de ascensiune:

“Melinda spune poveștile inspiraționale ale oamenilor pe care i-a întâlnit prin intermediul muncii ei în toată lumea, se imersează în date și informații și ilustrează într-un mod puternic probleme care necesită atenția noastră a tuturor.”

Hans Rosling (coord.) – Factfulness

Hans Rosling et. al – Facfulness

(sau Zece motive pentru care intepretăm greșit lumea și de ce lucrurile stau mai bine decât crezi)

Când ne dăm cu părerea despre diverse lucruri care se întâmplă la nivel global sau în viețile noastre de zi cu zi, avem o tendință șocantă de a judeca lucrurile greșit. Iar asta e valabil și dacă ne uităm la profesori, savanți sau chiar câștigători de premii Nobel. Factfulness ne invită să luăm o pauză, să analizăm faptele și să înțelegem zece instincte care ne determină să vedem distorsionat realitatea. Cartea aceasta, ca o gură de aer proaspăt, demonstrează punct cu punct că trăim într-o lume mai bună decât am crede și că avem toate șansele să putem progresa împreună.

Tayari Jones – O căsnicie americană

Tayari Jones – O căsnicie americană

Acest roman complex și captivant spune povestea unei duble trădări: trădarea societății, care permite ca un bărbat nevinovat să fie condamnat pe nedrept, doar pentru că este de culoare și trădarea intimă, care pune sub semnul întrebării o iubire care părea să reziste pentru vecie. Cum ai proceda tu dacă ai fi în locul protagoniștilor? Cât e egoism, lașitate și cât este instinct legitim de supraviețuire? Mai poate iubirea să reînvie dintr-o situație ce pare fără ieșire? Tayari Jones a scris o carte care va pune pe gânduri orice cuplu din America sau de altundeva.

libris.ro

Michael Ondaatje – Lumina de veghe

Michael Ondaatje – Lumina de veghe

Ondaatje, pe care ni-l amintim cu atâta plăcere ca autorul cărții Pacientul englez, se reinventează o dată cu Lumina de veghe, un roman strălucit în care găsești de toate: spionaj, thriller (și chiar horror pe alocuri), o poveste de dragoste, enigme fără răspuns. Toate ingredientele pentru o lectură pe care să o devorezi. Obama a fost însă destul de lacunar cu recomandarea acestei cărți. A spus despre carte doar că este:

“O meditație asupra efectelor războiului asupra familiei.”

Toni Morrison – Cântecul lui Solomon

Toni Morrison – Cântecul lui Solomon

Una dintre cele mai puternice povestitoare ale literaturii contemporane, Toni Morrison a primit pentru acest “clasic” marele premiu al criticii americane în 1977. Romanul este construit pe legenda sclavilor negri care și-au regăsit libertatea zburând înapoi în Africa și pe un eșafodaj de mituri, simboluri mistice și secrete duse mai departe din generație în generație. Cântecul lui Solomon îl are în centru pe tânărul Milkman și încercarea sa de a se desprinde din sânul unei familii și comunități față de care se simte înstrăinat. Puternic axată pe relațiile inter-rasiale și pe moștenirea sclaviei în societatea americană, romanul lui Morrison a iscat decenii de controverse, fiind chiar interzis la un moment dat de comitetele școlare din Maryland.

Anthony Doerr – Toată lumina pe care nu o putem vedea

Anthony Doerr – Toată lumina pe care nu o putem vedea

Despre minunatul roman al lui Anthony Doerr am scris aici. Toată lumina pe care nu o putem vedea a apărut în lista de lecturi a lui Barack Obama pentru vacanța de vară a anului 2016. Nu știm dacă președintele a avut și timp să citească tot ce a avut pe listă, fiind la vremea aceea încă în ultimul său an de mandat.

Paula Hawkins – Fata din tren

Paula Hawkins – Fata din tren

Nici măcar președintele SUA nu ar fi putut rămâne imun la unul dintre cele mai captivante romane ale deceniului. Rachel, protagonista cărții, face naveta în fiecare zi spre muncă. Viața ei se află pe o pantă mizerabilă. Divorțată, abuzând de alcool, își găsește cu greu puterea de a continua. Are fantezii cu un cuplu pe care îl vede în fiecare zi pe fereastra trenului. Dar ceea ce va vedea în drumul de azi îi va schimba destinul pentru totdeauna. Bestseller în zeci de țări, romanul Paulei Hawkins este thriller-ul ei de debut și un succes uriaș de public.

Neal Stephenson – Seveneves (Șapte Eve)

Neal Stephenson – Seveneves

Seveneves i-a adus lui Stephenson recunoașterea prin prestigiosul premiu Prometheus pentru creații science-fiction. În viitor omenirea își îndreaptă atenția spre spațiul cosmic ca unică scăpare din infernul care a devenit planeta Pământ. La ritmul în care se accentuează efectele încălzirii globale și la interesul pe care miliardarii lumii au început să îl aibă pentru călătoriile în spațiu și chiar pentru colonizarea pe Marte, ne putem da seama că viitorul acesta chiar că nu-i îndepărtat. Numai că romanul lui Neal Stephenson lansează ca temă ideea că în această încercare unică s-ar putea să întâlnim un inamic despre care știm multe, dar totuși prea puțin: noi înșine.

Helen MacDonald – U de la Uliu

Helen MacDonald – U de la Uliu

Poate unul dintre cele mai valoroase volume de memorialistică apărute anul acesta și în România, cartea lui Helen MacDonald este o împletire unică de biografie, istorie, natură și literatură. Helen trece printr-o tragedie și e hotărâtă să se piardă în adâncul pădurii pentru că nu mai poate să-și ducă existența în lume. O carte veche și o pasăre de pradă imposibil de îmblânzit sunt companionii ei într-o poveste stranie despre vindecarea sufletească, frumusețile eterne ale naturii și capacitatea de reziliență a omului.

Min Jin Lee – Pachinko

Min Jin Lee – Pachinko

Pachinko este o altă carte despre care puteți citi pe larg pe Răsfoiala aici. Spunea Cleo acolo că și-a dat seama citind romanul lui Min Jin Lee care este genul ei literar favorit și anume “cartea – călătorie culturală”. Într-adevăr, pe lângă povestea minunată, Pachinko este o excelentă întâlnire culturală cu poporul și civilizația coreeană. Cartea figurează între favoritele lui Barack Obama din lista de lectură a anului 2019.

libris.ro

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.

2 gânduri despre „OBAMA: Zece cărți recomandate de al 44-lea președinte american

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: