Răsfoiala a pregătit o listă de recomandări – volume de ficțiune și non-ficțiune – care vorbesc despre impactul și urmările Holocaustului, nu din perspectivă istorică, pe care o cunoașteți probabil destul de bine, ci din cea oamenii care au trăit ei pentru a ne povesti anii de fiere ai celui de-al doilea război mondial.
Am inclus și cărți de ficțiune în acest top, deoarece considerăm că literatura inspirată de istorie poate avea aceeași forță modelatoare pe care o are un volum de memorii. Poate mișca în noi resorturile acceptării, toleranței și solidarității.
De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.
Kaputt, Curzio Malaparte

Însemnările lui Curzio Malaparte despre experințele trăite ca jurnalist de război sunt cele mai șocante mărturii despre Holocaust pe care le-am citit. Tocmai pentru că nu “intră” deloc în lagărele naziștilor, ci prezintă viața pe front, în satele, orașele și casele abandonate și jefuite, la mesele opulente organizate de naziști, în pădurile scheletice distruse de bombardamente, în tabăra rusească etc – practic cam tot ce nu se putea vedea din perspectiva victimelor.
Două cuvinte mi-au rămas pe vecie impregnate în memorie de parcă eu însămi le-am văzut și auzit.
AIUREA scris pe pereții unei case pustii din România, unde l-a adus călătoria pe Malaparte. Nu cred să existe un cuvânt care redă mai limpede nebunia și absurdul războiului.
Schmutzig (murdar, în germană), cu referire la copiii evrei, rostit de soția unui general nazist, în timpul unui dineu, în ridicola încercare de a-și justifica lipsa de umanitate, indiferența, complicitatea.
Cartea poate fi găsită în anticariate sau online la mâna a doua – ediția cea mai recentă a fost epuizată. Din librării se poate procura varianta în engleză.
Mai este oare acesta un om, Primo Levi

Recomand memoriile lui Primo Levi la pachet cu excepționala dramatizare a lui Antony Sher, care a reușit prin minimalism (filmul are un singur personaj, pe Primo, și niciun decor) să redea pe ecran, într-un realism copleșitor, reducerea vieții celui închis în lagăr la nimic decât numărul de ordine scris de pe braț.
“Mai este oare acesta un om”, autobiografia lui Primo Levi, spune povestea chimistului care din septembrie 1943 până în octombrie 1945 a făcut parte, timp de trei luni, dintr-un grup de partizani al unei mișcări de rezistență, apoi a stat două luni într-un lagăr de internare fascist, aproape un an la Auschwitz și alte nouă luni în diverse lagăre rusești de refugiați. În 1946, la 27 de ani, în timp ce lucra cu normă întreagă pe un post de chimist, Levi a scris despre timpul petrecut în detenție.
Omul în căutarea sensului vieții, Victor Frankl

Cartea psihiatrului Victor Frankl, bazată pe experiențele trăite la Auschwitz, stă la baza școlii de psihoterapie pe care acesta a fondat-o ulterior – logoterapia (terapia sensului). “Vreau să trăiesc pentru a-mi revedea soția” a fost sensul pe care Victor l-a dat vieții sale în clipele în care oamenii din jurul său, brutalizați și exasperați de foame, frig și frică, se lungeau pe podea în așteptarea morții, refuzând ideea că astfel de viață are un sens și poate fi îndurată.
Este una dintre cărțile care m-au format și la care mă întorc adeseori pentru o nouă rezervă de încredere, curaj și speranță. Nu cred să greșesc dacă spun: este povestea despre Holocaust cea mai încărcată de viață și lumină.
O lectură complementară este Alegerea, de dr. Edith Eva Eger, memoriile unei alte supraviețuitoare devenită psiholog la maturitate. În 1944, când a fost deportată, Edith era adolescentă.
Cuptoarele lui Hitler, Olga Lengyel

“Five chimneys”, în titlul original, este autobiografia unei asistente medicale din Cluj. În primăvara anului 1944, Olga a fost deportată în lagărul de la Auschwitz, împreună cu soțul, copiii și părinții săi. A fost singura din familie care a supraviețuit, muncind ca infirmieră.
După război, a emigrat în SUA unde și-a scris memoriile și, ani mai târziu, a fondat Librăria Memorială și Colecția de Artă din cel de al doilea război mondial la New York State University, cu misiunea de a educa generațiile viitoare cu privire la Holocaust și importanța drepturilor civile.
Jurnalul Annei Frank

Probabil una dintre cele mai emoționante și cunoscute scrieri despre Holocaust, memoriile Annei Frank redau literal fragmente din jurnalul intim al unei fetițe evreice.
Anne Frank a stat ascunsă timp de doi ani, împreună cu familia ei, în perioada ocupației naziste a Țărilor de Jos. Însemnările încep înainte de mutarea familiei Frank în ascunzătoare și se întind pe aproape tot parcursul perioadei în care au trăit în Anexa Secretă.
Anne Frank a murit de tifos în lagărul de concentrare Bergen-Belsen la începutul anului 1945. Jurnalul a fost salvat de secretara Miep Gies, care l-a dat tatălui Annei, Otto Frank, singurul supraviețuitor cunoscut al familiei.
Lista lui Schindler, Thomas Keneally

Romanul distins cu prestigiosul Booker Prize este bazată pe viața industriașului german care, în timpul războiului, și-a făcut o misiune din salvarea evreilor de la moarte. Ecranizarea în regia lui Steven Spielberg le-a adus cineaștilor din echipa filmului șapte premii Oscar.
Cartea spune povestea lui Oskar Schindler, omul care, sub pretextul lipsei de resurse umane la fabrica sa, a salvat un număr însemnat de evrei care urmau să fie trimiși în lagărele de exterminare naziste. Schindler este considerat o adevărată legendă a evreilor din Cracovia aflată sub ocupație germană.
Totul este iluminat, Jonathan Safran Foer

Alături de “Extrem de tare și incredibil de aproape”, cartea inspirată de atacul terorist 9/11, romanul “Totul este iluminat” l-a transformat pe Safran Foer într-unul dintre cei mai renumiți autori americani de astăzi. Ambele cărți au fost ecranizate cu bugete și distribuții impresionate.
În “Totul este iluminat” personajul fictiv Jonathan Safran Foer ajunge în Ucraina, călăuzit de o fotografie de familie. El se află în căutarea femeii care, cu cincizeci de ani în urmă, l-a salvat pe bunicul lui de naziști. Îi este ghid tânărul Alex, a cărui engleză stâlcită stârnește hohote de râs. Alături de bunicul acestuia și de cățeaua Sammy Davis Jr., Jonathan parcurge un traseu inițiatic la capătul căruia îl așteaptă un secret teribil.
“Totul este iluminat” a fost tradus în treizeci si două de țări, distins cu Guardian First Book Prize, National Jewish Book Award și New York Public Library Young Lions Prize.
Toată lumina pe care nu o putem vedea, Anthony Doer

Romanul multipremiat al scriitorului american Anthony Doerr urmărește viețile a două personaje, Marie-Laure – o tânără franțuzoaică oarbă – și Werner – un orfan de origine germană – , care ajung să se cunoască în timp ce încearcă să depășească suferința îndurată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Werner, orfan pasionat de tehnică și de transmisiunile radio, va ajunge cu armata germană în Franta si, in cele din urma, la Saint-Malo, acolo unde locuiește Marie. Deși întâlnirea dintre cei doi nu va dura mai mult de o zi, ea schimbă destinele personajelor, afectând inclusiv viețile generațiilor viitoare.
Cartea va fi curând ecranizată, cu Mark Ruffalo și Hugh Laurie în rolurile principale.
Hoțul de cărți, Markus Zuzak

Bestsellerul lui Markus Zuzak a creat o adevărată frenezie între cititorii din întreaga lume prin introducerea unui protagonist improbabil. Moartea este vocea care narează aventurile hoaței de cărți și este o voce care nu seamănă cu aproape nicio reprezentare a ei de mai înainte.
Hoața de cărți, Liesel Meminger, este o adolescentă orfană analfabetă care trăiește în Germania nazistă, în timpul războiului. La scurtă vreme după ce fusese adoptată de un cuplu sărac, în casa acestora este ascuns Max, un refugiat evreu. Liesel își va împărtăși bucuriile și tristețile copilăriei cu el, dar mai ales va descoperi, cu ajutorul lui, dragostea de scris și citit.
Alte titluri despre Holocaust
RECENZIE Cartea Poștală, Anne Berest (suspans / memorii)
RECENZIE Alegerea, dr. Edith Eva Eger (memorii)
3 gânduri despre „HOLOCAUST 10 cărți care îți deschid mintea și inima”