Documentarul „Pentru mine tu ești Ceaușescu”, în care adolescenții recompun imaginea fostului dictator, concurează la festivalul DocLisboa

„Pentru mine tu ești Ceaușescu” este un melanj experimental de documentar și ficțiune, un portret al noii generații care încearcă să identifice motivațiile tânărului Nicolae Ceaușescu, într-o perioadă în care acceptarea socială și dorința de a fi important sunt la fel de prezente cum erau în anii 30, când viitorul dictator își începea cariera politică.

Protagoniștii filmului, adolescenți, pozează ca în fotografiile de arhivă, transformând în ficțiune o serie de documente oficiale și acționând unii asupra celorlalți. Ei se raportează la Nicolae Ceaușescu ca la un personaj de ficțiune, fără idei preconcepute, însușindu-și caracteristicile sale în funcție de pasiunile proprii și prin prisma clișeelor cinematografiei comerciale. Rezultatul este un portret al noii generații și o imagine a moștenirii fostului lider comunist.

Pentru mine tu ești Ceaușescu concurează la secțiunea New Talent Award a festivalului DocLisboa

Documentarul regizat de Sebastian Mihăilescu va participa la competiția internațională a Festivalului DocLisboa, între 21-31 octombrie 2021, pentru distincția New Talent Award, acordată unui lungmetraj de debut. Tot la finalul lunii octombrie, filmul va fi proiectat în secțiunea Opus Bonum a Festivalului Internațional de Film Documentar Ji.hlava, în Cehia.

„În acest film hibrid am incorporat anacronismul, am asumat inexactitățile, iar lipsa distincției dintre discuțiile premergătoare, pregătiri, interviuri și reconstituirile propriu-zise creează o disjuncție între dialog și mizanscenă și amestecă temporalitățile fără a le distruge. Prin acest minimalism al mizanscenei, filmul pune accentul pe teatralitate în locul veridicității descrierii istorice, subminează convențiile formale ale documentarului. Astfel, interpretările constituie dovada persistenței trecutului, a continuității acestor mentalități și a relevanței sale în prezent”, explică regizorul Sebastian Mihăilescu.

thumbs
Scenă din filmul “Pentru mine tu ești Ceaușescu”

Din distribuția filmului fac parte actori profesioniști și amatori: Denis Duma, Dan Hudici, Ionut Amador Motoi, Mario Sandrino Radulescu, Mihai Topalov, Cristiana-Alexandra Gheorghe, Cristina Parancea, Alin Ilie Grigore, Zhang Florin-Zhiyuan și alții. Producătorii filmului sunt Claudiu Mitcu, Ioachim Stroe și Robert Fita. Documentarul este produs de Wearebasca, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, în colaborare cu Societatea Română de Televiziune.

Sebastian Mihăilescu (n. 1983) este absolvent al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” și al unui master în regie. Filmul său de absolvire, „Apartament interbelic, în zona superbă, ultracentrală” a fost proiectat la Festivalul Internațional de Film de la Locarno, la Muzeul de Artă Modernă MoMA și la Film Lincoln Center din New York.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: