Jurnaliștii Maria Ressa și Dmitry Muratov sunt câștigătorii Premiului Nobel pentru Pace 2021. Ei au fost recompensați de Academia Suedeză pentru:
Eforturile de salvgardare a libertății de expresie, care este condiția primară pentru democrație și pace, pe termen lung.
Cei doi jurnaliști, care trăiesc și activează în Filipine (Maria Ressa) și Rusia (Dmitry Muratov) vor împărți premiul în valoare de aproximativ 980.000 euro.
În motivarea deciziei Comitetul Nobel a subliniat că cei doi câștigători sunt reprezentativi pentru toți jurnaliștii care luptă pentru libertatea de expresie. Maria Ressa și Dmitry Muratov au fost aleși dintre 329 de candidați la Nobel pentru pace.
Anul trecut, Premiul Nobel pentru pace a revenit World Food Program al ONU, pentru eforturile de combatere a foametei în lume.
Despre câștigătorii Nobel pentru Pace 2021
Maria Ressa (58 de ani) este creatoarea platformei online Rappler, apărătoare a liberei exprimări și critic al abuzurilor președintelui din Filipine, Rodrigo Duerte.
Rappler a atras atenția asupra controversatei campanii antidrog a regimului Duerte. Numărul deceselor cauzate de această campanie este atât de mare, încât pare că guvernul poartă un război împotriva propriei populații.
Maria Ressa și Rappler au documentat, de asemenea, modul în care rețelele sociale sunt folosite pentru a răspândi știri false, a hărțui adversarii și a manipula discursul public.
Dmitry Muratov (59 de ani) este cofondator al ziarului independent Novaja Gazeta din Rusia și redactorul șef al acestuia, de 24 de ani. El a militat pentru libertatea de expresie în condiții periculoase.
Novaja Gazeta este cel mai independent ziar din Rusia de astăzi, cu o atitudine fundamental critică față de putere. Jurnalismul bazat pe fapte și integritatea profesională l-au făcut o sursă importantă de informații despre aspecte cenzurabile ale societății ruse menționate rar de alte mass-media. De la înființarea sa în 1993, Novaja Gazeta a publicat articole critice pe subiecte care variază de la corupție, violența poliției, arestări ilegale, fraude electorale și „fabrici de troli” până la utilizarea forțelor militare rusești în interiorul, cât și în afara Rusiei.
Adversarii Novaja Gazeta au răspuns cu hărțuire, amenințări, violență și crimă. De la fondarea ziarului, șase dintre jurnaliștii săi au fost uciși, inclusiv Anna Politkovskaja, care a scris articole revelatoare despre războiul din Cecenia. În ciuda crimelor și amenințărilor, redactor-șef Muratov a refuzat să abandoneze politica independentă a ziarului. El a apărat în mod constant dreptul jurnaliștilor de a scrie orice doresc despre orice vor, atâta timp cât respectă standardele profesionale și etice ale jurnalismului.
Despre Premiul Nobel pentru Pace
În testamentul său, Alfred Nobel a cerut ca premiul pentru pace să fie acordat acelei persoane care:
Va fi depus cele mai multe sau cele mai eficiente eforturi pentru fraternitatea dintre națiuni, abolirea sau reducerea armatelor permanente și pentru organizarea și promovarea congreselor de pace.
Alfred Nobel a manifestat un mare interes pentru problemele sociale și a fost implicat în mișcarea pentru pace. Întâlnirea cu Bertha von Suttner, care a fost o forță motrice în mișcarea internațională pentru pace din Europa și care a primit ulterior Premiul pentru Pace, i-a consolidat opiniile asupra păcii.
Premiul Nobel pentru Pace este acordat de un comitet ales de parlamentul norvegian și a avut, până acum, 137 de laureați – 109 persoane și 28 de organizații.
Comitetul Internațional al Crucii Roșii a fost distins de trei ori și Biroul Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) de două ori. Cea mai tânără laureată Nobel pentru Pace a fost Malala Yousafzai, care avea 17 ani la data primirii premiului.
Un gând despre „Nobelul pentru Pace împărțit de doi jurnaliști care denunță abuzurile puterii și apără libertatea de expresie”