NOBEL PENTRU PACE Jurnalistul rus Muratov și-a licitat medalia pentru copiii ucraineni. A primit o sumă care i-a depășit cu mult așteptările.

„Speram că va exista un val de solidaritate, dar nu mă așteptam ca această sumă să fie atât de mare”,

a declarat Muratov după vânzare.

Medalia Nobel pentru Pace pe care jurnalistul rus Dmitri Muratov a licitat-o ca să strângă bani pentru copiii refugiați din Ucraina s-a vândut cu 103,5 milioane de dolari (84,5 milioane de lire sterline) doborând recordul anterior pentru un Nobel, scrie The Guardian.

Cea mai mare sumă plătită până anul acesta pentru o medalie Nobel a fost 4,76 milioane de dolari, în 2014. James Watson, biologul american care, alături de Francisc Crick, a descoperit structura helix a ADN-ului, a câștigat Nobelul în 1962.

Muratov a primit medalia de aur în octombrie 2021 pentru fondarea ziarului rusesc independent Novaya Gazeta, una dintre puținele publicații din Rusia care îl critica pe Putin. A fost redactor-șef al publicației atunci când ziarul a fost închis, pe fondul măsurilor drastice luate de Kremlin împotriva jurnaliștilor și a disidenței publice.

Muratov a fost șocat de suma oferită de ofertantul necunoscut

Medalia a fost vândută unui cumpărător anonim, prin telefon. Licitația de la New York a fost animată de aplauze și ofertanți care se încurajau reciproc pentru a mări suma. Când a fost făcută oferta finală, cu zeci de milioane de dolari mai mare decât cea anterioară, mulți dintre cei prezenți în sală s-au declarat șocați, inclusiv câștigătorul Nobelului pentru Pace 2021.

Întrebat de ce a ales UNICEF ca beneficiar al fondurilor, Muratov a spus:

„Este esențial pentru noi ca această organizație să nu aparțină niciunui guvern. Ea trebuie să lucreze dincolo de acestea. Nu există granițe pentru ea”.

Pe lângă suma uriașă obținută la licitație, Muratov va dona în beneficiul copiiilor și premiul în bani de la comitetul Nobel în valoare de aproximativ jumătate de milion de dolari.

„Trebuie să devină un început de flashmob, un exemplu de urmat, astfel încât oamenii să-și scoată la licitație bunurile valoroase pentru a-i ajuta pe ucraineni”,

a declarat Muratov într-o înregistrare video publicată de Heritage Auctions, compania care s-a ocupat de vânzare

libris.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: