PATRIMONIU 24 iunie este oficial Ziua Iei. Cămașa tradițională românească va fi sărbătorită de Sânziene.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, legea care prevede ca 24 iunie să devină „Ziua iei”, anunță Administraţia Prezidenţială. Datorită inițiativei La Blouse Roumaine, comunitate care promovează cămașa populară și militează pentru recunoașterea internațională a tehnicilor și modelelor tradiționale, 24 iunie a fost sărbătorită informal, încă din 2013, prin acțiuni și evenimente organizate de actori sociali din mediul privat, dar și de autorități. Legalizarea zilei de Sânziene ca sărbătoare a iei va aduce și sprijin financiar pentru cei care doresc să păstreze și să promoveze portul popular.

„Ăsta este adevăratul brand românesc, templul la purtător – costumul popular tradiţional, în care românul a ştiut să-şi etaleze de-a lungul vremii valorile, în momentele-cheie ale existenţei sale. Atunci avea şi textele explicative, textele de folclor literar, care rezonau cu desenele, cu hieroglifele de pe costume. Căci pe costum este scris acelaşi lucru – iată o viziune teologică deja! – anume că omul poate accepta lumea nevăzută pornind de la simbolurile din lumea văzută şi astfel să-şi taie un drum înspre Dumnezeu.

Un costum nefalsificat trebuie să conțină o narațiune cosmologică, e o minirecapitulare a cosmosului. Și este mai ușor să înțelegi, dacă te ajuți de textul unei colinde, care capătă astfel, alăturată simbolurilor de pe costum, un înțeles aparte:

‘Iată vin colindători
Printr-înșii și Dumnezeu
Îmbrăcați într-un veșmânt
Lung din cer până-n pământ
Scris e-n spate, scris e-n piept
Scris e-n șale, scris în poale
De-amândouă părțile scris câmpul cu florile
Iar prejurul poalelor scrisă-i marea tulbure
Pe-ai săi umeri scriși sunt doi luceferi
Pe umărul de-a dreapta scrise-s Soarele și Luna
Pe umărul de-a stanga închipuită-i lumea”,

explică profesorul Ioan Sorin Apan

ro.loccitane.com

Ce aduce legea pentru cămașa tradițională cu altiță?

„Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot acorda sprijin logistic şi pot aloca fonduri din bugetele proprii în vederea organizării şi derulării în bune condiţii a evenimentelor dedicate, în limita alocărilor bugetare aprobate. Unităţile de învăţământ, unităţile de cult, centrele comunitare, instituţiile culturale, precum şi reprezentanţele diplomatice ale României, sunt invitate să participe la acţiuni de promovare a iei”,

arată actul normativ.

Demersul, susţinut de senatori şi deputaţi de la toate partidele parlamentare şi minorităţile naţionale, este o dovadă clară şi echilibrată, că singura politică a Comisiei permanente pentru relaţia cu UNESCO este cea de salvgardare a patrimoniului naţional. Recunoaşterea la nivel mondial a valorii unice a cămăşii cu altiţă urmează să fie dezbătută anul acesta la UNESCO, cu largul sprijin al Comisiei parlamentare.

Depunerea dosarului transnaţional «Arta cămăşii cu altiţă – element de identitate culturală în România şi Republica Moldova» la UNESCO, ne impulsionează, dar ne şi responsabilizează pe mai departe, pentru a găsi căi de a promova dosarul, astfel încât, arta confecţionării cămăşii cu altiţă, o moştenire culturală atât de dragă poporului român, transmisă din generaţie în generaţie, să capete recunoaşterea universală a umanităţii,

transmite Camera Deputatilor

O paradă a costumului popular românesc marca „Flori de Ie” va avea loc, pe 24 iunie, la Palatul Behague, reşedinţa Ambasadei României din Franţa, în cadrul Festivalului „RomânIA Autentică”, a anunţat ICR.

Fotografie principală articol via La Blouse Roumaine, din arhiva Danei Oniga. Fotograf Adrian Urbanek.

farmec.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: