ȘTIRI Ucraina interzice importul și publicarea cărților scrise de ruși și difuzarea muzicii rusești

Parlamentul Ucrainei a votat două legi care impun restricţii severe cărţilor şi muzicii în limba rusă. Oficialii de la Kiev încearcă astel să rupă legăturile culturale rămase între cele două ţări după invazia rușilor în Ucraina. Una dintre legi interzice tipărirea cărţilor de către cetăţenii ruşi şi importul comercial de cărţi tipărite din Rusia și Belarus pe teritoriul ucrainean ocupat. O altă lege interzice redarea în mass-media şi în transportul public a muzicii realizate de persoane cu cetăţenie rusă obţinută după 1991, scrie The Guardian.

litera.ro

Legile trebuie să fie avizate de preşedintele Volodimir Zelenski pentru a intra în vigoare, dar nu există niciun semn că el se opune. Ambele legi au primit duminică un sprijin larg din partea camerei, inclusiv din partea parlamentarilor consideraţi pro-Kremlin de majoritatea presei şi societăţii civile din Ucraina.

Ministrul ucrainean al Culturii, Oleksandr Tkachenko, s-a declarat ”bucuros să întâmpine” noile restricţii.

”Legile sunt concepute pentru a ajuta autorii ucraineni să împărtăşească conţinut de calitate cu un public cât mai larg, care după invazia rusă nu acceptă niciun produs creativ rusesc la nivel fizic”, a afirmat Ministrul ucrainean al Culturii, Oleksandr Tkachenko

Noile legi reprezintă cel mai recent capitol din calea lungă a Ucrainei către eliminarea moştenirii de sute de ani de guvernare a Moscovei.

Ucraina susţine că acest proces, denumit anterior ”decomunizare”, în prezent numit “derusificare”, este necesar pentru a anula secole de politici menite să zdrobească identitatea ucraineană.

Moscova nu este de acord, invocând că politicile Kievului de a înrădăcina limba ucraineană în viaţa de zi cu zi asupresc numărul mare de vorbitori de rusă din Ucraina, ale căror drepturi pretinde că le susţine prin aşa-numita “operaţiune militară specială”.

top-shop.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: