Pământul făgăduinţei – aventura celui mai puternic om din lume

Cartea lui Barack Obama, Pământul făgăduinţei, a fost unul dintre cele mai aşteptate volume de memorii din acest secol. Dacă nu obişnuieşti să citeşti biografii sau memorii, îţi explic în această recenzie de ce ar trebui să ai această carte în bibliotecă.

E foarte greu să scrii o recenzie uşor de parcurs pentru o carte de peste 800 de pagini. Ca să nu mai spun că Pâmântul Făgăduinţei acoperă doar primul mandat de preşedinte al lui Obama. Dar am rămas cu câteva idei pe care merită să le las aici şi să te încurajez să citeşti această carte.

Ce ştim despre un preşedinte american? Şi la ce ne ajută?

Majoritatea ştim despre preşedintele SUA că este “cel mai puternic om din lume”. Indiferent cum îl cheamă, îl vedem deseori la televizor; pare implicat în toate lucrurile importante care se întâmplă în lume, ia decizii care ne afectează mai devreme sau mai târziu pe toţi şi trage sforile din reşedinţa lui celebră de la Casa Albă. Preşedintele american conduce cea mai importantă armată din lume, se luptă cu ruşii, chinezii şi alţi “băieţi răi”, reali sau imaginari. Are o valiză cu butoane ce pot declanşa un atac nuclear devastator, o limuzină blindată, o aeronavă celebră şi un telefon roşu de unde sună orice lider al lumii, când are el chef. Preşedintele Americii apare în sute de filme şi seriale, ţine discursuri memorabile despre libertate şi democraţie şi (cu excepţia bufonului Trump de care ne-am învăţat să râdem, atunci când nu ne-au dat fiori ideile lui) e respectat sau temut de toţi. La fiecare patru ani ne chinuim să pricepem modul complicat în care se alege preşedintele în SUA, dar ştim mereu că omul care iese atunci câştigător, va fi prezent în vieţile noastre, uneori mai des decât propriul nostru preşedinte.

farmec.ro

Cine e Barack Obama?

Despre Barack Obama ştim că a fost primul preşedinte american de culoare şi ni s-a părut tuturor un om de treabă. Tânăr, zâmbitor, optimist, puternic, iubit de ai săi şi respectat aproape peste tot în lume. Pâmântul Făgăduinţei este povestea spusă de protagonistul ei, din copilăria petrecută în Hawaii şi în Asia, până în celebrul Birou Oval.

Barack Obama este atât de iubit deoarece întruchipează idealurile omului obişnuit: provine din pătura de mijloc, n-a fost nu ştiu ce geniu la şcoală, dar mai târziu a înţeles cât de importante sunt cărţile şi educaţia; s-a luptat cu diverse discriminări, a fost înfrânt de multe ori, dar cu credinţă şi muncă şi-a întemeiat o familie şi a parcurs o carieră care l-a făcut în cele din urmă faimos. Povestea lui Obama nu e povestea vreunui miracol, ci o lecţie de viaţă în care n-ai cum să nu te regăseşti; această lecţie oferă inspiraţie – mai ales tinerilor care doresc să devină lideri şi să facă bine în comunităţile lor.

Cum a reuşit?

Elev mediocru în primii ani de şcoală, crescut de o mamă singură şi plimbat prin domicilii temporare în ţări străine, n-ai fi spus că se va alege mare lucru de acest tânăr de culoare. Dar familia lui mixtă – formată din oameni ce împărtăşesc realităţile diverse ale vieţii şi principiile puternice ale mamei (activistă pentru drepturile femeilor şi ale celor sărmani) îl inspiră pe Barack şi acesta studiază pentru o carieră de avocat de drepturi civile. Curând îşi dă seama că pentru a putea realiza ceva semnificativ pentru cei mulţi, trebuie să se implice mai activ în viaţa comunităţii. Candidează şi obţine un mandat în senatul statului Illinois (un fel de consilier judeţean, dacă vreţi), îşi întemeiază o familie şi apoi face naveta trei zile pe săptămână ca senator. După patru ani candidează pentru congresul SUA şi pierde alegerile la mare distanţă. Michelle, soţia sa, nu îi încurajează “apucăturile”, vrea un soţ care să sprijine familia şi să lase deoparte himerele de politician. Când un prieten îi face rost de o acreditare la Convenţia Naţională a Partidului Democrat, Barack aproape că ratează prezenţa, întrucât banca îi blocase cardul de credit şi nu putea să închirieze o maşină de la aeroport la sediul Convenţiei. Când ajunge cu chiu cu vai la sediul partidului, constată că acreditarea pe care o are nu îi permite să participe la lucrări, aşa că se plimbă dezolat prin clădire cu toţi cei care se “bagă în seamă” pe acolo. Acesta era Barack Obama cu aproximativ patru ani înainte să devină preşedinte.

Povestea aproape incredibilă prin care un individ de culoare, cu nume musulman, devine preşedinte al SUA, ţine foarte mult de câteva dintre atributele personalităţii lui Obama (şi dacă vreţi, atribute necesare oricărui politician adevărat):

– munca neobosită şi încrederea nebună în forţele proprii; Obama s-a remarcat de la început prin capacitatea de a convinge până şi adversarii de ideile sale; niciodată descurajat, niciodată prea obosit să lupte pentru valorile în care crede, a atras atenţia şi i-a inspirat pe ceilalţi în jurul unor principii ale binelui comun;

– apelul permanent la bunul simţ şi la lucrurile fundamentale care îi fac pe oameni să fie buni;

– contactul nemijlocit cu oamenii; fie că era un candidat de “judeţ” sau jucător în cursa prezidenţială, Obama a participat şi la întâlniri cu 30 de pensionari dintr-un orăşel oarecare din Vestul Mijlociu, dar şi la meeting-uri cu zeci de mii de susţinători pe stadion. Capacitatea lui de a sta de vorbă şi de a-şi promova ideile şi principiile indiferent de audienţă i-au dat o energie incredibilă şi i-au adus pe oameni aproape de el.

Povestea prin care Obama a ajuns preşedinte este o aventură care te ţine cu sufletul la gură şi te inspiră să te lupţi pentru propriile tale idei şi principii. Sunt două-trei sute de pagini din carte care îţi vor oferi sentimentul reconfortant că şi tu poţi, că bunul simţ şi munca onestă sunt răsplătite, că poţi avea şi familie şi carieră, că poţi face bine în jurul tău, dacă îţi propui asta.

libris.ro

Un mandat cât o viaţă

Răbdarea de a parcurge detaliile povestite de Obama despre primul său mandat, vă va fi răsplătită pentru că veţi afla o mulţime de lucruri despre evenimentele istoriei mondiale recente, dar şi pentru că această carte oferă o privire necenzurată în ceea ce înseamnă cu adevărat munca unui preşedinte.

Să ne amintim câteva dintre “situaţiile” cu care Barack Obama s-a confruntat în primul său mandat:

  • o criză majoră care a pus pe butuci economiile multor ţări şi a afectat vieţile aproape tuturor locuitorilor planetei;
  • un sistem de sănătate aflat în colaps, cu zeci de milioane de americani care nu beneficiau de servicii de sănătate elementare;
  • război pe două fronturi şi o situaţie aproape fără ieşire în Irak şi Afganistan;
  • Iranul pe cale să devină putere nucleară;
  • scurgerea de petrol de pe platforma Deep Water Horizon, cel mai mare dezastru industrial din vremurile moderne;
  • Osama bin Laden, cel mai periculos terorist de pe planetă, încă în libertate;
  • lumea întreagă devastată de fenomene la scară largă cauzate de schimbările climatice şi divizată de lideri neputincioşi sau chiar rău voitori.
  • Primăvara Arabă şi războiul civil din Siria, tensiunile cu Rusia, China şi Coreea de Nord… lista continuă

Evenimentele povestite de Barack Obama ne dau o relatare la prima mână a ceea ce înseamnă să fii preşedinte. Explorând într-un limbaj uşor de înţeles fondul fiecărei probleme şi judecăţile proprii asupra fiecărei soluţii imaginate, Obama ne conduce printr-un “thriller” politic plin de suspans, din care reies câteva adevăruri simple. Atunci când vrei să faci bine, se găsesc duşmani care să te atace din toate părţile. Indiferent ce faci, vei fi criticat de adversari, iar uneori şi de prieteni. Să fii preşedinte nu înseamnă să fii geniul planetei, ci să rezişti la stres şi să îţi alegi cu atenţie echipa; bunul simţ şi adevărul triumfă întotdeauna.

Fără să fac politică, această carte îl aşează pe Obama printre cei mai inspiraţionali lideri ai lumii în care trăim: o sursă excelentă de cultură generală şi cunoaştere pentru publicul larg, o lectură plăcută chiar şi pentru cei dezinteresaţi de politică şi istorie; un manual în cel mai bun sens al cuvântului pentru tinerii care vor să schimbe ceva în lumea în care trăiesc.

Schimbarea nu vine dacă îi aşteptăm pe alţii sau o lăsăm pe altă dată. NOI suntem cei pe care îi aşteptam. NOI suntem schimbarea pe care o căutăm. (Barack Obama)

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.

perfect-tour.ro

4 gânduri despre „Pământul făgăduinţei – aventura celui mai puternic om din lume

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: