NETFLIX „Problema celor trei corpuri” – serialul SF aflat pe locul 1 în România e bazat pe trilogia „Amintiri din trecutul Terrei”

Primul sezon al serialului SF Problema celor trei corpuri, recent lansat pe Netflix, este deja pe locul 1 în topul serialelor de pe platformă, în România. Filmul serial este o adaptare a romanului omonim al scriitorului chinez Liu Cixin, câștigător al premiului Hugo și autorul faimoasei trilogii Amintiri din trecutul Terrei.

Fanii genului science-fiction şi iubitorii de seriale captivante a căror acţiune urmăreşte eroi şi intrigi din planuri temporale diferite se pot bucura de primele opt episoade ale poveştii, pentru care producătorii speră să realizeze în curând sezonul următor. Am citit cartea şi am văzut primele episoade din Problema celor trei corpuri şi credem că merită.

Deși a fost adaptat (rescris) semnificativ pentru micul ecran, pentru a crește tensiunea și suspansul, iar ideile inițiale sunt preluate fără a intra în profunzime, serialul dezvăluie o versiune a unei posibile apocalipse cauzate de extratereștri așa cum, cel mai probabil, n-ați mai văzut. Iar asta se întîmplă pentru că Liu Cixin a folosit în romanul său, din abundență, teorii actuale ale fizicii cuantice și tehnologii inexistente. Serialul e construit în jurul unor concepte posibil necunoscute pentru spectatorul obișnuit – sofonii (protoni cu 11 dimensiuni), sonde spațiale propulsate de bombe nucleare și controlul minții prin jocuri video.

cartepedia.ro

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.

O apocalipsă cu încetinitorul

Creatorii celebrei serii Urzeala tronurilor (David Benioff şi D.B. Weiss) şi scenaristul True Blood (Alexander Woo) au adaptat cartea lui Liu Cixin într-o epopee ce descrie o apocalipsă derulată cu încetinitorul. În vremurile revoluţiei culturale din China anilor 1960, tânăra Ye Wenjie îşi vede tatăl fizician ucis de brigăzile comuniste de represiune. Ea însăşi o astrofiziciană promiţătoare, Ye ispăşeşte pedeapsa de a fi copilul unui duşman al regimului într-o bază militară izolată, unde se desfăşoară experimente secrete.

Proiectul militar urmăreşte trimiterea de semnale în spaţiu, în speranţa de a stabili contactul cu civilizaţii extraterestre. Ye Wenjie este cea care reuşeşte să contacteze o civilizaţie îndepărtată, de pe o planetă aflată în pragul extincţiei. Străinii, posesori ai unor tehnologii mult mai avansate decât ale oamenilor, văd Pământul drept o planetă pe care o pot coloniza şi decid să o invadeze. Drumul până la Terra va dura 450 de ani, iar, în faţa acestui pericol, pământenii – oameni de ştiinţă, politicieni sau militari – sunt divizaţi în facţiuni care se confruntă. cei mai radicali cred că ne merităm soarta.

În planul temporal al prezentului, suntem rapid introduşi într-un amalgam de fire narative care sporesc complexitatea serialului: o investigaţie derulată de serviciile de securitate londoneze, evenimente stranii şi sinucideri subite ale unor oameni de ştiinţă reputaţi şi un misterios joc virtual în care intri numai pe bază de invitaţie – creează şi mai mult suspans.

epantofi.ro

Serialul păstrează destul de fidel linia cărţii, cu o infuzie de personaje feminine (am impresia că e o decizie incluzivă din partea producătorilor, să schimbe genul unor personaje) şi mai mult dinamism. Pe când avantajul cărţii este că îţi permite să reciteşti anumite pasaje şi să cauţi detalii despre anumite teorii ştiinţifice mai complicate.

I-am recunoscut printre protagoniştii serialului pe Jonathan Pryce (The Crown, The Two Popes), Liam Cunningham şi John Bradley (Urzeala tronurilor) sau Eliza Gonzalez (Baby Driver). Chiar dacă abia s-a lansat primul sezon, producătorii au fost deja întrebaţi într-un podcast dacă urmează alte sezoane. Deşi au recunoscut că încă nu au agreat detaliile cu cei de la Netflix, Benioff, Weiss şi Woo îşi doresc să continue.

Avem niște idei foarte puternice despre ce să facem în sezonul doi, iar apoi totul este puțin mai neclar. Dar vrem să ajungem la final, vrem să ajungem la finalul trilogiei.

Scenaristul Alexander Woo, pentru podcastul Inside Total Film

apiland.ro

Despre trilogia lui Liu Cixin, Amintiri din trecutul Terrei

Scriitorul chinez Liu Cixin a publicat primul volum al trilogiei, Problema celor trei corpuri , în 2006. Cartea a apărut în limba engleză în 2014 şi apoi a fost tradusă în toată lumea. Prima ediţie de la imprintul Armada (Nemira) a apărut în 2017 şi s-a epuizat rapid, fiind reeditată în 2021. Traducerea îi aparţine Ninei Iordache. Volumul a fost recompensat cu premiul Hugo 2015, unul dintre cele mai faimoase trofee literare dedicate genului SF. Serialul Netflix acoperă în mare parte întâmplările din primul volum şi părţi din cel de-al doilea.

Partea a doua a trilogiei, Pădurea întunecată explorează consecinţele realităţii sumbre că Pământul este pe cale să devină scena unei invazii extraterestre de proporţii. Spionii şi sabotorii extratereştrilor sunt deja pe Terra, iar destinul umanităţii e pe muchie de cuţit. Un proiect condus de patru oameni, dintre care trei sunt savanţi şi lideri de stat, iar al patrulea este necunoscut, pare a fi ultima şansă de a opri sfârşitul anunţat al lumii.

Supranumită “Războiul lumilor pentru secolul XXI”, povestea palpitantă a lui Liu Cixin se încheie undeva în viitor. Extratereştrii de pe Trisolaris a ajuns pe Terra, iar cele două civilizaţii par să coexiste în pace. Sau nu? Un inginer aerospaţial din secolul XX, trezit dintr-o lungă hibernare, ar putea fi răspunsul.

Dă-i înainte cu Răsfoiala:

HUGO & NEBULA Top cărți SF și fantasy premiate în ultimii ani

RECENZIE Seveneves – Șapte Eve, de Neal Stephenson. Sfârșitul lumii și cinci mii de ani după el

Recenzie Dune, Frank Herbert – SERIA ORIGINALĂ

perfect-tour.ro


Lasă un comentariu