ȘTIRI Mircea Cărtărescu câștigă prestigiosul premiu Mondello, acordat de un jurat unic

După ce, cu doar câteva zile în urmă Mircea Cărtărescu a primit vestea intrării romanului Solenoid pe lista scurtă a Dublin Literary Prize, astăzi, 28 martie 2024, scriitorului i-a fost acordat premiul Mondello.

Tocmai am fost anunțat că sunt câștigătorul Premiului Internațional Mondello, unul dintre cele mai vechi și mai prestigioase premii literare italiene. Mă bucur mult și le mulțumesc membrilor juriului pentru încredere.

A scris Mircea Cărtărescu pe Facebook.

libris.ro

Premiul Mondello este acordat anual de un jurat monocrat

International Premio Mondello are o foarte bună reputație. De-a lungul anilor a fost atribuit unor scriitori precum Milan Kundera și Thomas Bernhard, JM Coetzee și Don DeLillo, Doris Lessing și Marilynne Robinson.

Caracteristica premiului este că, în fiecare an, există un unic jurat care decide cine va fi laureat. Juratul este el însuși desemnat, cu scurtă vreme înainte de data anunțării premiului, de o comisie formată din personalități ale lumii literare și artistice italiene.

Anul acesta, cel care a ales câștigătorul este scriitorul italian Nicola Lagioia, cunoscut pentru romanul multipremiat Riportando tutto a casa și laureat al trofeului Strega pentru La ferrocita. Lagiola a fost director al Salonului Internațional de Carte Torino din 2016 până în 2023.

Am fost ales ca jurat monocrat pentru ediția din 2024. Sunt onorat de acest lucru. Așa că am decis să atribui International Mondello lui Mircea Cărtărescu, pentru modul în care, prin lucrările sale, a reînnoit codurile romanului contemporan, făcându-l din nou o prezență magnifică a viitorului.

a motivat decizia autorul italian.

apiland.ro

Ceremonia de premiere va avea loc în luna mai la Salone Internazionale del Libro urmată de un dialog public între Mircea Cărtărescu și scriitorul italian.

Premiul Literar Internațional Mondello a fost fondat în 1975 și este curatoriat de Fundația Sicilia în parteneriat cu Salonul Internațional de Carte de la Torino, cu colaborarea Fundației Andrea Biondo.
Organizarea premiului este realizată, de asemenea, de Fundație și de Târgul de Carte Torino, care, împreună, urmăresc să promoveze și să dezvolte unul dintre cele mai vechi și mai prestigioase premii literare din Italia.

În urmă cu o săptămână, Mircea Cărtărescu a fost onorat cu titlul Doctor Honoris Causa al Universității de Vest din Timișoara. Anul trecut a primit un trofeu valoros și renumit, acordat de Târgul de Carte Guadalajara – premiul FIL.

Dă-i înainte cu Răsfoiala

farmec.ro


Lasă un comentariu