Biblioteca Britanică se face de râs: Îl pune pe George Orwell, autorul distopiei 1984, pe Lista Rușinii, apoi se rușinează și retrage lista.

George Orwell, scriitor care și-a câștigat faima cu romanele politice “1984”, în care descrie gravele disfuncții și nedreptăți sociale generate de totalitarism, și “Ferma animalelor”, o satiră excepțională cu aceeași temă, a fost adăugat recent de către Biblioteca Britanică pe o listă a rușinii, alături de poeții Lord Byron și Ted Hughes.

Instituția britanică și-a motivat decizia invocând rudenia celor trei autori cu persoane care au susținut colonialismul și sclavia, relatează Daily Mail.

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.

În cazul autorului celebrei “1984”, George Orwell, cercetările făceau referire la stră-străbunicul acestuia, care a fost proprietar de sclavi în Jamaica. Societatea Orwell a replicat prompt atrăgând atenția că, la nașterea lui Eric Blair (numele real al lui Orwell), banii fuseseră demult cheltuiți, prin urmare acesta nu poate fi acuzat că a profitat de veniturile ilegitime ale genitorilor săi.

Deși provenea dintr-o familie înstărită, George Orwell ajunge, la maturitate, să trăiască modest. Prima sa carte “Fără un șfanț prin Paris și Londra” povestește întocmai experința traiului la Londra din “ceai cu două felii” (ceai și două felii de pâine mânjite cu margarină).

Și pentru Lord Byron și Poetul Laureat Ted Hughes, “rușinea” e legată tot de strămoși care s-au stins cu sute de ani înainte de nașterea lor și care au fost deținători de plantații sau negustori de sclavi. Cei care i-au inclus pe lista ingrată au ignorat din nou istoria recentă. Hughes, de pildă, s-a născut și a crescut într-o familie modestă.

Din cauza presiunii publice și mediatice, Biblioteca Britanică a revenit asupra deciziei și a publicat un comunicat în care retrage documentația controversată, cerându-și scuze:

Biblioteca se angajează să fie deschisă în ceea ce privește proveniența colecțiilor aflate în grija noastră, iar constatările inițiale ale acestei cercetări au fost publicate recent pe site-ul nostru web, sub forma unei documentații. Totuși, prezentarea inițială a acestor descoperiri a provocat confuzie și îngrijorare, în special în legătură cu legăturile dintre indivizii menționați și strămoșii acestora. Regretăm profund suferința cauzată și am eliminat documentația, în vederea revizuirii cercetării.

Din cauza contextului politic, în anul 2017, romanul lui George Orwell “1984”, publicat pentru prima oară în 1948, a ajuns din nou să fie cea mai vândută carte pe Amazon. Cu siguranță și această “rușine”, care până la urmă a ajuns să-i acopere pe delatori, va readuce în atenția cititorilor opera valoroasă a lui Orwell.


Lasă un comentariu