Moșul are misiune grea în fiecare an, dar anul ăsta e și mai grea. Dacă se poate, ar trebui, dragul de el și draga de ea, să facă shopping de la distanță, în siguranță și rapid. Și evident că ne dorim ca darurile să ajungă la timp.
Răsfoiala v-a pregătit câteva idei, ca să rezolvați de nota 10 lucrarea anuală “goana după cadou”, indiferent cui dăruiți. Și pentru că nu s-a scris încă acea carte care să mulțumească tot poporul (nici Biblia n-a reușit performanța), recomandările sunt croite pe măsura “clientului”.
Categoria “Love is in the air” – Despre dragoste și alți demoni, de Gabriel Garcia Marquez

Cartea asta a făcut înconjurul biroului în care lucram, într-o primăvară. Toată lumea a citit-o și toți eram topiți după ea. E o poveste de dragoste superbă, plină de magie și suspans, cum doar Garcia Marquez putea să scrie. De neuitat!
Categoria “Tinerețe fără bătrânețe” – Rătăcirile fetei nesăbuite, de Mario Vargas Llosa

Plusez cu încă o carte de dragoste, pentru că, pe acest final de an, merităm cred că ne lăsăm “prostiți de o poveste frumoasă”. Am fost așa de cucerită de aventurile fetei, încât am citit inclusiv la un concert (în pauze) de muzică clasică. Eram pe final și nu puteam să mai aștept niciun pic!
Categoria “Ai mei sunt din alt film!” – Scrisoare către tata, de Franz Kafka

Avem momente în care ni se pare că “ai noștri” (părinți) puteau face treabă mai bună. La Kafka situația a fost chiar tristă, fiindcă relația cu tatăl lui a fost dură spre inexistentă și l-a influențat negativ. Totuși, adultul Kafka a reușit să scrie acest mesaj foarte personal și totuși universal cu multă blândețe – o blândețe care alină.
Categoria “Cititor neînfricat” – Lăptarul de Anna Burns

Am tot vorbit de cartea Annei Burns, pentru că este cred unul dintre cele mai importante romane din ultimii ani. Deși debutează (și continuă dealtfel) ca un roman de dragoste, cartea asta e și despre cum se construiește și întreține o ură seculară. Despre capacitate de a trăi, chiar în același oraș, complet separați. (aici recenzia)
Categoria “Pe întuneric!” – Câteva feluri de a dispărea, de Flavius Ardelean

Oh, ce descoperire mișto a fost cartea lui Flavius. Am senzația că unii dintre scriitorii români tineri scriu ficțiune uneori cu frică și/ sau prejudecăți, iar asta se vede / simte în text. În cartea Ardeleanului nu vezi decât personajele și poveștile lor, restul dispare. Am dispărut și eu în ea, dar m-am regăsit repede. 🙂
Categoria „Gurmand” – Zile de Crăciun, de Jeanette Winterson

Una dintre cele mai cumpărate cărți anul acesta, Zile de Crăciun de Jeanette Winterson e pentru tipele care bucătăresc de plăcere, dar și pentru începătoare. Iar pentru sezon – perfectă, fiindcă îmbină povestirile cu tâlc despre Crăciun cu rețete delicioase. Nota bene, nu veți putea încerca toate rețetele – unele necesită ingrediente care nu se găsesc la noi, dar majoritatea sunt accesibile.
Categoria “Cerul e limita!” – Excepționalii, de Malcom Gladwell

O carte prea puțin cunoscută la noi care deslușește secretele succesului. Ghici ce? E nevoie de multă muncă – minim 10.000 de ore mai precis. E o carte accesibilă pentru 18+ și foarte potrivită pentru tineri (și tineri părinți). Gladwell explică simplu, cu sute de exemple, că pregătirea inteligentă (și timpurie) pentru succes și munca nu prea pot fi înlocuite cu proverbialul “noroc chior”.
Categoria “Sări în apă – pentru cei care nu știu să înoate” – Curajul de a fi vulnerabil, de Brené Brown

Numele cărții lui Brené Brown a devenit aproape truism în științele sociale și pentru cei deschiși să învețe despre ei înșiși. Și unde să începi mai bine decât în acel spațiu intim în care o dată intrat, greu mai ieși? Spațiul rușinii. Acesta e sentimentul pe care l-a cercetat autoarea și locul din care poate începe o călătorie importantă spre sine.
Categoria “Piticot” – Aventurile Lunei în lumea cuvintelor sucite, de Diana Popescu

Două motive pentru care o recomand. Primul este că o cunosc pe Diana și garantez că umorul și joaca fac echipă trăznet în cărticica asta frumoasă, pentru copii de la 6 la 12 ani. Al doilea – cumpărați și românesc (în general, nu doar cărți), dacă vreți să ne fie mai bine.
Categoria “Nu mai sunt Piticot” – Din marile legende ale lumii, Alexandru Mihuț

Editura Arthur a reeditat în colecția Arthur Retro o carte foarte iubită de generațiile trecute, în care regăsim câteva dintre poveștile și legendele cele mai cunoscute: Ghilgameș, Tristan și Isolda sau Arthur și Cavalerii Mesei Rotunde.
Și dacă nu te poți hotărî, varianta cea mai sigură – mai ales dacă ai de făcut cadou unei persoane pe care nu o cunoști prea bine sau pretențioase – este să iei ceva dulce, lângă care pui un voucher cadou. De banii ăia își cumpără fix ce își dorește și toată lumea e fericită!
De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile cardinale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.
MOsu mi-a soptit ca are ceva elena ferrante, ceva mary l. trump si mai multe (7) narnia… cred ca ar trebui sa-l cred
ApreciazăApreciază
nu sună rău deloc 🙂
ApreciazăApreciază