Moșule, ești în pană de idei? 10 titluri de carte care te scutesc de stres!

Moșul are misiune grea în fiecare an, dar anul ăsta e și mai grea. Dacă se poate, ar trebui, dragul de el și draga de ea, să facă shopping de la distanță, în siguranță și rapid – fiindcă nu există curieri, câți Moși sunt pe lume și ne dorim ca darurile să ajungă la timp.

Răsfoiala v-a pregătit câteva idei, ca să rezolvați de nota 10 lucrarea anuală “goana după cadou”, indiferent cui dăruiți. Și pentru că nu s-a scris încă o carte care să mulțumească tot poporul (nici Biblia n-a reușit performanța), recomandările sunt croite pe măsura “clientului”.

Categoria “Love is in the air” – Despre dragoste și alți demoni, de Gabriel Garcia Marquez

Despre Dragoste și alți demoni, Garcia Marquez

Cartea asta a făcut înconjurul biroului în care lucram, într-o primăvară. Toată lumea a citit-o și toți eram topiți după ea. E o poveste de dragoste superbă, plină de magie și suspans, cum doar Garcia Marquez putea să scrie. De neuitat!

Categoria “Young Adult forever” – Rătăcirile fetei nesăbuite, de Mario Vargas Llosa

Rătăcirile fetei nesăbuite, Vargas Llosa

Plusez cu încă o carte de dragoste, pentru că, pe acest final de an, merităm cred că ne lăsăm “prostiți de o poveste frumoasă”. Am fost așa de prinsă de aventurile fetei, încât am citit inclusiv la un concert (în pauze) de muzică clasică. Eram pe final și nu puteam să mai aștept niciun pic!

Categoria “Ai mei sunt din alt film!” – Scrisoare către tata, de Franz Kafka

Scrisoare către tata, Kafka

Avem momente în care ni se pare că “ai noștri” (părinți) puteau face treabă mai bună. La Kafka situația a fost chiar tristă, fiindcă relația cu tatăl lui a fost dură spre inexistentă și l-a influențat negativ. Totuși, adultul Kafka a reușit să scrie acest mesaj foarte personal și totuși universal cu multă blândețe – o blândețe care alină.

Categoria “Cititor neînfricat” – Lăptarul de Anna Burns

Lăptarul, Anna Burns

Am tot vorbit anul acesta de cartea Annei Burns, pentru că este cred unul dintre cele mai importante romane din ultimii ani. Deși debutează (și continuă dealtfel) ca un roman de dragoste, cartea asta e despre ură și cum se construiește și întreține. Despre trista noastră capacitate de a trăi, chiar în același oraș, complet separați. (aici recenzia)

Categoria “Mie-mi place pe întuneric!” – Câteva feluri de a dispărea, de Flavius Ardelean

Câteva feluri de a dispărea, Flavius Ardelean

Oh, ce descoperire mișto a fost cartea lui Flavius. Am senzația că unii dintre scriitorii români tineri scriu ficțiune uneori cu frică și/ sau prejudecăți, iar asta se vede / simte în text. În cartea Ardeleanului nu vezi decât personajele și poveștile lor, restul dispare. Am dispărut și eu în ea, dar m-am găsit repede. 🙂

Categoria “Șefa bucătăriei” – Zile de Crăciun, de Jeanette Winterson

Zile de Crăciun, Jeanette Winterson

Cartea lui J. Winterson e perfectă pentru tipele care bucătăresc de plăcere și pentru sezon, fiindcă îmbină povestirile cu tâlc despre Crăciun cu rețete delicioase. Nota bene, pe unele probabil nu le veți putea încerca – cer niște ingrediente ciudățele, dar rămân destule accesibile.

Categoria “Privește cerul! Acolo e limita!” – Excepționalii, de Malcom Gladwell

Excepționalii, Malcolm Gladwell

O carte prea puțin cunoscută la noi care deslușește secretele succesului. Ghici ce? E nevoie de multă muncă – minim 10.000 de ore mai precis. E o carte accesibilă pentru 18+ și foarte potrivită pentru tineri (și tineri părinți). Gladwell explică simplu, cu sute de exemple, că pregătirea inteligentă (și timpurie) pentru succes și munca nu prea pot fi înlocuite cu proverbialul “noroc chior”.

Categoria “Sări în apă – pentru cei care nu știu, dar vor să înoate” – Curajul de a fi vulnerabil, de Brené Brown

Curajul de a fi vulnerabil, Brené Brown

Numele cărții lui Brené Brown a devenit aproape truism în științele sociale și pentru cei deschiși să învețe despre ei înșiși. Și unde să începi mai bine decât în acel spațiu intim în care o dată intrat, greu mai ieși? Spațiul rușinii. Acesta e sentimentul pe care l-a cercetat autoarea și locul din care poate începe o călătorie importantă spre sine.

Categoria “Piticot”- Aventurile Lunei în lumea cuvintelor sucite, de Diana Popescu

Aventurile Lunei în lumea cuvintelor sucite, Diana Popescu

Două motive pentru care o recomand. Primul este că o cunosc pe Diana și garantez că umorul și joaca fac echipă trăznet în cărticica asta frumoasă, pentru copii de la 6 la 12 ani. Al doilea – cumpărați și românesc (în general, nu doar cărți), dacă vreți să ne fie mai bine aici, acasă.

Categoria “Nu mai sunt Piticot” – Din marile legende ale lumii, Alexandru Mihuț

Din marile legende ale lumii, Al. Mitru

Editura Arthur a reeditat anul ăsta în colecția Arthur Retro o carte foarte iubită de generațiile trecute, în care regăsim câteva dintre poveștile și legendele cele mai cunoscute: Ghilgameș, Tristan și Isolda sau Arthur și Cavalerii Mesei Rotunde.

Și apropos de pitici, am și eu (cel puțin) unul. Aproape niciodată nu ofer cadou un singur obiect. Pentru cei care împărtășesc “boala” asta, puteți completa cartea (cărțile) cu bomboane (mixul de la Bucuria va mulțumi toți pofticioșii) și cu un joc (Elefantul are azi reduceri la jucării – inclusiv cele pentru adulți 😀).

2 gânduri despre „Moșule, ești în pană de idei? 10 titluri de carte care te scutesc de stres!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: