Recenzie “Profeții din Fiordul Veșniciei”, Kim Leine

“Profeții din Fiordul Veșniciei” e cea mai bună carte pe care am citit-o în ultimii 10 ani. O recomand pentru o minte sănătoasă și pentru calitatea de balenieră. 🙂

Cum adică? Adică te duce într-o călătorie pe care n-ai cum s-o faci singur vreodată. În Groenlanda anilor 1700. Într-o misiune de creștinare a inuiților care mânâncă supă de ghete și, la nevoie, chiar și un văr obraznic.

Kim Leine nu vrea însă să forțeze creștinarea cuiva. Nici măcar în literatură. Aceasta e marea calitate a MARII literaturi – nu vrea să convingă. Vrea doar să povestească. Așa că preotul creat de el – Morten Pedersen Falck – nu e deloc un exemplu moral. Sau poate totuși e, dar pentru a vedea asta, trebuie să admiți că om și exemplu moral sunt noțiuni mai degrabă disjuncte.

Bunul domn Pedersen este doar un tip căruia i s-a solicitat să facă teologia! cum zice ăl bătrân – și apoi a făcut ce îi solicita propriul trup să facă – sex! Mult sex.

E un tip obsedat de Rousseau și de fraza:

Omul s-a născut liber și pretutindeni e în lanțuri.

Dacă n-ar fi fost în lanțuri, Morten ar fi făcut nu teologia, ci medicina. E fascinat de trupul omenesc, de procesele lui și de posibilitatea reparării lor. Așa că, laolaltă cu filozofia, Morten studiază intens științele naturii.

O să-i fie foarte util mai târziu, în colonia daneză Sukkertoppen. Fiindcă singurul lucru sănătos care se găsește în acest loc binecuvântat e vaca Roselil, pe care Morten a adus-o cu el din Copenhaga, ca să-l păzească de scorbut și de alte boale rele.

În rest, friguri și cețuri de neîndurat, sălbatici care nu vorbesc limba lui și care îl privesc ca pe ceea ce este – un străin, o locuință mizeră și umedă. Toate acestea îi zic:

Bun venit în Groenlanda.

Naluara, palasi!

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: