Lansat în 2012, “Cântul lui Ahile” este bestseller din nou, datorită adolescenților de pe TikTok

Cântul lui Ahile”, “un roman despre oameni și zei, despre furia războiului și dulcele chin al dragostei” a redevenit bestseller la nouă ani de la lansare datorită adolescenților care postează pe platforma TikTok despre emoțiile resimțite în timp ce citesc.

Captură din contul TikTok literarylibra

Îmi vine să le trimit ciocolată tuturor! a spus autoarea Madeline Miller, al cărui roman de debut este în tendințe în rețeaua Tiktok, cu 19 milioane de vizualizări pentru hashtagul #songofachilles.

Unul dintre cele mai apreciate comentarii video despre “Cântul lui Ahile” oferă explicația științifică pentru impactul ficțiunii asupra cititorului. Creierul nostru nu poate distinge emoțional între dramele prin care trec persoane reale sau personaje fictive și reacționează empatic indiferent de situație. Postările populare despre cărți arată emoțiile resimțite la finalul romanului, citate, fanart sau recomandări de lecturi post-Cântul lui Ahile.

Captură din contul TikTok kateslibrary

Cartea care face furori pe TikTok, câștigătoare Orange Prize, are acum în SUA vânzări de nouă ori mai mari decât a avut la lansare. Conform NPD BookScan, site-ul care raportează nivelul vânzărilor de carte la retailerii americani, în ultima perioadă s-au vândut săptămânal 10.000 de exemplare din “Cântul lui Ahile”. În România, cartea este disponibilă doar la mâna a doua, nefiind publicată recent.

Vreau ca și alți oameni să simtă ce simt eu! a declarat pentru NY Times Mireille Lee, în vârstă de 15 ani, una dintre surorile care dețin contul alifeofliterature, urmărit de 200.000 de persoane. La școală, colegii nu dau importanță cărților, iar lucrul acesta mă enerva.

Revista Electric Literature explică noua modă TikTok, respectiv BookTok, prin nevoia adolescenților de a-și exprima emoțiile într-un mediu non-critic – “BookTok is for Feelings”.

BookTok e singurul forum de literatură în care se pare că oamenii nu te critică pentru ce citești. Nu e un loc pentru coperți aranjate cu grijă, ci unul în care adolescenții se filmează supărați, sau complet transpuși în cărțile pe care le citesc, spune Alex Juarez, editor EL.

O altă explicație pentru succesul conținutului dedicat cărților este susținerea pe care platforma o arată comunitații LGBTQ și implicit literaturii de gen, din care face parte și cartea lui Madeleine Miller.

Fanart de noenoaholi

Categoriile apreciate de tinerii care folosesc TikTok sunt YA (young adult) și fantasy. Câteva titluri foarte populare în ultimele luni pe rețea sunt seriile “Harry Potter”, “Jocurile Foamei” și “Divergent” și romanele “Mândrie și prejudecată”, “All the bright places” (Jennifer Niven) și “They both die at the end” (Adam Silvera).

Un gând despre „Lansat în 2012, “Cântul lui Ahile” este bestseller din nou, datorită adolescenților de pe TikTok

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: