TOP 10 cele mai abandonate bestselleruri 2022 (Goodreads)

Notă pentru cititorii care nu folosesc platforma Goodreads. Site-ul include, printre alte opțiuni precum recenziile de carte, discuțiile despre lecturi sau lista “de citit”, două “rafturi” virtuale pe care utilizatorii adaugă cărțile pe care nu le-au terminat – DNF – did not finish.

Câteva dintre cele mai populare cărți de literatură contemporană, vândute în milioane de exemplare, se regăsesc și în lista celor mai abandonate, DNF cum zic anglofonii. Cea de mai jos este valabilă pentru august 2022. În română i-am zice lista NAT (nu am terminat). Potrivit, nu? Omofon lui NOT.

libris.ro

TOP 10 cele mai abandonate cărți populare

1. Viața invizibilă a lui Archie LaRue, de V.E. Schwab
Viața invizibilă a ui Archie Larue

Bestseller internațional. Selectată de Amazon în Top 20 de cărți ale anului 2020, povestea asta e cea mai nesuferită pentru cititorii Goodreads. Ei n-au găsit extraordinare aventurile lui Addie LaRue, tânăra care face un pact cu diavolul pentru a trăi veșnic, însă este blestemată să fie uitată de toți cei pe care îi întâlnește. A cam fost, chiar și dincolo de ficțiune.

2. Circul nopții, de Erin Morgenstern
Circul nopții

Pregătiți-vă să fiți cuceriți. (Sau nu.) Parțial poveste de dragoste, parțial parabolă și un debut remarcabil, zice Boston Globe. Atât de sclipitor de vie, veți putea jura că paginile au prins viață în mâinile voastre. Circul nopții sfidează atât genurile literare, cât și orice așteptare. (De pildă pe cea de a o termina. Ups.)

3. Roșu, alb și sânge albastru, de Casey McQuiston
Roșu, alb și sânge albastru

“Ce se întâmplă când Primul Fiu al Statelor Unite ale Americii se îndrăgostește de Prințul de Wales?” Există oameni care nu vor afla niciodată. Ei sunt eroii care au urcat pe locul trei în topul abandonului această idilă improbabilă între vechea și noua Anglie.

4. Cântul lui Ahile, Madeline Miller

Poate Tik Tok nu e locul cel mai bun în care să cauți recomandări de carte. Booktok a scos din arhivele bibliotecii cartea lui Madeline Miller – publicată acum 10 ani – și a transformat-o în bestseller. Se pare că învierea acestui olimpian fictiv a durat tot cât… un video pe Tik Tok.

Cântul lui Ahile
5. A noua casă, Leigh Bardugo
A noua casă

“Cel mai bun roman fantasy pe care l-am citit în ultimii ani” a zis Stephen King despre această carte. Nu și pentru cei care au uitat-o veșnic pe noptieră, absolut deloc convinși că protagonista Alex Stern poate să supravegheze societățile secrete de la Yale, ale căror activități oculte sunt dintre cele mai neverosimile și sinistre: magie neagră, învierea morților, invocarea de monștri, portaluri către alte lumi etc.

6. Regatul spinilor și al trandafirilor, Sarah J. Mass

Eram despovărată ca un puf de păpădie, iar el era vântul care mă trimitea către lume. Acesta e genul de frază care i-a făcut pe unii dintre cititorii de pe Goodreads să uite c-au încercat s-o cunoască pe Feyre, fata crescută într-o lume în care magia exista doar în legende, dar care, ca să vezi, ajunge să fie singura care poate salva de la pieire regatul zânelor și lumea toată. Oare i-a zis cineva de Harry Potter? Apropos – și asta este o carte care face valuri pe Tik Tok.

Regatul spinilor și al trandafirilor, Sarah J. Mass

Probabil scriitorii de azi trimit manuscrisul la editură și apoi zic o rugăciune mică

Dă, Doamne, să ajungă peste tot, dar nu pe #booktok! 
7. Outlander, Diana Gabaldon
Diana Gabaldon, Outlander

Nu cred că Dianei Gabaldon îi pasă foarte tare că Outlander (aka Străina) a ajuns pe această să zicem listă a rușinii. Cartea ei spune povestea unei britanice născute în secolul XX care călătorește în timp, se îndrăgostește la trei secole distanță și schimbă pe alocuri istoria folosindu-se de atuurile culturii dobândite din viitor. Seria Outlander este acum nu numai bestseller, ci și unul dintre cele mai urmărite seriale Netflix. Când faci atâția bani din vorbe goale, probabil suporți mai ușor ideea că pe lume există câteva sute sau mii de oameni care n-au terminat cele nouă volume Outlander.

8. Prințul nemilos, Holly Black
Prințul nemilos

Încă o carte YA cu eticheta bestseller (NYT), care a primit chiar și votul oficial al cititorilor de fantasy, câștigând locul doi la Locus Awards, dar care se află și printre cele mai abandonate cărți pe Goodreads. Prințul nemilos este un basm despre două orfane răpite și închise la Înalta Curte a Tărâmului Zânelor. Zece ani mai târziu, pentru a-și câștiga locul într-o lume de care nu aparține, Jude este nevoită să-l sfideze pe Cardan, mezinul cel crud al Înaltului Rege. Neîndurători au fost și cititorii Goodreads. Unele personaje sunt pur și simplu blestemate.

9. Circe, Madeline Miller

Miller nu e singura autoare care apare de două ori în top, dar nu știu dacă asta e o consolare pentru ea. Acest volum este o reinterpretare a Odiseei, din perspectiva vrăjitoarei Circe. Admirată de cititorii de cursă lungă, Circe a lui Miller nu i-a prins în mrejele ei pe toți cititorii, reușind să se claseze între 10 cele mai abandonate romane, pe Goodreads.

Circe, Madeline Miller

10. The starless sea, Erin Morgenstern

The starless see, Erin Morgenstern

A doua autoare care merge a doua oară pe Aleea Rușinii, doamnelor și domnilor iubitori de carte – Erin Morgenstern. De data asta cu un personaj ca noi, cu drag de lectură, care dă peste o carte ciudată ascunsă în biblioteca universității sale. Spune povești despre prizonieri îndrăgostiți, orașe pierdute și acoliți fără nume, dar și ceva imposibil – o amintire reală, din copilăria cititorului. Nu, merci, au zis unii, așa cum zic și ai noștri – de nevoie, acest titlu nu s-a tradus în România.

Lista rușinii nu se oprește aici, ci continuă cu cărți foarte îndrăgite de public cum sunt Acolo unde cântă racii a Deliei Owens, Dune, de Frank Herbert, Oameni normali, de Sally Rooney sau Hoțul de cărți, de Markus Zusak.

apiland.ro

Cele mai vândute concluzii

În apărarea cărților și autorilor e de remarcat că majoritatea sunt povești pentru adolescenți. O categorie de vârstă care nu stă grozav la capitolele Afinități Elective, Rațiune, Nu simțire și La răscruce de volume. În apărarea cititorilor – cele mai multe dintre titlurile abandonate sunt scrise de autoare tinere, la început de carieră… Sigur mai au ceva practică de făcut până vor reuși să țină cititorul până la Sfârșit. Pe de altă parte, acești adolescenții, dragii de ei, sunt dintr-o generație pentru care satisfacția trebuie să fie imediată, rapidă și intensă, lucru aproape imposibil de livrat prin scris, la concurență cu ce solicită și oferă smarphone-ul. Și totuși… dacă promiți magie, trebuie să dai magie, nu puf de păpădie.

În fine, mai sunt două lucruri, în apărarea tuturor.

Genurile care predomină în top sunt SF și fantezie. Cărțile care se încadrează în aceste genuri tind să se lungească (excesiv?) și atunci crește probabilitatea să fie lăsate deoparte pentru aventuri mai accesibile, mai facile.

Apoi, este normal ca o carte populară să atragă inclusiv un număr mare de cititori care nu sunt ai ei, un public care nu cunoaște autorul și nu frecventează genul, dar care totuși o cumpără și încearcă, atras de eticheta bestseller și de recomandările care nu se mai opresc. Noi nu putem decât să vă sugerăm apăsat să răsfoiți cartea și Răsfoiala, înainte de a cumpăra de dragul faimei. O să vă scape de NAT!

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: