Găsește ce iubești, trăiește, apoi scrie o carte. La 92 de ani.

Niciodată nu e prea târziu… să scrii o carte. Nonagenarii sunt totuși rarisimi între scriitorii debutanți. Jurnalista americană Sue Buyer este una dintre ei, cu prima carte publicată la 92 de ani.

“Toate la timpul lor” (“All things in time”) este povestea unei crime misterioase care urmărește viețile a două femei ambițioase, una dintre ele jurnalistă.

Erau alte vremuri. La cinci ani de la sfârșitul celui de-al doilea război mondial, mulți dintre veteranii care terminaseră facultatea în perioada Legii Veteranilor visau la o casă în suburbii, la o soție casnică și la patru sau cinci copii bine-crescuți. În reviste erau reclame care încurajau aceste vise. Într-una apărea o tânără zâmbitoare, în pantofi cu toc înalt, împingând un aspirator. În alta o gospodină zâmbitoare care îmbrățișa suluri de hârtie igienică. Aceasta este povestea a două femei care n-au dat doi bani pe acea imagine.” (fragment)

Despre subiectul cărții, autoarea spune că este întru totul fictiv, însă cele două eroine sunt persoane reale, “cu diferența că cele din carte au vieți mai interesante”. Un lucru care traversează însă granița dintre imaginație și ficțiune este contextul social. America anilor ‘60 nu era un loc foarte prietenos cu femeile care voiau să fie mai mult decât mame, menajere, bucătărese.

Sue Buyer a urmat Universitatea Vassar în timpul epidemiei de poliomielită și a fost carantinată în campus o parte din primul an de studii. Crede că izolarea i-a făcut pe ea și pe colegi să formeze legături trainice, care rezistă și azi.

După absolvire a lucrat secretară, iar în anii ‘50, a redevenit studentă. A fost una dintre cele șapte studente la jurnalism ale Universității Columbia, într-o clasă cu 55 de bărbați. La trei zile după ce și-a luat diploma, începea serviciul la Buffalo Evening News.

Ziarul din Buffalo a fost locul în care a lucrat 25 de ani și cel în care a găsit iubirea, reporterul Robert Buyer. Anii 70’ au găsit-o activă în industria turistică, pentru că astfel și-a putut împlini visul de a călători pretutindeni. S-a apucat de ficțiune în ultimii ani, “pentru că nu mai putea schia” și avea nevoie de o nouă pasiune care să-i ocupe timpul liber.

Tot din America vine și, probabil, cea mai în vârstă poetă debutantă. Absolventă de design la Universitatea Harvard, Sarah Yerkes a publicat primul său volum de versuri la 101 ani.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: