NOUTATE|“Labirint”, un roman despre nevoia de uitare și puterea memoriei

Ediția în limba română a celui mai nou roman semnat de Burhan Sönmez, Labirint, va ajunge săptămâna aceasta în librăriile din întreaga țară. Scriitorul turc, ale cărui cărți au fost traduse în aproape 40 de limbi, este considerat una dintre cele mai importante voci literare contemporane.

Autorul a avut generozitatea de a transmite un mesaj pentru cititorii români:

„În timp ce întreaga lume se confruntă cu epidemia Covid-19, cu toții simțim nevoia unei lumi mai bune și a unui viitor mai bun. Literatura este una dintre resursele care ne oferă puterea adevărului și a viselor. Întreaga lume este acoperită de nori întunecați. Incertitudinea și pesimismul sunt peste tot. Putem trece de aceste vremuri dificile cu lumina adevărului și a viselor. Pentru că avem literatură și avem cititori.

Romanul Labirint, o alegorie care explorează natura fracturată a individului într-o societate suspendată între un trecut bogat, complicat și un viitor incert, vorbește despre puterea memoriei.

Cartea spune povestea lui Boratin, un cântăreț de blues care încearcă să se sinucidă aruncându-se de pe Podul Bosfor, însă se trezește în spital, fără a-și mai aminti de ce-a vrut să-și ia viața. Are doar amintiri disparate, fără legătură cu persoana lui și situate foarte vag în timp. Știe că Imperiul Otoman s-a prăbușit și că ultimul sultan a murit, dar n-are idee când s-au întâmplat aceste lucruri. Mintea lui e asemenea unui labirint prin încrengăturile căruia rătăcește neajutorat în căutarea ieșirii. Înțesat cu mici povești borgesiene, romanul lui Burhan Sönmez își pune cititorii în fața unei întrebări profunde: ce este mai eliberator pentru individ sau societate – să-și cunoască trecutul sau să-l uite?

Ediția românească apare în traducerea din limba turcă a lui Adal Hanzade.

„Un roman ca un vis febril” (The New York Times)

„O meditație cerebrală asupra memoriei amintind de Albert Camus și Patrick Modiano” (Publishers Weekly)

BIO | Burhan Sönmez a studiat Dreptul la Istanbul, unde a profesat o vreme ca avocat. A fost membru al Societății pentru Drepturile Omului (IHD) și fondator al Fundației pentru Cercetare Socială, Cultură și Artă (TAKSAV). Grav rănit în timpul unui asalt al poliției turce, în 1996, s-a refugiat pentru o perioadă în Marea Britanie.

Primul său roman, Kuzey (Miazănoapte), a apărut în 2009, urmat în 2011 de Masumlar (Păcate și inocenți), titlu distins cu Sedat Simavi, unul dintre cele mai prețioase premii literare din Turcia). Cel de-al treilea roman al său, Istanbul Istanbul, i-a adus Premiul EBRD pentru Literatură în 2018. Labirint, cel de-al patrulea roman, a fost publicat în același an.

Colecția ANANSI. World Fiction, care include și romanul Labirint, va aduce în acest an cititorilor români câteva dintre cele mai apreciate titluri ale literaturii universale. Opera poetei Louise Glück, laureata Nobel anul trecut, va fi publicată curând, alături de romanul The Discomfort of Evening al olandezei Marieke Lucas Rijneveld, premiat cu The International Booker Prize, și de romanul Shuggie Bain de Douglas Stuart, recompensat cu The Booker Prize 2020.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: