Îmi aduc aminte că am citit cu plăcere acum câțiva ani Proiectul Rosie de Graeme Simsion, un bestseller internațional despre un tip care suferă de sindromul Asperger, dar e hotărât să își găsească dragostea. Cu umor și sensibilitate, Simsion vorbește despre nevoia profund umană de apropiere și conexiune. Cum să creăm “chimie” cu cei de lângă noi aflăm și din Efectul Rosie sau din Rezultatul Rosie, celelalte două volume care compun trilogia.
Avem în urmă un an și mai bine de înstrăinare și vulnerabilitate. Am dezvoltat fixații și reflexe dobândite în vremea carantinei, unele hilare, altele cât se poate de serioase. Ieșim acum în lume cărând toate astea în cârcă. Plus dorul imens de familie, prieteni, colegi. Rezultă entuziasmul de a fi împreună, chiar dacă nu mai știm prea bine cum. De asta, e foarte probabil să ne identificăm cu unele dintre trăsăturile personajului principal al lui Simsion. Și chiar dacă poveștile lui n-au nimic de-a face cu pandemia, e posibil să ne învețe, într-un mod amuzant, cum să ne reconectăm la ceilalți.
Ce e sindromul Asperger
Citind Proiectul Rosie am aflat ce este sindromul Asperger, deși autorul nu face o referire directă la acesta. O tulburare emoțională din spectrul autist, caracterizată prin incapacitatea de a interpreta limbajul nonverbal, sentimentele celorlalți, metaforele din limbaj. O dificultate generală de a interacționa în plan social. Cei afectați de Asperger sunt mai cu seamă bărbați, de regulă oameni foarte inteligenți, deseori geniali în anumite domenii de nișă. Comportamentul lor se manifestă prin meticulozitate, disciplină, organizare, tipare repetitive. Cu alte cuvinte, minți sclipitoare și inimi împovărate de singurătate.
Proiectul Rosie
Don Tillman e un profesor de genetică de 39 de ani. Arătos, realizat în cele materiale, dar incapabil să dezvolte o relație romantică pe termen lung, din cauza afecțiunii sale. Don realizează că trebuie să facă ceva dacă vrea să își găsească jumătatea. Așa că pornește “Proiectul Soția”, un chestionar de șaisprezece pagini care ar urma să determine caracteristicile femeii perfecte pentru el. Don o cunoaște pe Rosie, o barmaniță doctorandă în psihologie care nu întrunește niciunul dintre criteriile căutate de el, dar de care se simte inexplicabil atras. Abordarea “matematică” a iubirii din partea lui Don și spiritul rebel al lui Rosie creează o mulțime de situații amuzante. Rosie își caută tatăl biologic, iar Don o poate ajuta cu derularea unor teste genetice, dar între cei doi se înfiripă și o poveste de dragoste cu multe surprize la mijloc. Stilul alert și jucăuș în care autorul imaginează povestea oferă o lectură plină de amuzament, dar în același timp educativă și înduioșătoare.
Efectul Rosie
M-am temut să nu vă spoliez plăcerea de a citi, dar dacă Graeme Simsion a scris și continuarea, vă imaginați probabil că cele două personaje au rămas împreună. În Efectul Rosie, Don și Rosie își trăiesc povestea în vreme ce își urmează împreună carierele universitare. Rosie rămâne însărcinată și astfel o furtună de emoții se abate asupra lui Don. Va fi tată! Să te pregătești să devii părinte nu e lucru ușor pentru nimeni, iar dacă ai tot felul de fixuri și stereotipuri emoționale, ești un personaj numai bun pentru un roman suculent. Râdem, râdem, dar relația dintre Don și Rosie ajunge pe muchie, pentru că Don nu știe sau nu-i poate fi alături cum trebuie soției sale în perioada sarcinii. Pentru Rosie căsnicia asta se destramă. Iar pentru Don problema e cum să se reinventeze și să o recucerească pe mama copilului său nenăscut.
Rezultatul Rosie
Probabil și mulțumită succesului de public al primelor două romane, dar și faptului că povestea mai are multe de oferit, Simsion a scris și o a treia carte. Rezultatul Rosie s-a tradus și publicat de curând la noi.
În Rezultatul Rosie aventurile familiei Tillman continuă cu Hudson, fiul lui Don și Rosie, care are deja 10 ani. Hudson pare să moștenească unele din trăsăturile genetice ale tatălui său, iar Don inițiază un nou plan, “proiectul Hudson”, pentru a-și ajuta fiul să depășească dificultățile de socializare. Dar noi știm din primul volum că proiectele lui Don nu se prea desfășoară conform planului, iar asta duce la mai multe situații comice.
Cu Rezultatul Rosie autorul ne conduce pe tărâmul relațiilor familiale și explorează dificultățile de a fi părinții pe care ni-i dorim pentru copiii noștri. Simsion merită citit pentru că ne îndeamnă să reflectăm la rolul fiecăruia într-o familie, la nevoile pe care cei apropiați le au față de noi și la faptul că viața e până la urmă un drum plin de încercări de a construi conexiuni relevante cu ceilalți.
Romanele lui Graeme Simsion ne vorbesc într-un limbaj accesibil și distractiv despre dificultățile de a relaționa, despre unele tipare de personalitate (ale bărbaților, mai ales) care ne împiedică să ne conectăm cu adevărat la semeni, la persoanele iubite, la familie. În același timp, ne dau indicii despre cum e să ai curajul de a fi vulnerabil, să cauți să fii mai aproape de familia ta și de cei la care ții, să lupți să fii puțin mai bun, în fiecare zi. Fără emfază, fără un ton didactic ori de volum de dezvoltare personală, ci prin vocile unor personaje pe care le percepem ca pline de viață, împărtășind îndoielile, fricile, dar și micile victorii ale vieții noastre cotidiene.