Odihnă, relaxare, distracție și trei thrillere care să-ți țină companie între ele: Pacienta tăcută (Alex Michaelidis), Misterul Ulmului (Tara French) și Fără ieșire (Taylor Adams).
După atâtea restricții, cu toții ne gândim cu nerăbdare la vacanță. Când faci lista lucrurilor pe care trebuie să le ai în bagaj, nu uita să adaugi măcar una din cele trei cărți din genul thriller pe care ți le-am pregătit. Stau la fel de bine pe măsuța de plajă lângă paharul rece cu mojito și pe terasa umbrită de brazi a cabanei de la munte. În orele de huzureală, te asigur că nu vei lăsa din mână niciunul dintre titlurile de mai jos.
Artă, crimă și tăcere
Ai remarcat că mai nou personajele centrale din literatura thriller tind să fie feminine? Parcă suspansul crește când în miezul poveștii e o femeie (aparent) vulnerabilă. Sau când sexul frumos deține cheia unui secret sumbru. Bestsellerul lui Alex Michaelidis, Pacienta tăcută, se înscrie în acest trend literar, dar cu o tentă de originalitate care mă face să îl recomand.
Alicia e o pictoriță de succes, iar soțul ei e fotograf de modă. Într-o seară, când soțul ei vine acasă, Alicia îl împușcă de cinci ori și apoi se închide în tăcere. Nu mai vorbește deloc. Ani de zile. De aici vine Pacienta tăcută din titlul cărții lui Michaelidis. Motivul crimei și împrejurările ei nasc psihoze naționale. Picturile Aliciei se vând la prețuri astronomice, în vreme ce ea continuă să-și ispășească pedeapsa într-un spital de boli nervoase de maximă siguranță.
Theo Faber e psihoterapeut în spitalul unde e internată Alicia. E determinat să afle ce s-a întâmplat, să o convingă pe Alicia să vorbească. Chiar dacă asta îl va transforma într-un veritabil detectiv. Chiar dacă asta îl va pune într-un pericol mortal.
Ca mine și ca tine, un pic mai norocos
Tana French e o autoare irlandeză de romane polițiste și thrillere care s-a remarcat printr-un stil proaspăt, intrigi originale și personaje apreciate de public. După ce a atras atenția cu o serie de șase cărți (seria Dublin Murder Squad), autoarea a fost tradusă și la noi. Ultimul ei roman, Misterul ulmului, are meritul de a construi o poveste în care te regăsești cu ușurință și exploatează priza la public a cărților cu personaje întruchipate de oameni obișnuiți, “ca mine și ca tine”.
Toby e un băiat care se autocaracterizează drept norocos. Sau descurcăreț, am zice noi. Toby are talentul de a ieși neșifonat din toate problemele. E tânăr, are un job bun, un cerc de prieteni și o viață socială bogată. Când face tâmpenii la serviciu, reușește să scape basma curată. Și orice situație de genul ăsta, în care reușești să “scapi”, e pentru Toby motiv de sărbătoare. Iese cu gașca într-un pub și se distrează până târziu în noapte. Numai că atunci când se întoarce acasă, în întuneric îl așteaptă doi străini care aproape îl omoară în bătaie.
Din acest punct viața lui Toby se schimbă radical. Se retrage la casa unchiului său în vârstă, Hugo, de care trebuie să aibă grijă. Și acolo descoperă – în scorbura ulmului din grădină – un craniu uman ce pare să fie dovada unei crime macabre. O crimă cu care s-ar putea să aibă o legătură. Va fi Toby băiatul descurcăreț cu care ne-am întâlnit la începutul poveștii?
Și în acest roman avem de-a face cu un detectiv fără voie, dar dimensiunea psihologică a cărții stă în abilitatea autoarei de a insufla personajelor tipare ale lumii imediate, cu care suntem familiari cu toții. În cazul lui Toby este vorba despre incapacitatea involuntară de a empatiza cu ceilalți, de “bula” în care ne construim viața și prin intermediul căreia îi judecăm pe ceilalți și tot ce ni se întâmplă. Tana French își confruntă personajele cu realități neplăcute care le obligă să ia decizii radicale. Unele dintre aceste decizii le pun însăși viața în joc.
Un viscol, o răpire, un psihopat și niciun ajutor
Romanul Fără ieșire al lui Taylor Adams curge exact ca imaginile unui film de acțiune. Poate și pentru că autorul a fost format inițial ca scenarist, scenele sunt cinematografice, nu-ți dau timp nici să respiri.
Darby Thorne este o studentă care trebuie să ajungă de urgență acasă, în îndepărtatul Utah, unde mama ei trage să moară. Pe drum, un viscol nemaiîntâlnit blochează autostrada și Darby se trezește într-un refugiu de lângă șosea, împreună cu patru străini. Descoperă involuntar că într-una din mașinile din refugiu este o fetiță răpită. Unul dintre străini e un psihopat periculos. Dar cine? Și unde să caute ajutor?
Fără ieșire a lui Taylor Adams e captivantă pentru că împletește soluții literare atractive. Eroul e femeie și e o femeie obișnuită, care se află într-un moment dificil. Nu are unde să ceară ajutor și trebuie să se descurce pe cont propriu: să închidă ochii la tragedia pe cale să se petreacă sau să își găsească un munte de curaj pentru a acționa?
E genul de carte în care eroina vulnerabilă trebuie să se reinventeze ca badass și în care poliția ajunge abia la final, când deznodământul ni s-a revelat deja. Genul acesta de povești ne atrag deoarece, la nivel semiconștient, ne oferă soluții pentru situații limită în care noi, oamenii obișnuiți, ne-am putea afla. Iar dacă nu, atunci sunt perfecte pentru divertismentul de vacanță. Eu unul nu plec în concediu fără un thriller bun în rucsac!
De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.
Un gând despre „THRILLER de vacanță – Pacienta tăcută, Misterul ulmului și Fără ieșire”