Recenzie Azi va fi altfel, Maria Semple

Cei care au citit primul succes semnat de Maria Semple (deja ecranizat), “Unde ai dispărut, Bernadette?”, pot paria ca și mine, liniștiți, pe a doua ei carte “Azi va fi altfel”. Maria Semple nu se dezminte nici în al doilea roman comic și livrează cu același umor delicios (și sarcastic) o poveste minunată de familie.

Azi va fi altfel” e cartea perfectă de concediu, amuzantă, dar nu lipsită de substanță, citibilă ușor datoritâ dialogurilor inteligente, stilului alert și simplității și, nu în ultimul rând, mobilă – are format de buzunar.

Probabil calitatea care diferențiază personajele Mariei Semple de altele (și cea pe care eu o admir) este aparenta conștiință de sine. Eleanor, protagonista din “Azi va fi altfel”, ca și Bernadette, e perfect conștientă de propriile neputințe și defecte, însă în ciuda acestei aparente relații sănătoase cu sine, nu se poate opri din a face alegeri nefericite.

Povestea o urmărește pe ea și pe fiul ei pe parcursul unei zile pe care promite să o dedice integral și exclusiv fiului ei, dar tot ce reușește este să îl târască, laolaltă cu alte victime colaterale, printr-o zi haotică în care tot ce știe despre propria viață, profesională și de familie, este dat peste cap și pus la îndoială. Ca într-un joc cam diabolic de zaruri în care e obligată să “gândească rapid” și ia, inevitabil, decizii pripite, pe care le regretă instantaneu. Neavând însă timp și ocazia s-o ia de la capăt, se duce la vertiginos, trăgând după ea tot și pe toți care-i ies în cale.

Foarte fain gândit și personajul fiului, micul Timby, care acționează ca un fel de alter ego al mamei sale, mai inocent, mai calm și cu mintea mai liberă de prejudecăți, frustrări, obsesii și certitudini inutile.

Cele mai haioase scene din roman au fost pentru mine cele în care Timby monitorizează sănătatea mamei sale, accidentată la cap, dar cvasi-funcțională, cu ajutorul unei aplicații pentru comoții cerebrale. În cele mai tensionate momente, puștiul apare cu niște întrebări – capcană menite să o trimită la spital în cazul în care neuronii încep să dea rateuri.

Mai multe va trebui să descoperiți singuri, înainte să stric eu treaba cu alte spoilere despre cartea nouă a Mariei Semple, care, vă dați seama deja, mi-a plăcut foarte. Cred că nimic nu face o poveste faină precum o face acest tip de personaj, autentic, realist, cu care fiecare se poate identifica.

Pentru că, nu-i așa, toți credem despre noi înșine că ne cunoaștem, cu bune și cu rele și, la o adică, ne descurcăm. Doar că de multe ori nu ne descurcăm deloc și e reconfortant să ne vedem în oameni inventați ca Eleanor, care face ce poate să țină lucrurile și relațiile din viața ei, măcar aparent, măcar oarecum, sub control.

Cum să n-o iubești, așa defectă cum e?

2 gânduri despre „Recenzie Azi va fi altfel, Maria Semple

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: