NU CITI Mexican Gothic, de Silvia Moreno Garcia. Meriți mai mult.

Anul trecut pe vremea asta abandonam Institutul lui Stephen King, iar acum scriu un fel de anti recenzie pentru Mexican Gothic, de Silvia Moreno Garcia. Poate e ceva cu perioada asta din an în care așteptările mele de la literatură sunt… încinse?

Sau poate pur și simplu anumite cărți n-ar trebui publicate. Punct. Și n-aș vrea să ascult povești de marketing despre editura caritabilă care tipărește maculatură pentru că “asta cere publicul”, ca să-i mângâie căpșorul și așteptările. Asta zic și televiziunile acuzate că prostesc audiența cu reality-show-uri regizate intens și grețos. “Asta cere publicul”. Ok. Și dacă propriul copil îți cere MC și cola constant, îi dai… pentru că “asta cere”? Nu, pentru că îți pasă cu ce îi hrănești corpul și inevitabil mintea. La fel cum ar trebui să-ți pese de cititorii “tăi”.

De ce să nu citești Mexican Gothic? (spoiler)

Nu doar pentru că e echivalentul literar al unei beri călâi pe caniculă, respectiv narațiunea e stângace (pe alocuri infantilă), subiectul ultra- răsuflat (casa bântuită) și printul de-o calitate similară. Ci pentru că meriți mai mult. Creierul tău merită mai mult. Serios. Cartea asta e genul care îl poate face să se retragă în sine, ca un melc speriat, și să refuze să mai răspundă la comenzi. Pentru că e tratat inadecvat capacității de procesare.

Acum, lăsând ironia și glumele, Mexican Gothic a fost o surpriză de care mă puteam lipsi. Ai crede că o autoare premiată cu Hugo și Nebula nu poate scrie jalnic. Ei bine… poate! Poate scrie de exemplu o ciorbă de love-story amestecat cu hororoi în care nu găsești nimic nou sau bun.

Dialogurile sunt… să fiu drăguță… nepiperate (el a zis, ea a zis, apoi el a zis), povestea a expirat de jumate de secol – fata rea modernă, sexy și nemăritată o salvează pe fata cuminte abuzată de soț la moșia ascunsă de lume, în timp ce se îndrăgostește involuntar de un trist nobil, iar clișeele fac regal. Avem băiat bun și prost, dar cumva sexy știu că mă vrei, avem mamă de băiat acră și stătută, avem cap de familie malefic și autoritar, avem servitori zombi spălați pe creier și martori bine intenționați, dar inutili. Avem deci tot ce nu ne trebuie într-un horror de bună calitate.

Dar e “doar divertisment”. Nu are pretenții.

Știu, dar și eu sunt doar o cititoare fără pretenții, care citește cu plăcere aproape tot ce-i pică în mână. Inclusiv cartea asta de Silvia Moreno, care apropos, nu conține nimic Mexican, nici gothic. Poate casa bântuită, s-o “trecem” la gotic pentru că… n-avea electricitate? Dar gotic înseamnă altceva. Înseamnă complexitate, neprevăzut, fiori reci. (Nu știu cine Dumnezeu s-ar mai putea înfiora în 2021 de o tipă care umblă noaptea printr-un conac cu tapet nasol cu un sfeșnic în mână. E ridicol.)

În afară de numele personajelor, în carte nu există aproape niciun fel de susținere a pretenției că povestea se petrece în Mexic. Nici măcar personajul “vrăjitoare”, care ar trebui să salveze situația cu poțiuni magice, nu are identitatea sugerată. Aduce mai degrabă cu o mamă Omida impostoare din Berceni.

Revin la evidentele concluzii. Nu. Nici măcar argumentul cărții de divertisment nu ține. De ce? Pentru că există cărți mult mult mai bune care distrează. Genul nu e distractiv sau nu prin definiție. De asta iubim cărțile și povestea, pentru că autorii buni știu să dea cu tine de pământ cu blândețe și te fac să râzi cu lacrimi, în timp ce pe dinăuntru îți declanșează furtuni de tristețe. Vezi frumoasa carte a lui Florin Lăzărescu, citită zilele trecute, care merită de trei ori banii și cel puțin un mare premiu.

Deci nu. Mexican Gothic nu e divertisment, e maculatură. În loc de pagini mâzgâlite cu idei demult fumate și arhetipuri expirate, eu vă propun trei cărți faine și proaspete – distracție garantată:

Azi va fi altfel, Maria Semple

Noaptea plec, Noaptea mă întorc, Florin Lăzărescu

Pisica și orașul, Nick Bradley

Salutări, răsfoitori!

2 gânduri despre „NU CITI Mexican Gothic, de Silvia Moreno Garcia. Meriți mai mult.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: