NOUTATE A apărut Civilizații, de Laurent Binet, roman câștigător al Marelui Premiu al Academiei Franceze în 2019

Civilizații de Laurent Binet, romanul recompensat în 2019 cu Marele Premiu al Academiei Franceze, a apărut și în limba română. Publicat în peste 20 de limbi și vândut în Franța în peste 150.000 de exemplare, romanul va fi adaptat pentru televiziune.

Civilizații, romanul care rescrie istoria Occidentului

Romanul prezintă o istorie alternativă a lumii moderne, în care vikingii descoperă America, Cristofor Columb nu se întoarce niciodată în Spania, regele incaș Atahualpa invadează Europa, iar Cervantes este exilat în Cuba. Povestea unei globalizări inversate, așa cum s-ar fi putut întâmpla într-o Europă în care imperiile și religiile se confruntă, iar alianțele se reconfigurează.

„Este evident pentru mine că Al Doilea Război Mondial este cel mai tragic moment din istoria omenirii. Însă evenimentul care a generat cele mai mari răsturnări a fost descoperirea Americii. Prin urmare, acolo mi s-a părut cel mai interesant și cel mai fructuos să situez o inversare istorică”, declara Laurent Binet criticilor de la The Daily Telegraph, care au clasat Civilizații drept „cea mai bună carte a lui Binet”.

Am vizitat muzeele din Lima și am fost fascinat de culturile precolumbiene. Apoi am citit cartea lui Jared Diamond, “Arme, virusuri și oțel”, și atunci am înțeles cum poate fi rezolvată problema acestei cărți, ca într-un joc, a spus scriitorul.

Romanul lui Laurent Binet, literatură contrafactuală, explorează ipoteza unei răsturnări a istoriei, ce reușește să fie verosimilă și să dea naștere unei literaturi captivante, ca un joc de strategie. În jurul anului 1000, fiica lui Erik cel Roșu și vikingii aduc în America Centrală caii, fierul și virusurile creatoare de anticorpi. În 1531, din cauza unui război civil, Atahualpa – Fiul Soarelui – fuge în Cuba, traversează „Marea Ocean” și, împreună cu 181 de soldați, 37 de cai și o pumă uriașă, cucerește Europa.

Ediția în limba română, disponibilă din această lună în librăriile fizice și online din întreaga țară, poartă semnătura traducătorului Claudiu Constantinescu.

Despre Laurent Binet, scriitorul muzician

Laurent Binet s-a născut la Paris în 1972 și a absolvit studii de literatură modernă la universitatea unde predă în prezent (Paris VIII). Primul său roman, HHhH, roman istoric postmodern despre asasinarea lui Reinhard Heydrich, a câștigat premiul Goncourt și a devenit bestseller internațional. Cel de-al doilea roman al său, La Septième Fonction du langage, roman metaficțional despre Roland Barthes, a câștigat Prix Interralié și Prix du roman Fnac în 2015. Laurent Binet este și muzician, fost membru al formației Stalingrad, pentru care și compunea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: