SONDAJ Cititorii și-au diversificat lecturile și au ales dragostea în pandemie

Peste cinci mii de cititori, care au răspuns în luna iulie 2021 sondajului creat de publicația Book Riot, spun că pandemia le-a schimbat semnificativ obiceiurile de lectură. Au citit mai mult, și-au schimbat și diversificat genurile alese, au început să asculte cărți audio și cumpără mai mult din librării, în comparație cu anii precedenți.

Iată cum s-au schimbat alegerile de lectură și obiceiurile de cumpărare ale cititorilor în perioada în care am putut aloca mai mult timp pasiunilor și, constrânși de restricții, am petrecut mai mult timp departe de familie și de prieteni.

Cât de mult ați citit în perioada pandemiei?

Aproape 60% dintre participanții la sondaj au spus că au citit mai multe cărți în timpul pandemiei. 18,2% au citit mai puțin, iar 23,3% au rămas constanți. Posibil ca creșterea să se datoreze faptului că unii cititori au avut mai mult timp liber, alții au petrecut mai mult timp singuri, dar și nevoii universale de escapism.

Cum s-au schimbat genurile alese în pandemie?

Preferințele cititorilor în pandemie

“Mai multă varietate” (18.4), „mai mult romantism” (17.9%) și „mai multă non-ficțiune” (17.3) sunt cele mai mari schimbări care s-au produs în alegerile de gen. Respondenții au menționat că au citit mai multe memorii, politică și cărți pe tema anti-rasismului.

Următoarea treaptă semnalează preferința cititorilor pentru „mai multă fantezie” (8.2%) și „mai multă ficțiune ușoară” (7.9%). Ficțiunea ușoară se referă la lecturi definite de cuvinte cheie ca optimist, fericit, lectură de plajă etc. Nu este un gen în sine, dar arată un ton al vocii auctoriale pe care l-au căutat oamenii. Tot la aproape de 8% ajung și lecturile combinate de povești misterioase și thrillere.

Ați schimbat vânzătorii de carte?

O treime dintre respondenți au cumpărat mai mult de la librăriile independente, în timp ce aproximativ 11%, au apelat mai des la rețele de librării.

“Creșterea” pentru sectorul de librării fizice independente este aproape egală cu cea care favorizează cel mai mare vânzător online de cărți. Tot o treime dintre cititori spun că au cumpărat mai multe cărți online.

Și anticariatele au câștigat din schimbarea obiceiurilor de lectură în pandemie – aproximativ 18% dintre respondenți au cumpărat mai multe cărți uzate.

Cum s-a schimbat formatul de lectură?

Cititorii au ales mai des suportul electronic pentru lectură, în timpul pandemiei.

Unul din doi cititori și-a schimbat suportul de lectură în timpul pandemiei.

  • 22% (1.149) ascultă mai multe cărți audio, comparativ cu 4% care ascultă mai puține cărți audio
  • 29% (1.479) citesc mai multe cărți electronice comparativ cu doar 2% care citesc mai puține cărți electronice
  • 11% (573) citesc mai multe cărți fizice, față de 11% care citesc mai puține cărți fizice

Cum s-a schimbat mersul la bibliotecă?

Închiderea temporară a librăriilor, dorința de socializare și restricțiile de circulație sunt probabil factorii care au determinat 25% dintre cititori să apeleze mai des decât înainte la bibliotecă, obicei pe care și-ar dori să-l mențină.

Peste o treime dintre cei care au participat la sondaj nu merg la bibliotecă și nu o vor face nici în viitor. Tot cam atâția au remușcări și spun că-i vor trece pragul în viitor.

Date despre participanții la sondajul Book Riot

Book Riot este cel mai cunoscut site literar independent din America de Nord, deci putem să presupunem că majoritatea respondenților sunt americani și anglofoni. (Presupunem pentru că, între întrebările sondajului, nu au existat unele care să solicite date demografice.)

Dacă sunteți curioși cum s-au schimbat cititorii români în pandemie, găsiți aici rezultatele barometrului cultural 2020. Studiul recomandat e mai complex; a investigat și cum au concurat diversele media și cum a câștigat lectura (da, a câștigat!) în fața altor surse de divertisment.

Un gând despre „SONDAJ Cititorii și-au diversificat lecturile și au ales dragostea în pandemie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: