FOTO Biblioteci pe plajele din jurul lumii

Acum câteva zile ne-am întors din Balcic, unde ne-am petrecut vremea și rearanjând cărțile din mica bibliotecă deschisă de pe faleză. Mi-au rupt puțin sufletul, jerpelite, pline de praf, nisip și umflate de umezeala din aer. M-a consolat gândul că e mai bine să stea sub briză, decât la gunoi (majoritatea volumelor erau vechi sau uzate). Apoi, în serile următoare, am văzut de multe ori turiști la răsfoit acolo și mi-am amintit (iar) că nu tot ce pare pierdut e pierdut.

În jurul lumii există zeci de insule litorale de speranță, locuri care îi îmbie pe iubitorii de carte cu bunătăți, umbră și relaxare.

Biblioteca de plajă Abu Dhabi

Biblioteca de plajă Abu Dhabi

Municipalitatea din Abu Dhabi, Dubai, și-a întrebat locuitorii ce părere au despre deschiderea unei biblioteci pe plajă. Cocheta clădire din sticlă, în care cărțile de memorii, de ficțiune, de istorie, albumele și enciclopediile își așteaptă acum cititorii, este și “opera” localnicilor care au susținut proiectul.

Biblioteca – barcă din Peru

Bibliotecă pe plajă în Peru

Un hotel de pe litoralul peruan a făcut “rai din ce ai”. A reconvertit o barcă veche de pescuit într-o mini-bibliotecă șarmantă care face valuri printre iubitorii de carte de pe plajă și de pe rețeaua Instagram.

Biblioteca litorală din Albena

Biblioteca pe plaja din Albena, Bulgaria

Surata mai arătoasă a bibliotecii bulgărești de sub castelul Reginei Maria, biblioteca de pe plaja Albenei, oferă turiștilor 6000 de cărți în 15 limbi. Spre deosebire de cea din Balcic, este protejată de vremea umedă cu rafturi rezistente la umezeală și o prelată din vinil.

Biblioteca de plajă din Sidney

Bibliotecă pe plaja din Sidney

Deosebită de cea a vecinilor noștri doar prin culoarea îndrăzneață, biblioteca de pe plaja australiană are și ea un fond de carte generos care-i așteaptă pe iubitorii de soare și lecturi.

Biblioteca mobilă Tel Aviv

Biblioteca estivală Tel Aviv

Se deschide în timpul sezonului și aduce cărțile aproape de turiștii care-și petrec vacanța pe litoralul israelian. E probabil varianta provizorie cea mai blândă (cu cărțile), pentru că, pe vreme neprietenoasă și noaptea, volumele sunt la adăpost.

Biblioteca pop-up Istres

Conceput de designerul Matali Crasset, cortul cu cărți de pe plaja franțuzească Romaniquette din Istres oferă răsfoitorilor, pe lângă 350 de volume de beletristică și non-ficțiune, un loc umbros în care să se bucure de lectură.

Biblio-plaja Carme Romani

Deschisă, asemeni multor proiecte similare din Spania, în perioada estivală, biblioplatja Carme Romani din Barcelona este o secție a bibliotecii locale, amenajată pe litoral. Aici, iubitorii de carte participă la evenimente dedicate lecturii și pot împrumuta cărți.

Bibliotecă pe plaja din Barcelona

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: