Cititorii din toată lumea salvează librăria palestiniană bombardată luna trecută

Cea mai populară librărie din Gaza va fi reconstruită și dotată datorită cititorilor din întreaga lume care donează pentru ea. Librăria pe două etaje a lui Samir Mansour, deschisă în anul 2000, a fost făcută una cu pământul de bombardamentele din mai 2021, scrie The Guardian.

Colecta pentru librărie a fost inițiată de doi avocați specializați în drepturile omului. Conștienți că salvarea culturii nu e prioritară, au lansat acest apel la solidaritate care a sensibilizat cititori de pretutindeni:

Bombardarea librăriei lui Samir Mansour nu este cea mai gravă tragedie care a lovit oamenii din Gaza – dar acest atac aerian a vizat accesul la cărți. A fost un atac asupra cunoștințelor și alfabetizării acestei comunități. Samir a pierdut aproape 100.000 de cărți și o dată cu el au pierdut școlarii și adulții”, a spus Rukhsana Mahvish.

Peste 224.000 de dolari este suma donată până astăzi de cei care au dorit să ajute la reconstrucția librăriei, în timp ce zeci de mii de cărți au fost trimise din întreaga lume pentru noua librărie a lui Samir Mansour.

Pentru că răspunsul a fost neașteptat de generos, cei doi avocați îl vor ajuta pe proprietar să deschidă un centru cultural vizavi de librărie. Aici, cititorii care nu își permit să cumpere cărți vor avea acces la ele gratuit.

Acest lucru se întâmpla și în librăria acum dispărută. Înainte să fie pusă la pământ de atacul israelian, Samir îi primea cu drag și pe clienții casei, dar și cititori care nu cumpărau, ci veneau doar ca să petreacă timp împreună, cu o carte în mână, la un ceai.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: