Scriitorul José Luís Peixoto vine în România. Va participa la o rezidență literară în Timișoara și la FILIT Iași

Scriitorul, poetul și dramaturgul portughez José Luís Peixoto, câștigător al Premiului Literar José Saramago cu romanul Nicio privire, va petrece peste o lună de zile în România, invitat la două dintre evenimentele literare ale toamnei 2021.

Peixoto va participa la rezidența literară oferită de librăria timișoreană La Două Bufnițe, alături de autoarea croată Lana Bastašić, câștigătoarea premiului UE pentru Literatură în 2020 – cu romanul Catch the Rabbit, și scriitorii români Marius Chivu și Florin Iaru.

Aflată la a doua ediție, Rezidența literară La Două Bufnițe promovează și susține creația literară și literatura contemporană română și străină prin burse care acoperă cheltuielile de transport dus-întors, cazare pentru o lună de zile la Timișoara și onorariu pentru patru scriitori contemporani. Proiectul beneficiază de sprijinul autorităților Premiului pentru Literatură al UE, primăriei locale și al Ambasadei Portugaliei la București.

Înainte de rezidența de la Timișoara, José Luís Peixoto va participa la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Traducere și Literatură Iași (FILIT Iași) care va avea loc săptămâna viitoare. Printre invitații din acest an ai evenimentului mai sunt Ana Blandiana, Goran Čolakhodžić, Radu Andriescu, Muriel Augry, Simona Goșu.

FILIT este un proiect ce reunește în România sute de profesioniști din domeniul cultural: scriitori, traducători, editori, organizatori de festival, critici literari, librari, distribuitori de carte, manageri şi jurnalişti.

Programul FILIT include întâlniri cu vedete ale scenei literare mondiale, nopți albe ale poeziei și muzicii, ateliere și mese rotunde profesionale, concerte, lecturi și evenimente.

perfect-tour.ro

Despre Jose Luis Peixoto

José Luís Peixoto s-a născut în 1974, într-un sat din sudul Portugaliei, în regiunea Alentejo. Este licențiat în limbi și literaturi germanice al Universidade Nova de Lisboa. Înainte de a se dedica scrisului, a predat timp de un an. A scris poezie, proză, teatru și critică literară. A primit premiul Jovens Criadores (Tineri creatori) în 1997, 1998 și 2000.

În 2001, primul său roman, Nici o privire, a primit Premiul José Saramago. Peixoto era cel mai tânăr autor care a primit această distincție. Au urmat alte două romane, Uma Casa na Escuridão (2002) și Cimitirul de piane (2006).

În 2003, într-un proiect fără precedent, Peixoto și-a unit forțele cu membrii formației Moonspell, lansând, în același timp, un album și un mic roman fantastic. A mai publicat romanele Livro (2010) și Galveias (2014). În 2018, a apărut la Editura Muzicală volumul Mi-ai murit. Autobiografia este cel mai recent roman al său tradus în limba română (2019) la Editura Pandora M. Cu sprijinul Ambasadei Portugaliei în România / Institutul Camões a apărut la editura Electra, în 2020, volumul biligv Cronicas / Cronici și, în 2021, Poeme reunite.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: