Cea mai misterioasă scriitoare a Spaniei, Carmen Mola, și-a dezvăluit identitatea reală pentru 1.000.000 de euro

Grupul editorial Planeta, cel care acordă anual premiul Planeta de Novela, a surprins săptămâna trecută lumea literară spaniolă cu anunțul despre majorarea valorii acestuia. Cel mai consistent premiu pentru literatură acordat vreodată a ajuns astfel de la 600.000 la un milion de euro, depășind Nobelul pentru literatură.

Creșterea valorii premiului a fost un semn pentru cei care așteptau cu nerăbdare anunțarea câștigătorului din acest an că este posibil ca Planeta să fie fie împărțită, în 2021, de mai mulți scriitori sau scriitoare.

În spatele fiecărei femei de succes…

Vineri, 15 octombrie 2021, în prezența regelui Spaniei, Felipe al VI-lea, Carmen Mola a urcat pe scena Muzeului de Artă al Cataluniei pentru a ridica premiul cu care grupul editorial răsplătește autorii de limbă spaniolă, încă din 1952. Printre cei care și-au adjudecat premiul în trecut este și Mario Vargas Llosa, cu romanul Lituma în Anzi.

Carmen Mola, profesoara universitară adesea comparată cu Elena Ferrante, datorită preferinței sale pentru anonimatul perfect, a convins juriul editurii spaniole cu romanul “Bestia”, un thriller în care este vorba despre un criminal în serie care ucide fete, în timpul unei epidemii de holeră în Madridul secolului 19.

Cea mai populară carte a scriitoarei câștigătoare este însă o trilogie de romane violente care o are ca protagonistă pe inspectoarea de poliție Elena Blanco. Cartea a fost tradusă în 11 limbi, între care și engleza, și va fi curând ecranizată în Spania. În română nu este deocamdată disponibilă.

Blanco, personajul solitar care a transformat-o pe Mola în autoare de bestselleruri este foarte asemănător (anti) eroinei din Homeland, agenta de securitate neatașată sentimental, iubitoare de vin și distracții pasagere, care dă totul pentru munca ei.

Poate acesta ar fi trebuit să fie indiciul principal că Mola (tradus în engleză cool) nu este o persoană reală, ci aliasul unui scenarist TV. Mai precis trei scenariști, toți bărbați, care și-au dezvăluit adevărata identitate pentru a intra în posesia marelui premiu Planeta.

Agustín Martínez, Jorge Díaz și Antonio Mercero via El Pais

Agustín Martínez, Jorge Díaz and Antonio Mercero au publicat ca scriitori și înainte, în nume propriu, și au scris scenarii TV pentru seriale cunoscute în țara lor precum “Spitalul Central” și “Întâlnire pe nevăzute”.

Nu ne-am ascuns în spatele unei femei, ci în spatele unui nume. Nu cred că un pseudonim feminin ar vinde mai bine decât unul masculin. N-am nici cea mai vagă idee, a declarat pentru El Pais scenaristul Antonio Mercero.

Cei trei autori susțin că motivele care i-au determinat să aleagă publicarea sub anonimat sunt candide:

suntem trei prieteni care, cu ani în urmă au decis să-și unească talentul ca să spună o poveste.

Câștigătorii au stârnit revolta feministei Beatriz Gimena

Anul trecut, Institutul Femeii din Spania, prin filiala din Castilla-La Mancha, a recomandat-o cititoarelor pe Carmen Mola și unul dintre volumele trilogiei sale (La Nena), drept o autoare care

“ne ajută să înțelegem realitatea și femeia în diferite etape ale istoriei și crește conștientizarea în ce privește drepturile și libertățile sale”.

O fostă președintă a Institutului Femeii, activita feministă Beatriz Gimeno, a reacționat pe Twitter cu revoltă:

Niște impostori! Dincolo de folosirea unui pseudonim, tipii ăștia au dat interviuri ani la rând. Nu este vorba doar de nume, ci de crearea unui profil fals pentru a ademeni cititorii și presa!

După dezvăluire, ziarul spaniol El Mundo notează că profilul scriitoarei era oricum dubios. Cine să creadă că o mamă de trei copii, profesoară de algebră, se duce seara acasă și scrie despre masacre sângeroase? Totul a fost o scamatorie de marketing, era evident, scriu jurnaliștii.

perfect-tour.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: